Egyetemisták a zöldségeskertben II.: A GATE Zöld Klub kertészkedési tapasztalatai a 2014-es évben

100x100Kun Róbert hallgató (SzIE, Környezetgazdálkodási agrármérnök szak) honlapunk számára írott újabb cikkét ajánljuk olvasóink figyelmébe. Ifjú barátaink – nem kis részben a Krisna-völgyi biokertészet tapasztalatait felhasználva – kertet alakítottak ki az Egyetem szomszédságában. Ezúttal a második év közös kertészkedési tapasztalatairól olvashatunk…

Ismét élményekben és tapasztalatokban bővelkedő évet zárhattunk. Az egyetemi Botanikus Kert két, általunk művelt parcellácskáján ismét vegyes kultúrában termeltünk zöldségeket. Az év elején a komposztálónkat is beüzemeltük, a komposztanyag is szépen gyűlt, melyet az Egyesületünk kollégiumban lakó tagjainak konyhai hulladéka és a zöldségeskert zöldhulladéka tett ki legnagyobb részben. A parcellák talaja helyenként erősebben homokos barna erdőtalaj, így elsősorban a borsót, burgonyát, mangoldot, szamócát, petrezselymet és még néhány növényt tudtuk sikerrel termeszteni.
Tavaly november végén érett istállótrágyát kevertünk a talajba, összesen mintegy köbméternyit, melyet összesen mintegy 100 négyzetméterre elterítve kevertünk a talajba 10-15 cm mélyen. Az idei év elején a területet a Botanikus Kert fáinak levelével is betakartuk (mulcsoztuk) a talaj vízmegtartó képességének segítéséhez, illetve a gyomok visszaszorításához.

1

A káposztafélék magjait (brokkolit és karalábét) a tél végén tejfölös poharakba vetettük, és március végén elkezdtük a paradicsom palántanevelését is az egyetemi Botanikus Kert üvegházában. Sajnos azonban hiába igyekeztünk védeni növényeinket az üvegházi nevelés során (sóval erősen körbeszórtuk), mert a meztelencsigák szinte egyik napról a másikra közel az összes káposztaféle palántáját megették. Szerencsére a magasra tett paradicsomjaink, valamint zsályapalántáink átvészelték az üvegházi vörös meztelencsiga-inváziót és kikerülhettek a szabadföldre.
A trágyázott talajba március első felében elvetettük a borsót és spenótot. A tavalyihoz képest kisebb növényfaj-diverzitást vállaltunk és ez előnyösnek is bizonyult, mivel a kerti munkálatok így jobban szervezhetőek és átláthatóbbak voltak.

2

A tavasz folyamán még többféle zöldséget vetettünk el, elsősorban március második felében, melyek a következőek voltak: cékla, hagyma, mángold, petrezselyem és lóbab. A betrágyázott talajban a tavalyihoz képest összességében hihetetlen mértékben megnövekedett a növényeink növekedési erélye, csírázási sikeressége és termésmennyisége is. Különösképpen a mángoldra és a burgonyára lehettünk büszkék, ugyanis az előbbi novemberig szépen adott levéltermést, míg az utóbbinak jelentős volt a hozama, melyet a továbbiakban egy nagyobb és több kisebb közös egyesületi főzés során is felhasználtunk, és téli tartalékokat is bőven képeztünk. Mindemellett a jövő évre is nagy mennyiségű vetőburgonyánk maradt.
A paradicsom palánták kiültetése május közepén történt meg. Több determinált fajtát is alkalmaztunk, azonban a fürtösen növő, apró bogyójú paradicsomunkra lehettünk legbüszkébbek, mely az egész nyár folyamán és ősszel is bőven hozta édes termését. Kertünket már a tavasz folyamán is többször kapáltuk, ősz felé a sok csapadék miatt mind gyakrabban kellett kapálnunk, gyomlálnunk. Kemikáliákat a növényvédelemben nem alkalmaztunk, viszont a kertünk két parcelláját sűrűn körbevetettük körömvirággal és büdöskével, melyek idén is megvédték növényeinket.

3

A nyarunk igen csapadékos volt, ahogy az ország legnagyobb részén is tapasztalható volt az idén, így az öntözés kérdése kevésbé okozott problémát a nyár folyamán és a jó szerkezetű, trágyázott és mulcsozott talaj vízmegtartó képessége is igen jónak bizonyult.
A téli petrezselymet, spenótot, hagymát és salátát szeptemberben elvetettük és mindegyikük szépen fejlődött, néhány centiméteres leveles állapotban vannak, így a telet átvészelhetik és jövő tavasszal már korán adhatnak szép termést.
Összességében jó évet zárhatunk és az idei tapasztalatok alapján a következő évben elsősorban a mulcsozási rendszert szeretnénk fejleszteni.

– Kun Róbert –
A kertészkedő egyetemisták 2013-as évi tapasztalatairól szóló korábbi írás ide kattintva olvasható

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor