Eltevés tartósítószer nélkül

elteves_1Bodzaszörp, zöldbab, meggybefőtt. Egyszerű és egészséges befőzési ötletek Krisna-völgyből

Bodzaszörp

Feldolgozásra csak a bokorról szedett bodzavirágzat használható.
Keverjünk össze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirágot (ha szép tiszta nem kell mosni), 2 db szeletekre vágott citromot. 2 napig hagyjuk állni, hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva, hogy tudjon szellőzni, közben többször kevergessük meg, végül szűrjük le sűrű szitán. Ezután főzzük össze 2 kg cukorral, és 50 g citromsavval, majd töltsük üvegekbe, és jól zárjuk le.

Zöldbab tartósításaelteves_2

Szálkamentes, fiatalon szedett fajtákat használjunk.
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük (akkor kell kivenni, amikor a zöldség már rugalmas tapintású, tehát nem kemény, de nem is puha), majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk. 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük, kb. az üvegek háromnegyedéig, majd a felöntőlevet langyosan a babra öntjük. Az üvegek zárása lapkával nagyon egyszerű. Figyeljünk, hogy az üvegek szája tiszta legyen, miután beletöltöttük a zöldséget és a felöntőlevet. Az üvegek száját letörölhetjük meleg vízbe mártott és kicsavart törlőkendővel.
A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.

Meggy befőzése cukor nélkül

Csak hibátlan gyümölcsöt használjunk.
Ha szükséges, válogassuk át a meggyet, majd alaposan mossuk meg, szedjük le a szárát, magozzuk ki, öblítsük le még egyszer hideg vízzel, majd töltsük a kiforrázott üvegekbe Az üvegeket ezután jól lezárjuk, 15 percig hőkezeljük, s ha kihűlt a víz, kivesszük őket. Hasonló módon kell a sárgabarackot, a szilvát és a paradicsomot is befőzni (ha a paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a héját könnyen lehúzhatjuk).

Boros Eliza

7 hozzászólás to “Eltevés tartósítószer nélkül”

  • sarolta:

    Kedves Boros Eliza!
    Köszönöm a hasznos tanácsot, ki fogom próbálni, de lenne egy kérdésem:
    A gyümölcs befőzésnél milyen levet kell ráönteni?

    Üdv
    Budai Sarolta

  • revszilvia:

    Megkérdeztük Boros Elizát, aki azt válaszolta, hogy Krisna-völgyben általában egyáltalán nem töltenek plusz folyadékot a befőttes üvegbe. A dunsztolás eredményeképp a natúr zöldség/gyümölcs (pl. meggy, hámozott paradicsom) az üvegben összeesik és levet ereszt, majd ebben, vagyis a saját levében ázva tárolódik. Emellett szokták alkalmazni a hazánkban általánosabban elterjedt módszert is, amikor cukrozott vízzel töltik fel a befőttes üveget.
    Krisna-völgyben egyébként “bolti kristálycukor” (répacukor vagy nádcukor) helyett általában fruktózt használnak főzéshez, édesítéshez, ami a szervezetet kevésbé terheli.
    Sikeres befőzést!
    Üdvözlettel: Rév Szilvia
    Öko-völgy Alapítvány

  • Láng Miklós:

    A zöldbabot – enyhe sós vízben – félig megfőzöm, 7.2 dl-es üvegekbe rakom+ 1 kávéskanál ecettel összerázom, + a tetejére késhegyni szalicil, majd forrón dunyhák közé teszem 24órára. Még az öregebb bab is jól elállt. Az üvegeknek nagyon jól kell zárniuk. Ha a dunnából kivéve kézzel könnyen nyitható, akkor ki kell főzni (dunsztolni, 20 percig) és celofánnal tegyük rá a csavaros tetőt.

  • natura:

    Kedves Boros Eliza!

    A fent leírt módszerekkel is el lehet tenni zöldségeket, gyümölcsöket ez is egy jó alternatíva ahogy le van írva, TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL, a lényeg. De ennél van egy gyorsabb eltevési mód, a BEFŐZŐAUTOMATA, helyettünk dunszttól csírátlanít, vegyszermentesen garantált minőséget kapunk.
    Már több éve használom és csak ajánlani tudom mindenkinek.

    Üdv. Natura

  • drKisfaludy Zsoltne:

    A szalicílt már régen betiltott szerként tartjuk számon,tudniillik

    soha nem ürül ki ,hanem halmozódik a testünkben.Üdv.Judit

  • zsuzsanna:

    tisztelt olvasók.
    A gyógyszerek is tartalmaznak szalicíl savat. Azonkívűl úgy tudom a szalicin nevű anyagot a fűzfakéregből nyerik. Tehát természetes anyag.

  • Gitta:

    A citromsav egy tartósítószer, aminek rendszeres fogyasztásától kilyukad a gyomor-bélrendszer.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)