Tapasztalataink a Greenman Purus Probiotikus készítmény (EM) hatásáról a szennyvíztisztításban

Kutatási eredmények szerint a Krisna-völgyi nádgyökérzónás szennyvíztisztító kiváló hatásfokkal működik. Együttműködés keretében végzett kísérleteinkben azt találtuk, hogy mikroorganizmus-készítmény alkalmazása tovább javította a tisztítás hatékonyságát a kezelt ágyban. A kutatásról készített beszámoló letölthető

A somogyvámosi Krisna-völgy közössége 2008. folyamán kezdett hozzá a központi  nádgyökérteres (nádgyökérzónás) tisztítómű kialakításához. A műtárgyak 2009 augusztusára készültek el, és a tisztító – sikeres próbaüzem után – azóta is kiválóan szolgálja az ökofalu lakóit.

A nádgyökérzónás szennyvíztisztítási technológia Krisna-völgyben alkalmazott folyamata a következő: A gravitációs módon beérkező kommunális szennyvizet először mechanikai tisztításnak vetik alá egy kétszintes ülepítő medencében, majd innen kerül a természetközeli biológiai szennyvíztisztítás helyszínére, a nád-gyökérteres medencékbe.


A megtisztított szennyvíz tározótóba kerül. A víz a tározótóból természetes párolgás és kiöntözés révén távozik. A kiöntözés – lévén a műtárgy a Balaton vízgyűjtő területén – a környezetétől elzárt területre, egy nemesnyár-bambusz energiaültetvénybe történik.

Az Öko-völgy Alapítvány szervezésében 2008-2009 folyamán kezdődött el Krisna-völgy és a Greenman Kft. együttműködése, a Greenman Purus probiotikus készítmény szennyvízkezelésre gyakorolt hatásának vizsgálata. Ez a készítmény számos, egymás lebontó tevékenységét segítő mikroorganizmus-fajból álló keverék, amely a legkülönfélébb eredetű szerves és egyéb anyagok lebontásának gyorsítására alkalmas.

A mikroorganizmus-kezelés jelentősen javítja a tisztítás hatásfokát

A vizsgálati eredmények szerint a probiotikus kezelés a vizsgált paraméterek (KOI, BOI, összes lebegő anyag, összes N, összes P) mindegyikében jelentősen – mintegy két-háromszorosára – növeli a tisztítás hatásfokát a nádgyökérzónás szennyvíztisztítóban.
A nádágyak mindegyikének kezelése és esetlegesen az utótározó tó kezelése esetén további minőség-javulás várható.

Kun András

A kutatás eredményét részletesen elemző tanulmány letölthető innen (.pdf, 121 Kbyte)

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Legközelebbi időpontok:
2018. május 5.
Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser