Tehenek és emberek

A napokban publikált tudományos kutatási eredmény szerint a tehéntrágyában található baktériumok, különösen a Mycobacterium vaccae nevű szervezetek, javítják a koncentrációs és tanulási képességet.

A tehéntrágya régóta közismert kiváló hatásai többek között arra vezethetők vissza, hogy a legelő állatok elfogyasztják a kedvező hatású mikroszkopikus élőlényeket, majd a gyomor- és bélrendszerükben valósággal „felszaporítják” azokat. Kutatások szerint a tehéntrágya baktérium-flórája javítja immunrendszerünk állapotát, és alkalmas egyebek mellett az asztma, a rák, a depresszió, pikkelysömör, bőrgyulladás, ekcéma és a tuberkulózis megelőzésére, kezelésére.

Dorothy Matthews és Susan Jenks a Amerikai Mikrobiológiai Társaság ülésén bemutatott új eredménye viszont azt is igazolja, hogy a tehéntrágyában is megtalálható M. vaccae baktérium erőteljesen fokozta a kísérleti egerek tanulási képességét.

A részletek itt olvashatók (angolul)

3 hozzászólás to “Tehenek és emberek”

 • Antal Ferencné:

  Akkor biztos azért mondta a férjem régi tanítója minden buta gyereknek, ha “Ha kevés az eszed fiam, akkor ülj ki a trágyadomb mellé tanulni, hogy okosabb legyél.” Nos ez a bácsi már kb. 15 éve meghalt, illetve hazament. Úgy látszik igaz volt.

 • Benke Beáta:

  Nekem tetszik az ötlet, és akaratlanul is részt veszek a fejlesztésembe.
  Bár okosabb nem lettem azóta sem, hogy fejés közben megkapom az adagomat a tehén szaros farkával. Különösen, ha nagyon igyekeznem kell, és még a számat is eltátom fejés közben.
  Igaz a trágya bejuttatásának pontos mikéntjét az emberi szervezetbe, nem tudtam elolvasni. Ha arra gondol, hogy szájon át, akkor valószínű nem lesz túl népszerű a dolog. Persze lehetne létrehozni szarostehén nyalogató farmokat, vagy a meglévő szolgáltatásokat kibővíteni, pld a sajt mellé jár egy adag trágya is.
  Csak viccnek szántam, pedig ez az életünk.
  Most komolyan érdekel, mi mindenre lehet használni a tehéntrágyát, és pontosan milyen formában.
  Köszönöm a válaszod.
  Bejja

 • revszilvia:

  Kérdezzük meg a tudományos cikk szerzőit a gyakorlatba ültetés mikéntjéről 🙂
  Nekünk inkább azért volt érdekes ez a hír, mert visszaigazolja a több ezer éves Védikus írásokat nyugati tudományos módszerekkel, az Áyurvéda ugyanis használja a tehénpisit és úgy tudjuk, a tehéntrágyát is gyógyításra. Mi magunk eddig azért még nem jutottunk el az Áyurvéda alkalmazásában :-))
  Ha az áyurvéda gyakorlati alkalmazása érdekel valakit, ajánlom ezt a házaspárt: http://www.svl.hu

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Hogyha gabonát termelsz, és azután megeteted az állatokkal, majd pedig megeszed az állatokat, az eredeti gabona energiájának 90%-át elveszíted."
Dr. David Archer (a geofizikai tudományok professzora, Chicagoi Egyetem)