A tűzifa ára

A fával való fűtés nekünk jól bevált. 80m2-es, egyszintes, döngölt vályog (egy részén tégla) falú családi házunkat két cserépkályhával fűtjük, és nagyjából 85 000 Ft-ból kijön az egész fűtési szezon.
Ha a fűtési szezon 6 hónapjára elosztjuk a fenti összeget, akkor 14.000 Ft körül van a havi díj, ami – összehasonlítva a gázos vagy távfűtéses lakásokkal – eléggé jónak tűnik. (Fűtési szezonon kívül mi nem fizetünk a fűtésért!)
Persze, a fával való fűtés munkás, nincs mese, muszáj időt rászánni.
A fát érdemes már tavasszal megvásárolni, mert akkor biztosan kiszárad télig. Sőt, még jobb, ha mindig 2 évre előre vásárolunk, mert 2 év alatt szárad ki igazán jól (ún. abszolút szárazzá). Tovább azonban nem érdemes tárolni, mert a 3. évtől elkezd veszíteni a fűtőértékéből, a szerves anyag természetes bomlási folyamata miatt.
Mi helyben szerezzük be a tűzifát, mert erdős vidéken lakunk, és szerencsére van a faluban néhány ember, aki a környékbeli erdőkben gazdálkodik. Így még a fa szállításának környezeti terhe is sokkal kisebb, mintha távolabbról kellene eljuttatni hozzánk, nem beszélve a megbízhatóságról…
Az árakat mifelénk ún. erdei köbméterben szokták meghatározni. Ez a normál (SI) m3-től kicsit nagyobb, kb. 1,7 köbmétert jelent (kb. 1 m x 1m x 1,7m). Általában méteres hosszra vágott fát hoznak, szépen, katonás rendben, egy kupacba lepakolják, és akkor együtt le lehet mérni, ez így korrekt.

Ilyenkor természetesen méteres tűzifa árat kell számolni, hiszen ugyanaz a mennyiség hasábokra vágva, (ömlesztve vagy szép rendben felrakva) már sokkal nagyobb térfogatot adna. Az árak eléggé változóak, itt falun az akác-cser vegyes fa kb. 12.000 – 17.000 Ft/erdei köbméter, felvágás nélkül. Az országos árak ennél biztosan mutatnak kisebb-nagyobb eltéréseket, főképpen fölfelé.
Érdemes odafigyelni a vásárlásnál, hogy a fa egészséges legyen, mert a korhadt, pudvás fa fűtőértéke kisebb.
Lepakolás után jöhet a hasábokra vágás, ami komoly fizikai erőnlétet és lehetőleg gépeket is kíván. Akitől a fát vásároljuk, vállalja a felvágást is, amit szintén térfogatra számolunk. Általában 2-4000 Ft-ért felvágnak egy erdei köbmétert, és szépen rendben bepakolják a helyére.

A fa tárolását érdemes fedett, de nem teljesen zárt helyen megoldani. Pincébe vagy teljesen zárt helyre csak száraz fát szabad berakni, hogy elkerüljük a berohadást, penészedést.
A fával való fűtés nem csak olcsóbb, hanem mellette szólnak a környezetvédelmi (fenntarthatósági) érvek is, és az öngondoskodás elve, hiszen aki fával fűt, az sokkal kevésbé kiszolgáltatott a globális kiszolgáló rendszereknek. Ha valaki saját telkén tud elég fát ültetni, akkor pedig egyenesen elvághatja a „köldökzsinórt”.
Mennyi fát telepítsünk a tűzifa önellátáshoz?
Élővilág-védelmi okokból mi őshonos fafaj pártiak vagyunk, mégis, ha valaki saját maga számára szeretne belátható időn belül tűzifát termeszteni, érdemes akácot is ültetni, mert vágásfordulója – a jó fűtőértékű fafajok közül a legrövidebb – mindössze 20 év. Emellett persze elkezdhet felnőni az első őshonos fa generáció is, és több évtized múlva teljesen át lehet rá állni az akácról, de komoly önellátást majd csak gyermekeinknek fog jelenteni.
Férjem végzett egy kis számolást. 1 hektár intenzív akácosról kb. 200m3 fa vehető le, persze csak 20 évente. Mire elegendő ez?
A mi 80m2-es, cserépkályhás házunknak évi 5-7 m3 faigénye van, (legalábbis spórolósan, legfeljebb 20 fokon tartva a szobákat). Ha valaki tömegkályhával fűt, akkor kevesebb, ha fázósabb, akkor több fa szükséges, a számolás egyszerűsítése végett számoljunk most 5m3-rel. Tegyük fel, eltelt a 20 év, és elkezdhetjük kitermelni akácosunkat.
Az első évben szükséges 5m3-t 0,025 ha-ról tudjuk levenni, amihez legközelebb csak 20 év múlva nyúlhatunk újra. Vagyis, összesen 20 x 0,025 ha = 0,5 hektáron tudjuk önellátó módon megtermelni tűzifánkat. Ha valaki évente 10m3-t fogyaszt – ami egyébként nem ritka – akkor értelemszerűen 1 hektárnyi fatermesztő területre van szüksége a teljes tűzifa önellátáshoz. Ez a terület nem is olyan nagy! (Erdő művelési ágban figyeljünk az erdőgazdálkodás jogi előírásaira, belterületen, kert művelési ágban, illetve 0,5 hektárnál kisebb területi kiterjedésben nem minősül jogilag erdőnek, így nyugodtan „kertészkedhetünk” fácskáinkkal).
További biztatásként, saját tűzifához nem csak 20 év múlva jutunk, hiszen az ápolási, gyérítési, tisztítási feladatok miatt már a köztes években is jön le fa a területről, ami jó kiegészítést jelenthet a vásárolt fához. Így aztán, szép fokozatosan, akár le is nullázhatjuk fűtésszámlánkat.

 – Szilvia –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

 

4 hozzászólás to “A tűzifa ára”

 • Pillinger-Kerepesi Zoltán:

  Nagyon hasznosnak találtam a cikket, egy kérdésem maradt!
  Az intenzív akác termelés egységenként hány fáról szól?
  Szeretnék belekezdeni a tüzelőm saját termelésébe..

 • kunandras:

  Kedves Zoltán!
  Akácos telepítése esetében a legsűrűbb állomány esetében a sor- és tőtávolság 1,5*1 méter. A sortáv viszont elsősorban a művelő eszköztől függ. Ha kézzel művelik, akkor esetleg lehet még 1 méternél is kisebb. Ha ilyen sűrű az ültetés, akkor a köztes sorokat pár év múlva kiszálalják belőle. Ha erre nincs mód, akkor a legcélszerűbb tartani a 1,5 m-t. Tőtávolságnak megfelelő az 1 m, ez a sűrűség segíti a törzsek feltisztulását. Minél sűrűbb, annál előbb lesz takarás a gyepszintben, és kevesebb probléma lesz a gyomokkal.
  Mindezekről részletesen lehet olvasni a “Beszélgetések az önellátásról” c. könyvünkben. A könyvről bővebb információk a honlapon.

 • Kissné:

  Kedves Zoltán!

  Én már jónéhány akácos telepítésében, nevelésében működtem közre. A legeredményesebb ha a sortávolság 2,5m, a soron belüli tőtávolság 60cm. Semmiképpen ne vágja vissza a csemeték gyökerét ültetéskor!Ha további információra, segítségre van szüksége, szóljon!

 • F J:

  megbízható fakereskedőt keresek

Hagyj üzenetet

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás Már fejjük, még szopizik…
Fotógaléria
Loading...
image im003855k-jpg image magfejto_2010apr16_3-jpg image im003870k-jpg image im003806k-jpg image im003862k-jpg image im003821k-jpg image im003869k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003909k-jpg image im003873k-jpg image im003917k-jpg image im003865k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"Vajon hány ember létezik még, aki megérti, hogy a pénz önmagában nem érték? Ugyanez vonatkozik az időre is: »Time is money« - mondják azok, akik a pénzt abszolút értékmérőnek tartják, mintha minden megtakarított percnek ugyanannyi lenne az értéke."
Konrad Lorenz