Csúcs-kudarc és civil remények

Ahogyan korábban már beszámoltunk róla, az Öko-völgy Alapítvány képviselői is jelen voltak megfigyelőként Cancúnban, a 2010 decemberében megrendezett Klímacsúcson. Az alábbiakban az Alapítványunk által a rendezvényt követően kiadott sajtóközlemény szövege olvasható – első kézből nyert Cancúni tapasztalataink összefoglalásaként.

Az immár 16. alkalommal lezajlott nemzetközi konferenciának, közismertebb nevén Klímacsúcsnak idén a mexikói Cancún városa adott helyet. A rendezvényen megfigyelőként jelen voltak az Öko-völgy Alapítvány képviselői is. A klímacsúcsokon mind nagyobb szerepet kapnak a civilek, éppen ezért meglepő, hogy hazánkból a somogyvámosi szervezet volt az egyetlen civil résztvevő.
„Úgy látszik, klíma-ügyben a kormányokban nem lehet bízni, a civilekben van minden remény” – mondják egyre többen az első nagy csalódás, a 92-es Riói Csúcs óta. Az események mintha valóban ezt a véleményt igazolnák: az elmúlt évek csúcstalálkozóin nem történt érdemi előrelépés.

Akkor még voltak, akik reménykedtek:  beszélgetés a tárgyalások megkezdése előtt Cancúnban

Mexikóban azonban váratlanul megtörni látszott a jég: három nappal konferencia vége előtt Kína képviselője kijelentette, hogy országa önként vállalja a szén-dioxid kibocsátásának mérséklését. Peking most első ízben ismerte el felelősségét a globális szennyezésben. (Becslések szerint Kína tavaly 7,4 milliárd köbméter üvegházhatású gázt bocsátott ki, ami kilenc százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.)
A történelmi fordulattal kecsegtető felajánlás mind a kormányzatok képviselőit, mind a civileket váratlanul érte. Eddig ugyanis a világ két legnagyobb CO2-kibocsátójaként ismert Egyesült Államokra és Kínára nem vonatkoztak a kiotói jegyzőkönyv vállalásai. Most, a kijelentést követően rövid ideig úgy látszott, hogy talán az USA is követi majd a kínai példát.

A cancúni rendezvény azonban végül mégis a már ismerős módon: igazi Csúcs-kudarccal zárult. A felek – csakúgy, mint egy évvel ezelőtt Koppenhágában – éjszakába nyúló záróértekezlete nem hozta meg a várva várt eredményt. Tény, hogy a tagok elfogadtak olyan megállapodásokat – például az erdővédelemről, és a nemzetközi Zöld Alapról -, amelyek nem zárják ki a későbbi megállapodás lehetőségét, de a folytatásra már csak jövőre, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Durban-ben kerülhet sor.
A legfőbb, legsürgetőbb kérdések továbbra is megoldatlanok: Melyik ország mekkora kibocsátás-csökkentést vállal? A legnagyobb kibocsátók, Kína, az USA, India és Oroszország milyen kompromisszumokra hajlandók? Talán a legfogósabb kérdés: ki tudja majd meggyőzni az USA közelmúltban republikánus többségűvé vált Kongresszusát, amely klíma-szkeptikusabb, mint valaha?

Alapítványunk titkára, Kirs György megfigyelőként a Cancúni tárgyalásokon

Sokak véleménye szerint azonban fogytán az időnk. Tény, hogy a NASA és a NOAA kutatásai alapján elkészített az Éghajlat állapotáról szóló jelentés (State of the Climate Report) felettébb borúlátó. A kutatók tíz olyan figyelmeztető jelre hívják fel a figyelmet a jelentésben, amelyek fokozatos hőmérséklet-növekedésre utalnak, és a szakemberek szerint is örülhetünk, ha az átlagos felmelegedés „csupán” 4-5 fokos lesz.

Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy méginkább előtérbe kerül az a vélemény, mely szerint a társadalmi kezdeményezések, a civil szervezetek képesek elindítani az érdemi változtatásokat.

Hosszú Zoltán
elnök
Öko-völgy Alapítvány

A helyszíni közvetítést tartalmazó cikkeink itt olvashatók:
Első rész
Második rész
Harmadik rész

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor