bubosbanka_100A februári napfény már egyre erősebb, a hó régen elolvadt, és lassan felmelegszik a talaj. Az állandó madarak etetését fokozatosan el lehet hagyni, mert a felmelegedő fakérgeken, ágzugokban, falrésekben megjelentek az első pókok, legyek és ezekből elegendő élelemhez jutnak a rovarevők, míg a tavalyról maradt gyommagvak a magevőket szolgálják ki. Akik a ház köré szeretnének csalogatni énekes madarakat, azoknak a következő teendője az etetés után a fészkelőhely biztosítása. A rigóknak, vörösbegyeknek, poszátáknak ideális néhány vadrózsa, kökény, galagonya bokor alkotta nyíratlan sövény, az odúlakóknak viszont, ha nincs elég idős fa a területen, akkor érdemes kihelyezni néhány mesterséges költőládát.


Négy különböző méret gyakori, amelyeket készen is lehet kapni, vagy otthon sem ördöngősség elkészíteni. Az “A” típusú odú 28 mm bebújónyílású, és a kékcinegék, barátcinegék számára jelent menedéket, ha egy fatörzsre helyezzük 2-3 m magasan, lehetőleg déli irányba nézve.

a

 

A “B” típusú odú 32 mm-es nyílású és a széncinegék, a mezei és házi verebek, csuszkák, nyaktekercsek, légykapók kedvelik különösen. Télen gyakran laknak benne mogyorós pelék vagy denevérek, nyáron pedig figyelni kell, mert előfordul, hogy darazsak vagy lódarazsak költöznek bele. Ha van elég odúnk a madarak számára, akkor a darazsak jelenléte sem probléma, mivel ők is rengeteg rovart szednek össze a kertben, viszont ne nagyon háborgassuk őket a fagyokig, mert elég haragosak. A hidegebb napokon fullánkmentesen ki lehet költöztetni őket, mert olyankor lelassulnak.

 

b

 

A harmadik odútípus (“C”) a résekben, épületzugokban költő madarak számára ad lehetőséget. Ez inkább láda, amely nagy méretű, téglalap alakú röpnyílással rendelkezik (ezért nyitott odúnak is nevezik). Ha macskabiztos magasságba (kb. 2 m), lehetőleg déli vagy délkeleti oldalra helyezzük, akkor szinte biztosan megtelepszenek benne a házi rozsdafarkúak. Ugyanez az odú – tüskés ágakkal takarva a macskák és nyestek elől – egy bokor aljában ideális lesz az ökörszemeknek.

c

 

Ha elég nagy a telkünk, harkályokat vagy seregélyeket is telepíthetünk, nekik a “D” típusú odú a legalkalmasabb 60-120 mm röpnyílással. A nagyobb röpnyílás a búbos bankákat, kuvikokat is vonzza.
Léteznek még különlegesebb odúk is denevérek, fakuszok, vagy akár ragadozó madarak számára is, azonban azt ajánlom, hogy kezdők inkább az első néggyel próbálkozzanak.

Februárban a madarak már javában nézegetik a későbbi fészkelőhelyeket, ezért időszerű az odúk kihelyezése vagy tatarozása. Az idősebb, odvasodó fák nélküli területen nagy segítség a fészkelőhely biztosítása. A beköltözők pedig ellátják a kert védelmét. Egy széncinege vagy rozsdafarkú pár jó időjárás esetén akár háromszor is költ az évben. Naponta a testsúlyuknak megfelelő mennyiségű rovart fogyasztanak és a fiókák is. Egy év alatt egy cinegepár akár 50 kg rovart is összegyűjt a cirka 1/3 hektár költőterületén. Vegyszermentesen.

bubosbanka_resize

 

Kedves támogatónk, Kun László jóvoltából Krisna-völgyben az elmúlt években kihelyezhettünk másfél tucat “B” és “D” odút. Összesen már mintegy 100 darab, különböző méretű odú vagy költőláda várja évről-évre a lakókat. Ennek köszönhetően ismét költ a területen a térségünkben ritka búbos banka is.

Pártha dász

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük