Az Erasmus+ KA1 Mobilitási Projektek által támogatott “Learn 2 Teach, Teach 2 Learn” elnevezésű felnőttképzési pályázatunk kapcsán a nyár során részt vehettem egy tanári képzésen Rigában, Lettországban. A tanárképző mobilitásra 2016. augusztus 1-e és 7-e között került sor.

A továbbképzés délelőtt tíztől hatig tartott minden nap, ami tartalmas, sokrétű programokból állt. Bár a kurzus elsősorban az IKT eszközök széleskörű megismerésére koncentrált, érintőlegesen szó volt az ájurvédikus gyógyászat által képviselt életmódról, az ájurvéda egyénre vonatkozó egészségügyi ismereteiről, pozitív hatásairól, valamint az ájurvéda és a tanítás kapcsolatáról.

Mivel az informatikai eszközök használata volt a vezérfonala a továbbképzésnek, ezért rendkívül sokrétű ismeretre tettünk szert az egy-egy modulhoz kapcsolódó műhelyek során. Minden napra jutott egy ilyen jellegű műhely, és olyan eszközökkel, alkalmazásokkal, rendszerekkel ismerkedtünk meg részletesen, amelyeket kiválóan lehet használni az oktatás terén, mint például az okos telefonok alkalmazásaival, a közösségi oldalakkal, mint a Facebook, Twitter, Instagram, továbbá olyan rendszerekkel, mint a Mail Chimp, Google Drive, Doodle, valamint a különféle Moodle rendszerekkel. Ezen kívül a képzés része volt a WordPress blog-rendszer használata is, illetve az ismeretek elmélyítése, ami számomra igen hasznos tapasztalat volt, hiszen a mi alapítványunk is ezt a rendszert alkalmazza a honlapunk bejegyzéseinek, írásainak alapjául. A képzés során alkalmam nyílott mélységeiben megtanulni ezt a tartalomkezelő és blogrendszert, ami jól jön majd a későbbi munkám során.

A képzés lényege az volt, hogy olyan számítástechnikai és informatikai tudással és eszközökkel lássa el a tanárokat, melyekkel a tanítás-tanulás folyamatát sokkal élvezetesebbé, varázslatosabbá és ily módon hatékonyabbá tehetik. A legfontosabb cél az volt, hogy megtanuljuk alkalmazni az említett IKT-s eszközöket a hagyományos oktatásban – akár fiatalokról, akár felnőttekről van szó –, és megtanuljuk alkalmazni őket az e-oktatásban is. A továbbképzés alatt egy olyan világba sikerült elmélyednem, mely azelőtt kissé idegennek tűnt számomra. Ám mindig is izgattak az újdonságok, új lehetőségek, a kreatív megoldások az oktatás céljainak elérésében, így a képzés célja – az én szempontjaim szerint – maximálisan megvalósult. Megértettem, hogy ha a technikai eszközöket okosan, kreatívan, és a megfelelő hozzáállással használjuk, akkor új, izgalmas eljárásokkal színesíthetjük és bővíthetjük a módszertani palettánkat. Ez a fajta hozzáállás – a megújulás, a kihívások keresése tette még izgalmasabbá a képzést.

A technika világa mellett foglalkoztunk még az egészséges életmóddal is annak köszönhetően, hogy a házigazda szervezet ájurvédikus tanácsadással, kurzus szervezéssel, egészség megőrzéssel, valamint gyógykezeléssel is foglalkozik. Ennek köszönhetően egyrészt alapvető ismereteket szereztünk az ájurvédáról, valamint az egészséges életmódról, ahogyan azt ez az ősi tudomány hirdeti, illetve megismerkedhettünk a fogadó szervezet intézményében meglévő különböző egészségügyi lehetőségekkel is (állapotfelmérés, szakmai konzultáció, masszázs stb.), másrészt pedig ellátogattunk a jurmalai Ájurvédikus Egészségügyi Központba Riga közelében, ami még közelebb hozta számunkra ezt a fajta természetes gyógyászati módszert, és ahol még India nagykövetével is találkozhattunk, aki maga is követi az ájurvéda által javasolt egészséges életvitelt.

Ezen felül nemcsak a képzésen vettünk részt, illetve Jurmalába látogattunk el a fogadó intézmény jóvoltából, hanem fakultatív sétákra is elmentünk a főváros szívébe, melyek alkalmával lehetőségünk nyílt Riga nevezetesságeit, látványosságait megtekinteni, miközben a helyi vezetőnknek köszönhetően megismerkedtünk Riga, és részben Lettország történelmével és kultúrájával.

Összefoglalásképpen elmondhatom, a kurzuson való részvétel segített abban, hogy egy olyan témába ássam bele magam, ami az oktatás jövőjét rejti magában, és ezáltal bővítsem tudásom, új gyakorlatokat, módszereket ismerhessek meg külföldön, és ennek köszönhetően fejlesszem szociális, kulturális és digitális kompetenciáimat is. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ezen fejlesztés, és annak fenntartása jóval túl fog nyúlni azon a rövid képzési időn, amit akkor kaptunk. Mindenesetre a tudás és a tapasztalat, amit ott szereztem továbbra is arra lelkesít, hogy folytassam az ilyen irányú tanulást és (ön)képzést. A sok szakmai és emberi élményt, illetve tapasztalatot, amivel gazdagabb lettem pedig igyekszem megosztani minél több érdeklődővel.

 

Kirs György

 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük