A közös munka gyümölcsei

a010Krisna-völgy kertészete 2009-ben is eredményes évet zárt. Ez derült ki a közösség vezetőinek közelmúlt béli beszámolójából. Az ökofalu apraja-nagyja jelenlétében tekintették át, hogy miként sikerült megvalósítani a tavaszi kertészeti terveket.

A beszámolót nagy izgalom előzte meg, hiszen tavasztól őszig mindenki tevőlegesen vett részt a kertészet munkájában. A hetente egy-három alkalommal végzett egy órás közösségi munka idején a vendégvezetők, a tehenészek, a templomi dolgozók és tanárok együtt ástak, kapáltak, gyomláltak, egyeltek és szüreteltek a kertészekkel. Hangulatos videók, képek ittdscn7343

A beszámolóból megtudhattuk, hogy a kertészetben idén is több mint 70 fajt- illetve fajtát termesztettek. Különösen jó eredményt produkált a sárgarépa, a cékla, zöldbab, paradicsom és mángold. Közel tíz, illetve három tonnás terméseredménnyel rekord évet zárt a sütőtök és a cukkini. Úgy látszik ez az esztendő különösképpen kedvezett a kabakos fajok (tökfélék) itt termesztett többféle fajtájának.

Az idei termés elegendő ahhoz, hogy Krisna-völgy lakóinak ne kelljen máshonnan zöldséget és gyümölcsöt vásárolniuk. A téli időszak átvészelését segíti a tárolópince, ahová a legkülönfélébb gyümölcs- és zöldsa018_mandulaég befőttek, lekvárok kerültek. Különösen a sütőtök adta fel a leckét – hiszen több mint tíz tonna termett belőle… Ehhez még a 160 m2-es pince tárolókapacitása is kicsinek bizonyult volna, ha nem főzik be egy részét lekvárnak (!).

Az idén termett zöldségeket és gyümölcsöket alább felsoroljuk (a fajták részletezése nélkül). A lista végigolvasása során érdemes figyelembe venni, hogy mindezeket bio-módon, mérgek és műtrágya felhasználása nélkül termelték. A zöldségek és gyümölcsök eltevése ugyancsak mesterséges anyagok, tartósítószerek hozzáadása nélkül történt.

A Krisna-völgyi biokertészet jövőre is várja a biogazdálkodás alapjait elsajátítani vágyó önkéntesek jelentkezését!

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

A Krisna-völgy kertészetében 2009-ben termelt zöldségek és gyümölcsök listája:
– Leveles zöldségek: mángold, spenót, fejes saláta, török saláta;
– Gyökérzöldségek: sárgarépa, petrezselyem gyökér, hónapos retek, jégcsap retek, fekete retek, cékla;
– Csucsorfélék: krumpli; paradicsom, Tv-paprika, zöld erős- és édes paprika, pritamin paprika, padlizsán;
– Kabakosok: uborka, cukkini, tök, sütőtök;
– Hüvelyesek: zöldborsó, zöldbab;
– Káposztafélék: karalábé, kelbimbó, brokkoli, fejes-, vörös-, kelkáposzta, fodros kel, karfiol;
– Egyéb zöldségfélék: édeskömény, csicsóka, torma, csemegekukorica, rebarbara;
– Zöldfűszerek: petrezselyemzöld, bazsalikom, rukkola, korianderlevél; Methi levél (ez a görögszéna levele), oregano, kapor;
– Szárított fűszerek: szárított bazsalikom, szárított oregano.
– Gyümölcsök: alma, körte, birs, ribiszke, szilva, josta, eper, köszméte, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szeder, mandula, mogyoró, dió

2 hozzászólás to “A közös munka gyümölcsei”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha törődünk az állatokkal, és törődünk a Földdel, akkor számtalan állat, ember és lakóhely boldogulhat sokkal jobban, mint egy tiszteleten, törődésen, együttérzésen, emberségen, könyörületen alapuló erkölcs hiányában." (Marc Bekoff biológiaprofesszor, a Rügyek és Gyökerek Alapítvány helyi koordinátora) Mindenfelől válságok sújtanak bennünket mostanában. Mivel tönkretettük magunk körül az élővizeket, a földeket, a levegőt és szinte az egész bolygót, ezért súlyos környezeti válsággal kell küzdenünk. Emellett folyamatos háborúk, terrorcselekmények, pereskedések okoznak komoly makro- és mikroszintű társadalmi válságokat. Ezeket tetőzik az időről-időre begyűrűző gazdasági válságok. De mi az igazi oka ennek a rengeteg, alapvető értékeket megrengető válságnak? A válasz az, hogy mindezeknek az igazi gyökere egy mély világnézeti válság, amely az egyre súlyosabb materializmus felé próbál rántani mindenkit. A materializmus értékrendje folyamatosan degradálódik, s ezért nem képes megfelelő, időtálló alapot jelenteni. Amíg az emberiség az individualista, önző, kihasználó értékrendet nem cseréli fel egy lelki-spirituális szemléletmóddal, addig a fenti válságok csak egyre súlyosabbá válnak. Ezért mindenkinek változtatnia kell a környezetéhez való hozzáállásán és ennek tettekben is meg kell mutatkoznia! Amíg lájkoljuk a zöld gondoltokat, de közben teleszemeteljük a világunkat és nem kezdünk visszatérni egy természetesebb életmód felé, addig nincs esély arra, hogy nagyban is megváltozzanak a dolgok. Te legyél az a változás, amit szeretnél, hogy megvalósuljon!  
Zöld gondolatok 2.