Szerves trágya: Megérkezett a kincs

Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója XI.

Azért is jó Somogyvámoson lakni, mert könnyen hozzájutunk érett marhatrágyához 🙂
Veteményesünk talaja ugyan még nem kiáltott érezhetően tápanyag utánpótlásért, de mi két év használat után úgy gondoltuk, itt az ideje. Már csak példamutatásból is, hiszen tudjuk, a biokertészet alapja a jól előkészített és tápanyagban gazdag talaj.
A létező legjobb talajerő-utánpótló anyag az érett marhatrágya, mert optimális arányban tartalmazza a tápanyagokat, és a talaj szerkezetét is kiválóan javítja. A tömör talajt lazítja, az agyagos vályogot morzsalékosabbá teszi, a növények könnyebben veszik fel a tápanyagokat.
A boltokban kapható marhatrágyával szemben a Krisna-völgyi garantáltan vegyszer- és gyógyszermaradvány mentes. Ez teszi igazi kinccsé a tehéntrágyát!


A kiszállítás az időutazás illúziójával járt: két ökör vontatta szekéren érkezett meg a „trágyakincs”.

(A képen: mentjük a friss potyadékot – trágyázásra közvetlenül nem, de fasebkenőcsnek csodásan használható. A Védákból évezredek óta ismert, mára a nyugati tudomány is leírta, hogy antiszeptikus hatású).

Megjegyezzük, a szarvasmarha tartás a Krisna-hívők részéről egy régi somogyi hagyomány felélesztésével is felér! (Ld. például Hosszú Csaba cikkét az „Antropogén ökológiai változások a Kárpát-medencében” című könyven, amelyet Andrásfalvy Bertalan és Vargyas Gábor szerkesztett). Sőt, a korábbinak egy továbbfejlesztett változata, mert míg a XIX. századi emberek – az idézett könyv tanúsága szerint – elsősorban húsukért hizlalták állataikat, addig a Krisna-hívők munkájukat és tejüket hasznosítják, és sosem kerül levágásra egyetlen tehén vagy ökör sem.


Amíg a fiúk lapátot ragadtak, és leszórták a trágyát a kocsiról, addig nem járatták a „motort”: az igavonók szófogadóan álldogáltak.
A trágyaszórás vidám dolog tud lenni, főleg ha az ember városhoz szokott, és beérzi a dolog rurális báját 🙂  És közben komolyan felemelő érzés is, hogy nemsokára megadjuk a talajnak, ami jár neki. Visszaforgatjuk, amit korábban zöldségként kivettünk.
Ha valakinek éppen nincs a szomszédjában tehenészet, akkor megteszi a trágyapellet is. Ez egyébként könnyebben kezelhető, és kapható biominősítésű is belőle. A Biokontroll Hungária honlapján érdemes a beszerzésének utána nézni.

(A képen a Gesztenyés Vendégház látható)

A trágya felhasználásáról a következő cikkünkben tudósítunk.

(“Az én biokertem” poszterhez katt ide!)

 – Rév Szilvia és Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

1 hozzászólás to “Szerves trágya: Megérkezett a kincs”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak