A klímaváltozás dísznövényei

berberis_morrisonensis-11Bede-Fazekas Ákos, aki a közelmúltban végzett a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karán, egyebek mellett Krisna-völgyben is folytatott kutatásokat. Honlapunk számára írott cikkében a szakdolgozati téma rövid összefoglalását adja.

Hazánk éghajlatában néhány évtized múlva a mediterrán hatások fognak eluralkodni: forró és száraz nyarunkat enyhe tél váltja majd, mely az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben a mainál kevésbé lesz szélsőséges (rövidebb és gyengébb fagyok fogják tarkítani). Jó felbontású, célzottan a Kárpát-medencére készülő klímamodellek támasztják alá, hogy a ma telepített fák idős korukra már egy másik éghajlati övben fognak díszíteni.

Szakdolgozatom legfőbb célja ezért olyan fás szárú dísznövények keresése volt, melyeket hazánkban még a növényalkalmazással foglalkozó szakemberek (tájépítészek, kerttervezők) nem igazán ismernek. Több mint 200 fajt sikerült összegyűjteni, melyben nagy segítségemre volt az Öko-völgy Alapítvány részéről két lelkes botanikus, Pőcze Vilmos és Kun András.

Magyarországon nagyon kevés olyan növénygyűjteményt találunk, mely a melegebb klímából származó növények hazai megtelepítését, megismertetését, kutatását célozza meg. Ezért is oly’ nagy jelentőségű a Somogyvámosi Botanikus Kert, mely az Öko-völgy Alapítvány kiemelt kutatási területe. A fiatal gyűjteményben számos olyan fajt és fajtát találunk, mely a melegebb területekről származik, így jövendő klímánk új dísznövénye lehet.

Az összegyűjtött taxonok többsége ma még nehezen viseli teleinket, így gyakran illetjük őket a fagyérzékeny, ill. melegigényes jelzőkkel. A kevéssé edzett fajok különleges odafigyelést igényelnek, a téli takarást is meghálálják. Védett fekvésbe, kedvező mezo- és mikroklímájú helyre (déli lejtőkre, állományba, épületek közelébe, városba) telepítve azonban igen szép díszei lehetnek kertjeinknek, parkjainknak. Legtöbbjük csak fiatalon szenved a kemény teleken, idős korára megfelelően ellenálló lesz. De a télállóságuk úgysem lesz szempont hamarosan, a szárazság- és melegtűrésük pedig már az elmúlt nyarakon is jól megmutatkozott.

(folytatjuk)

A szakdolgozat letölhető itt

Bede-Fazekas Ákos
okleveles tájrendező- és kertépítőmérnök
Budapesti Corvinus Egyetem

Bemutatunk néhány növényt, amelyek Krisna-völgy Botanikus kertjében jól fejlődnek:

acer_shirashawanum_aureum

– Acer shirashawanum ’Aureum’ (Pőcze Vilmos [Pártha dász] fotója)

aesculus-indica

– Aesculus indica (indiai vadgesztenye, Bede F. Ákos fotója)

berberis_morrisonensis

– Berberis morrisonensis (Morrison-borbolya, Pőcze Vilmos [Pártha dász] fotója)

cupressus-dupreziana

– Cupressus dupreziana (tasszili ciprus, Bede F. Ákos fotója)

melia-azedarach

– Melia azedarach (imafüzérfa, Bede F. Ákos fotója)

photinia_fraseri

– Photinia fraseri (korallberkenye, Pőcze Vilmos [Pártha dász] fotója)

4 hozzászólás to “A klímaváltozás dísznövényei”

 • Szöllősiné, Irén:

  Laikus gyüjtőként nagyon örülök annak, hogy általunk nem ültetett és kevéssé ismert fákat, bokrokat javasolnak itthoni tartásra! Nekem is van p. imafám, ez lesz az első év, hogy kint hagyom a kertben, de egy kis téli védelmet adni fogok neki. Most 3 éves, remélem jól fogja tűrni a telet.
  Köszönöm, hogy olvashattam a cikket. Üdvözlettel, Szöllősiné, Irén

 • Floo:

  “enyhe tél váltja majd, mely az általánosan elterjedt tévhittel ellentétben a mainál kevésbé lesz szélsőséges (rövidebb és gyengébb fagyok fogják tarkítani).”

  Az elmúlt két tél mindegyikén a kaposvári meteorológiai állomás által mért -23 fok hogyan illik bele ebbe az enyhe tél elméletbe?

 • Bede-Fazekas Ákos:

  Kedves Floo!
  Szerintem nem egy-két tél meteorológiai adatait érdemes nézni, hanem tendenciákat. A jövőre nézve pedig elég megbízható klímamodellek állnak rendelkezésre (a Kárpát-medencére vonatkozó regionális modellek is), amelyek a jövőben is hasonló tendenciákat jósolnak: rövidebb fagyveszélyes időszak, melegebb téli átlag-, minimum és maximum-hőmérséklet.

 • Floo:

  Kedves Ákos!

  Akkor legyél szíves a megbízható klímamodelleket és regionális modelleket megmutatni azoknak az őszibarackfáknak is, amik a déli(!) országrészben -23-26 fokban álltak éjszakákon keresztül.
  Vagy bármelyik olyan növények, aminek már árt a -20-23-26 fok.
  Ilyen, hogy -10-12-15 fokban (ráadásul van, hogy nappal havazik -12 fokban) havazik most már egy hete kisebb megszakításokkal, ez rendkívül ritka, és rendkívül hideg levegő jelenlétéről árulkodik.
  A Krisna-völgyhöz viszonylag közel lévő kaposvári meteorológiai állomás elmúlt 3 telének abszolút minimumai:
  2009/2010 -23,2 fok
  2010/2011 -22,5 fok
  2011/2012 -24,1 fok

  A nyakamat teszem rá, hogy többszáz évet visszanézve sem nagyon találnál ilyet, hogy három egymást követő évben -23-24 fok legyen a kaposvári állomáson.
  Persze ha a modellek az idei évtől várják az általad említett tendenciát, akkor én csak örülök neki, de ha ilyen a “rövidebb fagyveszélyes időszak, melegebb téli átlag-, minimum és maximum-hőmérséklet.” , akkor ezek a modellek nagyon nagyot buktak.
  Az 1996/1997-es télen -22 fok volt a Pécs-pogányi állomáson, ami egy dombtető!!!!
  2001/2002 telének decemberében sokfelé -20-24 fokok voltak Karácsonykor.
  2002/2003 telén januárban -25,4 fok Sellye, -26,6 Baja, -25 fok Szeged, óriási havazások voltak, durva hidegekkel.
  2004/2005 telének februárjában -20-26 fokok voltak sokfelé az országban.
  2005/2006-ös télen januárban olyan hidegbetörés volt, hogy -14 fok volt délután kettőkor.
  Itt volt 3 év szünet, 3 enyhe tél, ami megzavarta a fejeket, azt hitte mindenki nagyon buta módon, hogy most aztán minden tél ilyen lesz, mint az a három, csak aztán nem így lett, nem is lehetett így.
  Az azóta eltelt három telet meg már ismered az elejéről.
  Milyen tendenciát tudsz kiolvasni ezekből a tényekből?
  Az elmúlt 10-15 tél enyhülést mutat?
  Ugyanmár!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ne egyél húst, járj biciklivel, és legyél mértékletes vásárló – így segítheted a globális felmelegedés megfékezését."
Rajendra Pachauri (az IPCC Nobel-békedíjas vezetője)