Tanári képzés Celjében

Az alapítványunk munkatársaként egy tanári továbbképzésen vehettem részt Szlovéniában az Erasmus+ KA1 Mobilitási Projektek keretében 2016. március 7-e és 13-a között. A foglalkozások napi rendszerességgel tíztől fél hatig tartottak, ami persze intenzív volt a számunkra, de ugyanakkor tartalmas és építő jellegű is.

A kurzus két fő területre koncentrált, illetve azok megismerését, majd a tudás elmélyítését célozták meg. Az egyik a személyes és szakmai képességek fejlesztése, a másik pedig az informatikai eszközök használata volt.

Általában egy-egy nap jutott a különböző modulok feldolgozására, de volt olyan téma, amellyel kicsit hosszabb ideig foglalkoztunk. A képzés során azt is bemutatták, hogyan használhatjuk az IKT eszközöket a hagyományos osztálytermekben és online módon is.

A kurzusra a partnerországokból érkeztek a tanulók, valamint néhány meghívott vendég is részt vett a képzésen Angliából, akik mind résztvevőként, mint előadóként színesítették a programot. Átlagosan öt-hat fős csoportot képeztünk, így a kiscsoportos közeg nagyban megkönnyítette a tanulást. Ez a létszám továbbá olyan családias hangulatot teremtett, hogy a résztvevők könnyebben tudták teljesíteni a rájuk kirótt feladatokat, és ennek köszönhetően tartalmas műhelyek, beszélgetések alakultak ki a résztvevők között. Sok pozitív élmény ért bennünket, amely véleményem szerint kedvezően befolyásolja majd a jövőbeni képzéseinknek, óráinknak rendjét, tartalmát, valamint megfelelően fejleszti szakmai tudásunkat és jellemünket is egyben.

A képzés során olyan tudásra tettem szert, amelyet örömmel fogok alkalmazni az előadások és tanórák alkalmával. Az informatikai eszközök közül több rendszerrel, eszközzel is megismerkedtünk, amelyek szintén jól hasznosíthatók a munkám során, és természetesen az alapítványunk kommunikációs és oktatási tevékenységeiben is, így szívesen osztottam meg az erre vonatkozó ismereteket kollégáimmal. Jelentős mértékben foglalkoztunk a tanórákhoz kapcsolódó tervezéssel, valamint az informatikai eszközök menedzselésével, azok különböző fajtáival, és azok alkalmazásával. Megismertük a közösségi média legtöbb fajtáját és azok használatát, valamint előnyeiket, és hogy hogyan lehet őket alkalmazni az oktatásban. Fontos része volt a képzésnek a diákok oktatásban való részvételét segítő és szorgalmazó módszer (Participatory Teaching Methods), amellyel hatványozottan fokozhatjuk a tanulók tanulási kedvét, befogadókészségét, és órán való részvételét. Továbbá kiválóan bemutatták számunkra az internetes oktatás módszereit, az e-tanításhoz kapcsolódó rendszereket, valamint videó előadások, prezentációk készítéséhez is kaptunk új ötleteket. Magunk is kipróbálhattuk, hogyan tudunk egy-egy ilyen programhoz számítógépet, okostelefont, tabletet használni, hogy elvégezzük az ilyen feladatokat. A képzési napok végén hosszabb időt szántunk arra, hogy a tanulási naplóba leírjuk a nap folyamán tanultakat, tapasztalatokat – ezek a jegyzetek a mai napig hasznosnak bizonyulnak, hiszen segítenek újra feleleveníteni a tapasztalatokat és a megszerzett ismereteket. A képzésen nagy hangsúlyt kapott a multikulturális oktatás, mások elfogadása, a különbségek kezelése.

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Drustvo za Duso szervezet munkatársai mindvégig nagyon készségesek és segítőkészek voltak, és minden szempontból segítették a továbbképzést, illetve az ott töltött időt. Továbbá maximálisan arra törekedtek, hogy semmiben sem szenvedjünk hiányt, így bármilyen kérdéssel, kéréssel fordulhattunk hozzájuk.

A vendéglátó szervezet kulturális programoknak is biztosított lehetőséget a képzés alatt. Túravezetéssel megnéztük Celje városát és az ottani híres várat. Ezen kívül ellátogattunk a celjei Altermed kiállításra, valamint a fővárosba, Ljubljanába is.

A tanított alkalmazások, módszerek teljes mértékben megfeleltek az előzetes várakozásaimnak, hiszen olyan dolgokat tanulhattam, melyekkel kiegészíthettem korábbi ismereteimet. Úgy vélem, hogy ez a tanfolyam, kiváló alkalom volt a tapasztalatcserére és tudásbővítésre, és hogy új ismeretekkel és ötletekkel térjünk haza. Örömömre szolgált, hogy nemcsak új módszertani lehetőségekkel bővült a pedagógiai eszköztáram, hanem különböző internet alapú oktatási rendszerekkel is megismerkedhettem. Remélhetőleg, lesz még alkalmam ilyen jellegű projektben részt venni.

Kirs György

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor