Zöld zarándoklat – Úton a változás felé

Idény nyáron ismét Krisna-hívőkből álló csoport indul 10 napos, gyalogos zarándoklatra Budapestről. A főként fiatalokból álló csoport minden településen fákat ültet majd, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás csökkentésének fontosságára és az egyén felelősségére.

Az évek óta megrendezett, Lépni kell! címet viselő esemény idén Székesfehérvárt követően a Velencei-tó nagyobb nyaralóhelyeit, majd a Balaton körüli falvakat és városokat érinti.

A tradíció eredetileg Indiából származik, az ott élők elsősorban vallási célzattal vettek részt gyalogosan vagy ökrös szekérrel tett zarándoklatokon (pada-yatra), de nem egyszer prominens politikusok vagy tanítók is vállaltak gyalogos utazást azzal a céllal, hogy szorosabb kapcsolatba tudjanak kerülni a társadalom különböző csoportjaival, tudják őket személyesen oktatni az életüket érintő témákról, vagy ösztönözni őket az együttműködésre.

A magyarországi akció során a zarándok csapat tagjai gyaloglásukkal szeretnék ráirányítani a figyelmet a Földünk megóvásának sürgető szükségszerűségére és ehhez kapcsolódva az erőszakmentes, természetes életmódra, valamint e kettő elengedhetetlen előfeltételére, a lelki tudatosság fejlesztésének fontosságára. Olyan emberi értékeket szeretnének felmutatni, amelyekre mindenkinek szüksége van, függetlenül a vallásától, a világnézeti hovatartozásától. 

Manapság már tudósok, civil aktivisták, vallási vezetők sora hangsúlyozza, hogy a modern, mértéktelen fogyasztáson és kizsákmányoláson alapuló társadalmi rendszer hosszú távon nem fenntartható, a világ eljutott arra a pontra, amikor a változás elengedhetetlen!
Az idei gyaloglás mottója ezért, „Úton a változás felé! lett.

Útjuk során – amelyet az első három napban egy Krisna-völgyi ökrös szekér kísér – a szerzetesek eljuttatják az érintett települések lakosaihoz a program üzenetét hordozó kiadványokat, szóróanyagokat, valamint igyekeznek felhívni az állampolgárok figyelmét India ősi szentírásának örökérvényű tanítására, az erőszakmentességre, valamint a lelki tudatosság fejlesztésének fontosságára, mert ezeknek a figyelmen kívül hagyása okoz oly sok gondot napjainkban. A zarándoklat résztvevői pozitív alternatívát kínálva, szeretnék a gyakorlatban is bemutatni, hogy az egyszerű élet és emelkedett gondolkodás gyakorlása, az erőszakmentes, tudatos életmód, és egy ősi meditáció a Hare Krisna mantra éneklésének gyakorlása, egy fenntartható és boldog élet alternatíváját jelenti mindenki számára. A gyalogos menet első 5 napjában egy Indiából érkezett tanító, Aszita-krisna Szvámí is a csoporttal tart, aki megosztja saját tapasztalatait az érdeklődőkkel.

Az idei évben először, a szerzetesek a meglátogatott települések mindegyikén egy fát fognak elültetni helyi civilekkel, fiatalokkal közösen, ezzel is ráirányítva a figyelmet a Föld és lakói megóvásának kötelezettségére. 

A zarándokok végig énekléssel, tánccal kísérik útjukat. A különleges indiai hangszereket és dallamokat, a szép keleti öltözékeket, színes szárikat mindenhol nagy érdeklődéssel csodálják, és a mintegy 25-30 fős, együtt éneklő, színes és vidám gyalogos menetet nagy örömmel fogadják a helyi lakosok és a turisták egyaránt.

Helyszínek és időpontok:
július 25. Székesfehérvár
július 26. Velencei tó – Gárdony, Agárd
július 27. délelőtt Székesfehérvár, délután: Balatonfüred
július 28. Siófok
július 29. Várpalota, Veszprém
július 30. Keszthely
július 31. Fonyód, Balatonboglár, Balatonmáriafürdő
augusztus 1, Hévíz, Zalaegerszeg
augusztus 2. Nagykanizsa, Keszthely
augusztus 3. Tapolca
augusztus 4. Programzárás

A szervezők minden kedves érdeklődőt hívnak, hogy ha egyetértenek a zarándoklat céljaival, akkor – akár csak pár órára vagy pár napra – kapcsolódjanak be a gyaloglásba és a faültetésekbe, vagy támogassák a menetet egy facsemete, egy zarándok-póló megvásárlásával, finanszírozásával. 

További információ: Somogyi Tibor  30/5024889
Somogyiné Simon Viola  20/550-5791

(forrás: krisna.hu)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Környezetünk száz és ezer helyen lángol világszerte. Nincs azonban kijárat, tűzlépcső, az egyetlen megoldás, ha az önismeret felé lépünk."
Jim Nollman