A közös munka gyümölcsei

a010Krisna-völgy kertészete 2009-ben is eredményes évet zárt. Ez derült ki a közösség vezetőinek közelmúlt béli beszámolójából. Az ökofalu apraja-nagyja jelenlétében tekintették át, hogy miként sikerült megvalósítani a tavaszi kertészeti terveket.

A beszámolót nagy izgalom előzte meg, hiszen tavasztól őszig mindenki tevőlegesen vett részt a kertészet munkájában. A hetente egy-három alkalommal végzett egy órás közösségi munka idején a vendégvezetők, a tehenészek, a templomi dolgozók és tanárok együtt ástak, kapáltak, gyomláltak, egyeltek és szüreteltek a kertészekkel. Hangulatos videók, képek ittdscn7343

A beszámolóból megtudhattuk, hogy a kertészetben idén is több mint 70 fajt- illetve fajtát termesztettek. Különösen jó eredményt produkált a sárgarépa, a cékla, zöldbab, paradicsom és mángold. Közel tíz, illetve három tonnás terméseredménnyel rekord évet zárt a sütőtök és a cukkini. Úgy látszik ez az esztendő különösképpen kedvezett a kabakos fajok (tökfélék) itt termesztett többféle fajtájának.

Az idei termés elegendő ahhoz, hogy Krisna-völgy lakóinak ne kelljen máshonnan zöldséget és gyümölcsöt vásárolniuk. A téli időszak átvészelését segíti a tárolópince, ahová a legkülönfélébb gyümölcs- és zöldsa018_mandulaég befőttek, lekvárok kerültek. Különösen a sütőtök adta fel a leckét – hiszen több mint tíz tonna termett belőle… Ehhez még a 160 m2-es pince tárolókapacitása is kicsinek bizonyult volna, ha nem főzik be egy részét lekvárnak (!).

Az idén termett zöldségeket és gyümölcsöket alább felsoroljuk (a fajták részletezése nélkül). A lista végigolvasása során érdemes figyelembe venni, hogy mindezeket bio-módon, mérgek és műtrágya felhasználása nélkül termelték. A zöldségek és gyümölcsök eltevése ugyancsak mesterséges anyagok, tartósítószerek hozzáadása nélkül történt.

A Krisna-völgyi biokertészet jövőre is várja a biogazdálkodás alapjait elsajátítani vágyó önkéntesek jelentkezését!

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

A Krisna-völgy kertészetében 2009-ben termelt zöldségek és gyümölcsök listája:
– Leveles zöldségek: mángold, spenót, fejes saláta, török saláta;
– Gyökérzöldségek: sárgarépa, petrezselyem gyökér, hónapos retek, jégcsap retek, fekete retek, cékla;
– Csucsorfélék: krumpli; paradicsom, Tv-paprika, zöld erős- és édes paprika, pritamin paprika, padlizsán;
– Kabakosok: uborka, cukkini, tök, sütőtök;
– Hüvelyesek: zöldborsó, zöldbab;
– Káposztafélék: karalábé, kelbimbó, brokkoli, fejes-, vörös-, kelkáposzta, fodros kel, karfiol;
– Egyéb zöldségfélék: édeskömény, csicsóka, torma, csemegekukorica, rebarbara;
– Zöldfűszerek: petrezselyemzöld, bazsalikom, rukkola, korianderlevél; Methi levél (ez a görögszéna levele), oregano, kapor;
– Szárított fűszerek: szárított bazsalikom, szárított oregano.
– Gyümölcsök: alma, körte, birs, ribiszke, szilva, josta, eper, köszméte, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szeder, mandula, mogyoró, dió

2 hozzászólás to “A közös munka gyümölcsei”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor