Krisna-völgy még fenntarthatóbb! Új ökológiai lábnyomszámításunk eredményei

Tasnádi Marina 2011 májusában kezdte meg kutatásait Krisna-völgyben, az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével. A Debreceni Egyetem hallgatója által készített új ökológiai lábnyomszámításból többek között kiderült, hogy Krisna-völgy lábnyoma továbbra is a biológiai kapacitás értékén belül van, vagyis a közösség tagjai fenntartható módon élnek.

A korábbi, 2009-ben készült elemzéskor Krisna-völgy lakóinak ökológiai lábnyoma 1,485 ha/fő volt. Az pedig, hogy a közösség fenntartható módon él, abból derült ki, hogy a lakosok ökológiai lábnyoma a terület biológiai kapacitásán (1,733 ha/fő) belül volt. A biológiai kapacitás azt mutatja meg, hogy a terület természeti adottságaiból következően mekkora fogyasztást tud fenntarthatóan kielégíteni.
Az egyenleg akkor 0,248 ha/fő pozitívumot mutatott, tehát megfelelt a fenntarthatóság kritériumának.

A megismételt elemzés során kiderült, hogy az elmúlt két esztendőben mind az ökológiai lábnyom, mind a biológiai kapacitás értéke növekedett. Az ökológiai lábnyom értéke 2011-re 1,548 ha/fő, a biológiai kapacitás pedig 2,283 ha/fő lett. A biológiai kapacitás növekedésének mértéke azonban jóval meghaladta a lábnyom növekedését.

A különbség most 0, 735 ha/fő pozitívum, ami azt jelenti, hogy arányaiban növekedett a fenntarthatóság, mivel a lábnyom nem nőtt olyan mértékben, ahogy a biológiai kapacitás. Krisna-völgy ökológiai lábnyoma tehát 2011-ben nagyobb mértékben volt a biológiai kapacitáson belül, mint 2009-ben.

A biológiai kapacitás, és ezzel a fenntarthatóság mértékének a számottevő növekedése elsősorban az átgondolt környezeti fejlesztéseknek, erdők, legelők, gyümölcsfák telepítésének, az ökrös munkák területi növelésének, és az aktív természetvédelmi tevékenységnek (élőhelyek regenerációja) köszönhető.

Összehasonlításul, a világ ökológiai lábnyoma 2,7 ha/fő, biológiai kapacitása 1,8 ha/fő, így ökológiai deficitje mínusz 0,9 ha/fő. Magyarország ökológiai lábnyoma 3,55 ha/fő, biológiai kapacitása 2,82 ha/fő, így az ökológiai deficit mínusz 0,73 ha/fő.
Ez azt jelenti, hogy a világ lakossága átlagosan 0,9 ha/fővel, Magyarországé pedig 0,73 ha/fővel haladja meg az eltartó képességet, míg Krisna-völgy 0,735 ha/fővel alatta marad.

Az ökológiai lábnyom-elemzés alapján tehát Krisna-völgy ökofalu továbbra is bőven a fenntarthatóság keretein belül működik, miközben lakóinak kielégítő életminőséget biztosít.

– KA –

1 hozzászólás to “Krisna-völgy még fenntarthatóbb! Új ökológiai lábnyomszámításunk eredményei”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segíti ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2017. november 25.
2017. december 2.
2018. január 20.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 48 hallgató védte meg szakdolgozatát.
Védjegy használati jog
Idézet
„Aki azt hiszi, hogy az exponenciális növekedés örökké fenntartható egy véges világban, az vagy őrült, vagy közgazdász."
Kenneth E. Boulding