A béke konferenciája

Ez év szeptember végén munkatársaink részt vettek egy konferencián a festői szépségű Toscanában, Olaszországban. A konferencia a „Béke – felelősségünk a jövőért (Pace – Responsabilitá per il futuro)” címmel került megrendezésre, amely az erkölcs, a gazdaság és a béke gyakorlati megvalósításának összefüggéseit taglalta és közelítette meg különböző előadók szempontjaiból és tapasztalataiból kiindulva.

A konferencia házigazdája és a helyszínt biztosító Villa Vrindavana közösség, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének (ISKCON) egyik olaszországi képviselője, illetve kulturális központja volt. Ez a közösség már több évtizede elkötelezte magát a fenntarthatóság elvi és gyakorlati megvalósítása mellett, emiatt a helyszín teljesen megfelelőnek bizonyult, figyelembe véve, hogy a fenntartható életmód a házigazda közösség célkitűzései között szerepel. Mivel kiváló együttműködés áll fenn a helyi önkományzat és a Villa Vrindavana-i közösség között, ezért nem csoda, hogy amikor megszületett az ötlet a béke és fenntarthatóság témakörét feldolgozó konferenciáról rögtön Villa Vrindavana-ra esett a választás.

 

 

A mintegy 80 fős közönség számára a konferenciát Massimiliano Pescini, aki a San Casciano Val di Pesa-i törvényhatósági terület testületének tagja és Marco Romoli, aki a Béke Temploma (Un tempio per la Pace) művészeti és kulturális szervezetnek a vezetője nyitotta meg. Az első érdekfeszítő előadást Luigi Lombardi Vallauri, a firenzei egyetem filozófia professzora tartotta az állatok jogairól és a haszonállatokkal való kemény bánásmódról, kihangsúlyozva a vegetáriánus életmód fontosságát és etikus értékét.

A második előadáson Marco Bresci, építészmérnök az erkölcsről és a gazdaság környezet iránti tiszteletéről beszélt. A következő előadást Enrico Chelli tartotta, amelynek magyar vonatkozása is volt, hiszen a Budapest Klub és a Római Klub nemzetközi szervezetek képviselőjeként egy olyan szemléletmódot és megközelítést tárt elénk, amely civilizációnk jelenlegi helyzetét és jövőbeli lehetőségeit, kiútjait vizsgálja, és amelynek leginkább a közismert, Kulturális Kreatívoknak nevezett egyre szélesebb társadalmi réteg ad hangot. Ez a csoport a jelenlegi értékrenddel szemben a planetáris felelősséget, az etika fontosságát, a holisztikus szemléletmódot vallja.

 

A konferencia délutáni részében, amely a békéről szóló gyakorlati tapasztalatot járta körül, került sor az Öko-völgy Alapítvány bemutatójára. Az előadás során az alapítvány mintaterületén, a Krisna-völgyi modellközösség példáján keresztül mutattuk be, hogyan lehet a fenntarthatóságot megvalósítani a gyakorlatban és miként jelenti az ilyen környezeti, gazdasági és társadalmi egyensúly azt az élhető közeget, ahol mindenki megtalálhatja az élethez szükséges békét.

A konferencia zárszóját Susanna Agostini a firenzei Béke és az emberi jogok szervezetének elnöke, valamint Mauro Bombieri, a Villa Vrindavana-i közösség vezetője mondták el. A szervezők mindenkinek megköszönték a részvételt és további sikert kívántak a fenntartható béke útján.

Kirs György
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image ov_fenntarthat_konf_2_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_32_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_19_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_8_20081008_kisebb-jpg image ov_fenntarthat_konf_12_20081008-jpg image ov_fenntarthat_konf_31_20081008-jpg image corvinusklub_2010marc22_k-jpg image gate_zoldklub_krisnavolgyben_2009-jpg image bhakti_kert_1-jpg image img_0099-jpg image bhakti_kert_6-jpg image img_0092-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az ökofalu-fejlesztés a legígéretesebb és legfontosabb mozgalom a történelemben."
Robert J. Rosenthal (filozófiaprofesszor, Hanover Egyetem)