Mosódió: Mosópor helyett egy indiai növény

Aki környezetbarát mosásra törekszik, annak ma már többféle „zöld” alternatíva is rendelkezésére áll. De ki hallott már mosódióról?Manapság a reklámok befolyásolta háziasszonyok a tisztaság fogalmát a hatékony, tömény tisztító- és fertőtlenítőszerek minél nagyobb arányú használatával társítják. Rendszerint a szükségesnél nagyobb mennyiségű vegyszert használnak a ragyogó tisztaság reményében. A gyártók újabb és újabb csodaszerekkel rukkolnak elő, amelyek minden erőfeszítés nélkül eltávolítják a “makacs szennyeződéseket” is.

A mosószerek azonban nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt. Ráadásul a szintetikus mosószerek szerepe allergiás tünetek kiváltásában is bizonyított.

Valójában a hagyományos eljárásokkal és szerekkel is megfelelő eredményt érhetünk el, ráadásul a pénztárcánk kövérebb marad és nemcsak lakásunk, hanem a környezet is tisztább lesz.

Aki környezetbarát mosásra törekszik, annak ma már többféle „zöld” alternatíva is rendelkezésére áll. Sokan a drága szintetikus mosóporok helyett nagyszüleink módszereihez nyúlnak vissza. Olcsón beszerezhető környezetbarát alternatívák például a mosószóda, citromlé, szódabikarbóna, ecetsav, nyers tej, citrom, glicerin, tiszta alkohol, bórax. (Forrás és további információk: www.okoszolgalat.hu)

De ki hallott már mosódióról?
Faltusz Andrea több mint egy éve ezt a csodanövényt használja mosáshoz.

– Mi ez valójában? Tényleg egy dióról van szó?

– Igen, ez egy természetben növő „szappan”, a Dél-indiai szappanfa (Sapindus mukorossi) termésének a héja, amit Indiában és Nepálban ősidők óta használnak mosáshoz. A termés frissen aranyszínű és ragacsos. A szárítás során színe vörösesbarnává válik és ragacsossága alábbhagy. Ekkor a diókat feltörik, és héjukat értékesítik, vagy helyben felhasználják. A dió héjában rejlő értékes hatóanyag a szaponin, ami kitűnő mosóerővel rendelkezik: vízben oldva egy enyhe szappanos oldat keletkezik belőle.

– Miért döntöttél kipróbálása mellett?

– Kerestem a környezetbarát mosási megoldásokat. Ez ideálisnak tűnt, hiszen nem terhelem a szennyvizet – s így áttételesen az élővizeket – különféle szintetikus vegyületekkel, s még a mosószer előállítása is tökéletesen környezetbarát. Leszámítva természetesen, hogy külföldről importáljuk, így a közlekedés okozta környezeti terhelést nem tudom kizárni.

– Hogyan kell alkalmazni?

– Gépi mosásnál egy kis vászon szütyőbe rakok 3 fél dióhéjat, s ezt rakom a ruhák közé. Egyéb mosóport, öblítőt nem igényel. Az öblítők adta erős illatról persze le kell mondanom, de a bolti öblítők a pamuton amúgy is olyan bevonatot képeznek, ami jelentősen rontja a pamut legendásan jó szellőző, nedvszívó tulajdonságát. Kézi, langyos hőmérsékletű mosásnál először feloldom forró vízben a dióhéjat, mert langyosban nem oldódna.

– Tényleg hatékonyan tisztít?

– Én elégedett vagyok vele. Persze, nem várhatjuk tőle tökéletesen ugyanazt, mint az optikai fehérítőt tartalmazó szintetikus mosószerektől. A fehér szőnyegem nem világít, mint a fehér papír, hanem olyan „természetes fehér”, mint a fehér macskám szőre. Az erős foltokat nem hozza ki a fehér ruháról. Viszont remekül bevált az átlagosan koszos és színes ruhák, valamint a kényes anyagok mosásánál. Például a pamut szárikat hideg vízben és semleges mosószerrel érdemes mosni, amihez a mosódió ideális. Így sok mosás után sem mennek össze, s színük sem fakul. Öblítést nem igényelnek.

– Hol szerezhető be, s a szintetikus mosóporokhoz képest milyen az árfekvése?

– Sok bioboltban kapható, és interneten is könnyen rá lehet találni forgalmazókra (www.hunza.hu, www.mosodio.hu). Tapasztalatom szerint a felső középkategóriás mosóporokhoz képest még olcsóbb is. Himalájai sót is árulnak hozzá, mint kiegészítő folttisztító szert, de nekem az nem vált be.

További információk a mosódióról:

http://www.bioszallito.hu/Mosodiohej-termeszetes-mososzer-proba-csomag?termek-6918

http://www.edenkert.hu/cikkek/indiai_mosodio_oko_mososzer

(az interjút készítette: R.Sz.&K.A.)

1 hozzászólás to “Mosódió: Mosópor helyett egy indiai növény”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap, s így már nem is lesz."
Kurt Vonnegut