Az Erasmus+ program keretében részt vettünk egy fiataloknak szóló hatnapos képzésen tavaly november végén Zágrábban, amelynek témaköre a társadalmi vállalkozások voltak. A projekt címe találóan Socially Inspired – Entrepreneurship for You(th) volt, a képzés szervezői pedig az O.A.ZA. egyesület tagjai voltak. A házigazda szervezet meghívta az Öko-völgy Alapítvány munkatársait, önkénteseit is, hogy vegyünk részt ezen a képzésen, hiszen tág értelemben véve mi is ezzel foglalkozunk, illetve segítjük az ilyen jellegű társadalmi vállalkozásokat.

Az első napon a bevezető ismerkedés, bemutatkozás után közösen, csoportokra tagolódva megalkottuk a társadalmi vállalkozásoknak a definícióját. A lelkes fiatalokból álló csapat szerte Európából érkezett, így képviselték magukat a horvátok, lengyelek, magyarok, moldvaiak, olaszok, portugálok, románok és spanyolok.

A napi program már 10 órakor kezdődött, vagy előadásokkal, vagy műhely- és csoportmunkákkal, és egészen este fél 8-ig tartott, melyet egy két és fél órás ebédszünet szelt ketté. Akárcsak az ebéd, a reggeli és a vacsora is ízletes vegetáriánus ételek voltak, színes és változatos ízvilággal, mediterrán és keleti receptek keverékével.

A programokról általánosan azt lehet elmondani, hogy nagyon interaktívak, mozgalmasak voltak, rengeteg játékkal és feladattal teletűzdelve, így biztosítva a tudás elmélyítését, annak közvetlen megtapasztalását és gyakorlatias mivoltát is egyben.

Csapatokat alkotva igyekeztünk megoldani a sivatagba lezuhant repülőgép szimulációs játékot, mely feladat során fontosabb szempontot kapott, milyen módszert választva kommunikálunk és hozunk döntéseket, mintsem a kimenekülés sikeres végkimenetele

Maga az előadások tematikája jól volt összefogva, ugyanakkor nagyon szerteágazó témákat is érintett, amelyek közvetlenül és közvetetten is kapcsolódtak a képzés alaptémájához. A könnyebb átláthatóság kedvéért a tematikát fel is osztották három csoportra a program tervezetében, így a vállalkozások mellett foglalkoztunk személyiségfejlesztéssel, valamint a vállalkozások indításának és működtetésének technikai részleteivel is.

A személyiségfejlesztés főleg arra volt kihegyezve, hogyan lehet valaki a saját személyes példája által egy jó vezető, s hogyan ismerheti fel és kezelheti a különböző személyiségtípusokat, hogyan alkalmazzuk ezt a szervezetünkön belüli szakmai kapcsolatainkban, és miként tervezzünk és állítsunk fel elérhető célokat a vállalkozásunkban. Ezekhez több játékos feladat és szimuláció is kapcsolódott.

Egyik délelőtt során a csapatoknak lehetőségük volt bemutatni a saját országukban működő társadalmi vállalkozásokat. Az Öko-völgynek különleges sikere volt, igazán felkeltette a hallgatóság figyelmét, hiszen ehhez az előadáshoz kapcsolódóan tették fel a legtöbb kérdést. Ezt követően délután a meghívott vendég-vállalkozókat kérdezhették ki a résztvevők a saját területükkel kapcsolatban. Ezen a napon a szokásosnál is hosszabb ebédszünet volt, amikor városnézőbe mentünk. Kis csapatunk a város botanikus kertjébe látogatott el, ahol a szép kialakítás miatt még ebben a téli időszakban is mesés hangulat tárult elénk. Ezen felül egy kiadós sétával meglátogattuk még a belváros egyik-másik nevezetességét, jellegzetességét is, és magunkba szívtuk Zágráb adventi hangulatát.

A jövő nemzedéke – avagy fiatalság, bolondság

Az előadások szüneteiben egy-egy nemzet bemutatta, valamint körbekínálta az országából hozott valamilyen étel- és italkülönlegességét, s így a szünetekben nagyon kellemes beszélgetések és barátságok alakultak ki a kuriózumok kóstolgatása közben.

Összességében sok hasznos információval, élménnyel és kedves emlékkel tértünk haza. Számomra a kedvenc előadásaim azok maradnak, amelyek a vezetői személyiségfejlesztéshez kapcsolódtak, valamint a sok csapatjáték tanulsága, melyet könnyedén zsebre tudok vágni, és akár a hétköznapokban is alkalmazhatom őket. Lelkesítő és inspiráló volt a többi résztvevő szervezet fiatal társasága is, amelyről elmondhatjuk, a szervezőket is beleértve, hogy a legjobb csapat gyűlt össze erre a programra.

Orosz Edina

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük