Figyelem! Indul a vetés!

Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója IX.

A korai vetésű fajokat néhány hét leforgása alatt sikerült a helyükre tennünk: szabadföldbe vagy palántanevelési céllal tejfölös poharakba.
A talajt idén csak viszonylag kis területen ajándékoztuk meg komposzttal. Bár a bio zöldségtermesztés egyik lényeges eleme a talaj megfelelő minőségű és mennyiségű szerves anyaggal való ellátása, jelentősebb mennyiségű érett komposzt híján, és bízva abban, hogy frissen feltört talajunk megfelelő minőségű, idén nem végeztük el a teljes területen ezt a fontos műveletet.

A komposztálást viszont természetesen elkezdtük, pontosabban tovább építjük az előző lakó kupacát. Mindazonáltal ajánljuk mindenkinek, hogy ebben ne kövesse idei példánkat! Komposzt hiányában kertészeti szakáruházakban vásárolható érett marhatrágya, és feltétlenül javasoljuk saját kerti komposzt készítését is! Hiszen egyrészt szépen újrahasznosítható így a konyhai szerves hulladék, másrészt fontos a talajok természetes módon történő javítása.

Szép, érett komposztot találtunk a prizma alján

Márciusban több hullámban elvetettük a következő fajokat:
Cukorborsó, velőborsó, kapor, feketegyökér, lóbab, spenót, mángold, kétféle sárgarépa és kétféle petrezselyem (fehérrépa), retek, korai fajta saláta. Amiből két félét vetettünk, abból az egyik korábban lesz betakarítható, a másik tovább bírja, jótékonyan kitolva a szedés időintervallumát. Két ágyás is lett mángoldból, mert tudjuk, hogy itt jól érzi magát (a korábbi lakó is vetett, késő ősszel még szedhettünk belőle). És persze a mángold nagyon sokrétűen használható, csodálatos levélzöldség!

A cukorborsót a köznyelv gyakran más zöldborsó fajtákra (velőborsó, kifejtő borsó) használja. Hivatalosan azonban a cukorborsót zsenge, széles, lapos hüvelyével együtt fogyasztják, amikor a borsószemek még nem fejlődtek ki benne. Sajnos hazánkban még nem eléggé elterjedt. Pedig érdemes kipróbálni, csodálatosan zsenge és kiváló ízű zöldség!
Na és a feketegyökér. Erre mi is nagyon kíváncsiak vagyunk, mert még soha nem kóstoltuk. (Nem is vetettünk belőle túl sokat, idén meglátjuk, hogyan szerepel.)

Vetés előtt többé-kevésbé kitarackoztuk, gereblyével elegyengettük a talajt. Majd a zacskón megadott sortávolságnak megfelelően egy kis kapával párhuzamos barázdákat húztunk. Egy ágyásba általában 3 párhuzamos vetőbarázda fért el.

András, Szilvia

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

1 hozzászólás to “Figyelem! Indul a vetés!”

  • Szilvia Roos:

    Svédországban élek, és most tervezzük hogy Spanyolországba költözünk. Itt probáltam termelni bio modszerrel zöldségeket, de sajnos csak néhány fajta sikerült mert a nyár rövid és hideg.
    Nincs semmi tapasztalatom pl termelni dinnyét, paprikát stb. Van ilyen könyv amit lehet venni? Vagy szivessen kicserélném a tudásomat pl hogy lehet gyorsan nagyon jó minöségü kompostott elöállitani.

    Szilvia

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Hozzuk létre saját öntözőrendszerünket! Új film – Egyszerű élet, emelkedett szintű gondolkodás
Fotógaléria
Loading...
image im003806k-jpg image magfejto_2010apr16_k-jpg image im003838k-jpg image im003869k-jpg image im003909k-jpg image im003862k-jpg image im003865k-jpg image im003873k-jpg image im003821k-jpg image magfejto_2010apr16_2_k-jpg image im003870k-jpg image im003855k-jpg

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségéveleddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak