Képzés a társadalmi vállalkozások témakörében, Zágrábban

Az Erasmus+ program keretében részt vettünk egy fiataloknak szóló hatnapos képzésen tavaly november végén Zágrábban, amelynek témaköre a társadalmi vállalkozások voltak. A projekt címe találóan Socially Inspired – Entrepreneurship for You(th) volt, a képzés szervezői pedig az O.A.ZA. egyesület tagjai voltak. A házigazda szervezet meghívta az Öko-völgy Alapítvány munkatársait, önkénteseit is, hogy vegyünk részt ezen a képzésen, hiszen tág értelemben véve mi is ezzel foglalkozunk, illetve segítjük az ilyen jellegű társadalmi vállalkozásokat.

Az első napon a bevezető ismerkedés, bemutatkozás után közösen, csoportokra tagolódva megalkottuk a társadalmi vállalkozásoknak a definícióját. A lelkes fiatalokból álló csapat szerte Európából érkezett, így képviselték magukat a horvátok, lengyelek, magyarok, moldvaiak, olaszok, portugálok, románok és spanyolok.

A napi program már 10 órakor kezdődött, vagy előadásokkal, vagy műhely- és csoportmunkákkal, és egészen este fél 8-ig tartott, melyet egy két és fél órás ebédszünet szelt ketté. Akárcsak az ebéd, a reggeli és a vacsora is ízletes vegetáriánus ételek voltak, színes és változatos ízvilággal, mediterrán és keleti receptek keverékével.

A programokról általánosan azt lehet elmondani, hogy nagyon interaktívak, mozgalmasak voltak, rengeteg játékkal és feladattal teletűzdelve, így biztosítva a tudás elmélyítését, annak közvetlen megtapasztalását és gyakorlatias mivoltát is egyben.

Csapatokat alkotva igyekeztünk megoldani a sivatagba lezuhant repülőgép szimulációs játékot, mely feladat során fontosabb szempontot kapott, milyen módszert választva kommunikálunk és hozunk döntéseket, mintsem a kimenekülés sikeres végkimenetele

Maga az előadások tematikája jól volt összefogva, ugyanakkor nagyon szerteágazó témákat is érintett, amelyek közvetlenül és közvetetten is kapcsolódtak a képzés alaptémájához. A könnyebb átláthatóság kedvéért a tematikát fel is osztották három csoportra a program tervezetében, így a vállalkozások mellett foglalkoztunk személyiségfejlesztéssel, valamint a vállalkozások indításának és működtetésének technikai részleteivel is.

A személyiségfejlesztés főleg arra volt kihegyezve, hogyan lehet valaki a saját személyes példája által egy jó vezető, s hogyan ismerheti fel és kezelheti a különböző személyiségtípusokat, hogyan alkalmazzuk ezt a szervezetünkön belüli szakmai kapcsolatainkban, és miként tervezzünk és állítsunk fel elérhető célokat a vállalkozásunkban. Ezekhez több játékos feladat és szimuláció is kapcsolódott.

Egyik délelőtt során a csapatoknak lehetőségük volt bemutatni a saját országukban működő társadalmi vállalkozásokat. Az Öko-völgynek különleges sikere volt, igazán felkeltette a hallgatóság figyelmét, hiszen ehhez az előadáshoz kapcsolódóan tették fel a legtöbb kérdést. Ezt követően délután a meghívott vendég-vállalkozókat kérdezhették ki a résztvevők a saját területükkel kapcsolatban. Ezen a napon a szokásosnál is hosszabb ebédszünet volt, amikor városnézőbe mentünk. Kis csapatunk a város botanikus kertjébe látogatott el, ahol a szép kialakítás miatt még ebben a téli időszakban is mesés hangulat tárult elénk. Ezen felül egy kiadós sétával meglátogattuk még a belváros egyik-másik nevezetességét, jellegzetességét is, és magunkba szívtuk Zágráb adventi hangulatát.

A jövő nemzedéke – avagy fiatalság, bolondság

Az előadások szüneteiben egy-egy nemzet bemutatta, valamint körbekínálta az országából hozott valamilyen étel- és italkülönlegességét, s így a szünetekben nagyon kellemes beszélgetések és barátságok alakultak ki a kuriózumok kóstolgatása közben.

Összességében sok hasznos információval, élménnyel és kedves emlékkel tértünk haza. Számomra a kedvenc előadásaim azok maradnak, amelyek a vezetői személyiségfejlesztéshez kapcsolódtak, valamint a sok csapatjáték tanulsága, melyet könnyedén zsebre tudok vágni, és akár a hétköznapokban is alkalmazhatom őket. Lelkesítő és inspiráló volt a többi résztvevő szervezet fiatal társasága is, amelyről elmondhatjuk, a szervezőket is beleértve, hogy a legjobb csapat gyűlt össze erre a programra.

Orosz Edina

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)