A természet ajándékai – a mosónövények: vadgesztenye, mosódió és társaik

Aesculus_100x100A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként eszébe. Jó tudni, hogy hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra.  Közülük a vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a zöld háztartásokban nagy népszerűségnek örvendő mosódiónak.

A mosódió és a vadgesztenye

A mosódiófa vagy szappanfa (Sapindus mukorossi) a szappanfélék családjába tartozó DK-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény, melynek termését, a mosódiót Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén már évszázadok óta használják mosásra (2008 júliusában már írtunk róla honlapunkon: ide katt).
A vadgesztenye a szappanfafélék családjának egyik legismertebb, Észak-Amerikában és Európában is őshonos nemzetsége, melyek közül a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) díszfaként nálunk is általánosan ültetett növényfaj. Gyógynövényekkel foglalkozó könyvekből és idős emberek elbeszéléseiből tudjuk, hogy a fa termését régen mosási, sőt fürdési célokra is használták. Elsősorban finom kelmék, selyem mosására alkalmas.

 

mosodio2A mosódió egy trópusi fa termése

 

Hogyan mossunk mosódióval illetve vadgesztenyével?

A két növény termése magas szaponin tartalmának köszönhetően alkalmas ruhák tisztítására. Míg a mosódiónak a külső héját használjuk (szaponin tartalma 13-15%), addig a vadgesztenye esetében épp ellenkezőleg: a mag barna héját eltávolítva, annak sárgásfehér belsejével lehet mosni. (Utóbbi szaponin tartalma vetekszik a mosódióéval.)

 

Mindkét növényt lényegében ugyanúgy kell használni, illetve hasonló mosási tulajdonságokkal is rendelkeznek:
•    Megbízhatóan működnek 30-95 ˚C-os mosási hőmérsékleten is. (A szaponin gyorsabban oldódik forró-, és lassabban hideg vízben.)
•    Jó tisztítóerővel bírnak, jól oldják az általános (nem erősen zsíros) szennyeződéseket.
•    Antibakteriális hatásúak, kiveszik a kellemetlen szagokat.
•    Nem roncsolják a textíliák anyagát, sőt lágyítják a vizet, így a ruhák puhábbak lesznek.
•    Színes ruhák mosására kiválóan alkalmasak, mivel nem fakítanak. Kímélik, sőt egyenesen élénkítik a színeket.
•    Fehér ruhák esetében érdemes hozzájuk mosószódát, szódabikarbónát vagy nátrium-perkarbonátot (természetbarát fehérítőszereket) adagolni, makacs szennyeződések esetében pedig előkezelés (például szappanozás) ajánlott.
•    Bár a mosódió és a vadgesztenye a ruhák illatára nincs hatással, finom illatot érhetünk el, ha kevés természetes illóolajat cseppentünk a mosószerhez vagy ecetes vízzel keverve a mosógép öblítő tartályába.

MOSÓDIÓ:

A termések megfelelő részét vászonzacskóba téve egészben vagy finomabbra feldolgozott formában, illetve főzéssel kinyert oldatát folyékony állapotban lehet adagolni.

A kereskedelmi forgalomban kapható mosódió (héj, por illetve folyékony mosószerek) használatáról és az adagolásról a címkén található használati utasításból is tájékozódhatunk. Általánosságban: egy adag ruha mosásához 2-4 egész héjat kell egy vászonzacskóba tenni és a mosandó ruhák közé helyezni. Ugyanazokat a mosódiókat 3-4 alkalommal is használhatjuk.

A héjakból magunk is készíthetünk főzetet, ha nem akarjuk megvásárolni a jóval drágább folyékony változatot. A főzet hűtőszekrényben kb. egy-két hétig eláll, de egy idő után romlásnak indul (szaga indikálja). Nagy előnye a főzetnek, hogy így sokkal hatékonyabban tudjuk kivonni, hasznosítani a termések szaponin tartalmát, továbbá, hogy a mosógép öblítő programjának futásakor már nincs a ruhák között a mosódió, mint a vászonzacskós verzió esetében, így az öblítés hatékonyabb. A főzést egyszerűen forrásban lévő vízben kell végezni. Kb. 10 db héjat lehet adni 1 liter vízhez. Kihűlés után még egyszer újraforralható, mielőtt kiszednénk a héjakat a vízből. A kétszeri forralással már biztosan alaposan oldatba került, ami csak tudott. A főzetet a folyékony mosószerekhez hasonlóan használjuk, ízlés szerinti mennyiségben, de jellemzően a mosógép mosószer tartályának maximum jelzéséig kell tölteni belőle.

mosodio3Mosódió-héj: ahogyan a boltokban kapható

VADGESZTENYE:

Mivel a vadgesztenye nálunk is megterem, és nagy mennyiségben gyűjthető, sokunk számára ennél is érdekesebb, hogy miként használhatjuk fel a vadgesztenye magvait.

Íme két recept:
1. Az áztatott, megpucolt és apróra (nyolcadokba) vágott vagy összedarált terméseket (kb. 4 szemet illetve 1-2 maroknyi aprítékot) a mosódióhoz hasonlóan kis vászonzacskóba téve a helyezzük a ruhák közé és már moshatunk velük.
2. Folyékony mosószer készítéséhez darabokra kell vágni 3-4 megpucolt gesztenyemagot, majd 1 liternyi vízben felfőzni. Néhány perc forralás után a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk kihűlni, végül szűrjük le.  Az így nyert főzetet – mivel nem tárolható sokáig – ajánlatos körülbelül 1 hét alatt felhasználni.

Amire érdemes még odafigyelni: A vászonzacskó (vagy helyette fél pár zokni) száját alaposan be kell kötni, máskülönben a növénydarabkák a ruhák közé keverednek és eldugíthatják a mosógépünket! Használat után a vászonzsákban maradt gesztenye darabokat a zsákkal együtt szárítsuk meg, és ne hagyjuk a gépben, mert berothadnak! Arra is érdemes odafigyelni, hogy hamar szedjük ki a ruhákat a gépből, mert könnyen dohos szagúvá válhatnak.

 

Aesculus_alfahir_huA vadgesztenye jól ismert magvainak szaponin tartalma – és mosóhatása – vetekszik a mosódióéval (Kép: alfahir.hu)

 

Egyéb felhasználási lehetőségek

Amellett, hogy mindkét növényt használják gyógyászati célokra, a mosódió héja és a vadgesztenye magja is igazi univerzális tisztítószerek. Használhatóak mosó-, mosogató- és általános tisztítószerként, továbbá tisztálkodószerként (pl. samponként és tusfürdőként) is. (Receptekért kattints ide!)

 

Elérhetőség, tárolhatóság

Amíg a mosódió az arra szakosodott üzletekben könnyen hozzáférhető, megvásárolható, és jól is tárolható, a vadgesztenye – őszi begyűjthetősége folytán – csak korlátozottan érhető el, ráadásul a tárolása-feldolgozása is kicsit több macerával jár. A legjobb a fel nem használt darabokat érintetlenül, a héjában tárolni, és használat előtt beáztatva megpucolni. Mivel könnyen penészedik, hámozott formában csak abban az esetben ajánlatos tárolni, ha ehhez száraz helyet tudunk biztosítani. (Ebben az esetben a gesztenyét szedés után, azonnal érdemes megpucolni, így nem kell áztatni sem.) Az is megoldást jelenthet, ha a belsejét nagyon apróra felaprítjuk vagy lereszeljük, és valamilyen módon kiszárítjuk, majd úgy rakjuk el.

 

Környezet- és egészségbarát, pénztárcakímélő megoldások

Mindkettő 100%-ban természetes tisztítószer. Mivel mentesek a mesterséges vegyszerektől, illat- és színezőanyagoktól, használatuk ajánlott allergiában szenvedőknek, babáknak és érzékeny bőrűeknek is. További előnyös tulajdonságaik közé tartozik, hogy baktériumölő hatásuk miatt, nemhogy nem környezetszennyezőek, de hozzájárulnak a szennyvíz tisztításához. Használatukkal energiát és vizet is megtakaríthatunk, hiszen a velük mosott ruhák rövid öblítést igényelnek, sőt e mosási fázis akár el is hagyható. A héjak, magok ráadásul komposztálhatóak.

Létezik viszont két tényező, amely a vadgesztenyét „verhetetlenné” teszi a mosódióval szemben. Míg az Indiából importált növény termésének szállítása jelentős környezetterheléssel jár, addig a vadgesztenyénél ez a probléma fel sem merülhet. Sőt akkor is a hazai növény oldalára billen a mérleg, ha a pénztárcánkra gondolunk. Bár a mosódióval is spórolhatunk – 1 kg-nyi mosódióhéj, amely 1 évre elegendő mennyiség, már néhány ezer Ft-ért megkapható –, a vadgesztenye végül is úton-útfélen szedhető, ingyenesen rendelkezésünkre álló mosószer alapanyag.

Saponaria_off_enfo.agt.bme.hu_kicsiA szappanfű virágai illatosak és szépek, mosószerként a gyökerei használhatók (Kép: enfo.agt.bme.hu)

 

Végül érdemes említést tenni két további magas szaponin tartalmú hazai növényünkről: a szappanfűről (Saponaria officinalis) és a fátyolvirágról (Gypshophila paniculata) is. Utóbbi szokatlanul nagyméretű karógyökere például 10-20%-ban tartalmazza a mosás hatóanyagát.

Összességében tehát elmondható, hogy a mosónövények használata számos előnnyel jár.
Bár mindegyik növénynek és felhasználási módnak megvan a maga előnye illetve hátránya, én mindenkit arra bíztatnék, bátran használja azokat. A gesztenyeszedés szezonja még várat magára, de addig is, amíg a nagy őszi begyűjtésre készülődünk, vásárolhatunk és moshatunk mosódióval is.

 

– Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

11 hozzászólás to “A természet ajándékai – a mosónövények: vadgesztenye, mosódió és társaik”

 • Székesfehérvári Baptista Gyülekezet | A természet ajándékai – a mosónövények:

  […] A mosónövények közül sokunknak valószínűleg a mosódió jut elsőként az eszébe, pedig hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Közülük is az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a zöld háztartásokban nagy népszerűségnek örvendő mosódiónak. Ezért is gondoltam arra, hogy e heti írásunkban vegyük sorra a két növényt, és nézzük meg, hogyan is használhatjuk azokat mosó-, tisztító- és tisztálkodó szerként.Forrás: okovolgy.huTovább olvasom […]

 • Háziszerek készítése és használata | Öko-völgy Alapítvány:

  […] szálú kelmékhez és színes holmikhoz lehet használni. (A recept elolvasásához tekintsd meg korábbi cikkünket: katt ide.) Most kísérletezem a vadgesztenyéből készült samponnal is, de még nincs meg a tuti recept. A […]

 • Szabó Andrásné:

  Üdvözlöm!

  Szeretném kérdezni, hogy ugyan nedves közeg, de lefagyasztható-e a vadgesztenye belseje mosás felhasználásáig? Más:olvastam, hogy esős időben megfigyelték, a vadgesztenye fa alatt a lehullott termések esős időben némileg habzanak.Ezek szerint a héja is használható mosásra-azaz abban is van szappanszerű vegyület, vagy nem érdemes, mert a mosódióval ellentétben a gesztenyének a belseje a magasabb szaponin tartalmú?
  Köszönettel:
  Szabóné

 • kunandras:

  Kedves Szabóné!
  Igen, érdemes a külső és belső barna héjat lehámozva megszárítani vagy lefagyasztani a magot. Érdemes előre fel is darabolni, mert fagyottan vagy szárazon már sokkal nehezebb vágni. A külső és belső barna héj barnára festi a ruhákat, ezért ezeket tanácsosabb eltávolítani.
  Üdvözlettel:
  Kun András (Öko-völgy Alapítvány)

 • Pásztó Eszter:

  Kedves Kun András!
  Azt hallottam, hogy azért nem használják a vadgesztenyét mosásra, hajmosásra, fürdésre, mert a benne lévő szaponin mérgező. Ez igaz?
  Üdvözlettel Pásztó Eszter

 • kunandras:

  Kedves Eszter!
  Tény, hogy a vadgesztenye inkább mosószernek való. A szaponinok kissé mérgezőek, de ha külsőleg használjuk, nem okoznak bajt. A szaponinok viszont nyálkahártya-izgató hatásúak is – akárcsak a szappan, pl. csípik a szemet – de nem is ez a fő akadály, hanem az, hogy a mag csersav-tartalma összehúzza, szárítja a bőrt. Emiatt inkább ne használjuk tisztálkodásra.
  Üdvözli: András

 • Palotay Zsolt:

  Tisztelt Kun úr!
  Nekem lábamon visz eres problémáim is vannak. Ajánlották a vadgesztenye krémet.(nem olcsó). Ülő fürdőnek, alternatívaként lehetséges? Illetve, ha közvetlenül a bőrhöz érő ruhák esetén,(pl.:fehérnemű) -vélhetően mennyi maradék anyagra számíthatok- esetleg allergén reakciókat kiválthat-e a többszöri, vagy hosszabban tartó érintkezése az anyagnak?

 • kunandras:

  Kedves Zsolt!
  Köszönöm a bizalmat, a kérdését!
  Sajnos nem értek a természetgyógyászathoz, és azt hiszem, könnyelműség lenne bármit is tanácsolnom. Az biztos, hogy mosni lehet a gesztenyével, másra én nem próbáltam.
  Kérem, kérdezze meg a gyógyszertárban, esetleg a háziorvostól, tőlük minden bizonnyal a legmegfelelőbb választ kapja.
  Üdvözlettel: Kun András

 • Bárdos Tibor:

  “Fűben, fában orvosság!” -úgy gondolom ismerős a fenti mondás sok ember-társamnak. Nos így voltam én is ezzel sokáig, de ettől többet mondhatom nem sikerült megtudnom. Olyan volt ez a számomra, mintha titkolóznának előttem! Napjainkban sikerült apró hírmorzsákat megtudnom a “természet titkaiból”. Ma már mondhatom: A titkokra fény derül! Az Önök weboldalának tanulmányozá-sával újabb megismerésre tettem szert. A mosószer alkalmazása után remélem sok, jó dolgot fogok jelezni Önök felé.
  Üdvözlettel: Bárdos Tibor

 • A vadgesztenye-szezon… | Nature & Devotion:

  […] többet a vadgesztenyéről itt olvashatsz […]

 • Fodorné Böbe:

  Én ezt találtam, hozzá. Csak tájékoztatásul…

  Vadgesztenye
  Az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény.
  A benne található rutin, – flavonoidok egy típusa, – fokozza az érfalak rugalmasságát, csökkenti folyadékáteresztő képességüket. Ezen túl, gyulladás gátló anyagokat is tartalmaz.
  A vadgesztenye hatására, javul a vénás és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás. Kumarin, – a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszer hatóanyagával azonos – tartalma gátolja a vérrögök képződését.
  Ezen utóbbi tartalom miatt, szájon át fogyasztani tilos.
  Forrás: Trombózisközpont
  http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/5_gyogynoveny_visszer_kezelesere/20130507094208

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A baj nem körülöttünk van, hanem bennünk. Ez reményt ad a változásra."
Kóródi Márta