2014_W_L 100x100
2014-ben Krisna-völgyben, és a szomszédos Somogyvámoson egyaránt nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Adataink alapján elkészítettük a 2014-es év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk területén mindenütt viszonylag nagy mennyiségű csapadék hullott, az aszályos időszakok szinte mindenhol hiányoztak. Ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja rendkívül egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyetén kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe sehol nem metszi (csak megközelíti) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét. Ez azt mutatja, hogy Somogyvámos állomás környékén 2014-ben nem volt aszályos periódus. Ezzel szemben augusztus-szeptemberben a csapadékgörbe csúcsain sötétkékkel jelzett terület jelzi, hogy ún. szuperhumid időszak mutatható ki.

 

2014_Walter_Lieth diagram

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot (hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak). 2014-ben március-áprilisban, júniusban és egy rövid novemberi időszakban látunk ilyet.
– Fagyos (havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2014-ben Somogyvámoson nem volt.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2014-ben Somogyvámoson 827 mm.

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Abra ertelmezese

A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András & Pártha dász
Öko-völgy Alapítvány, Krisna-völgy

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük