Univerzális házi tisztítószerünk – a hamulúg

lug_100x100Zöldháztartás sorozatunk e heti részében – a mosás témakörét folytatva – a mosószóda erősebb „testvére”, a hamulúg kerül bemutatásra.
Azok számára, akik fával fűtenek kézenfekvő lehet a bőven rendelkezésre álló fahamu tisztítószerként való alkalmazása. A hamulúg a mosószódához hasonlóan szintén univerzális készítmény. Kiváló zsíroldó hatású, alkalmazható általános tisztítószerként, áztató- vagy akár mosószerként is.

 

Az Alpokban hagyományosan faházak, kerítések elszürkülése ellen alkalmazzák, de kiváló cserépkályha és kandalló üvegajtajának tisztítására is. Egy netes oldal hozzászólását idézve, „spricnis flakonba töltve, pár csepp illóolajjal turbózva, akár minden tisztítandó felületre” használható. Előnyei közé tartozik, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető és nem romlandó. (A hamu és a mosáshoz készített forrázat hónapokig eláll.)

 hamu

A fahamu káliumtartalma magas, ezért a kertben tápanyagutánpótlásra is használható. A friss hamut a talajra közvetlenül csak vékonyan hintve szabad kijuttatni

 

Hogyan mossunk vele?

Először is lényeges tisztázni azt, hogy csak száraz, festék- és pácmentes keményfa hamuja megfelelő hamulúg készítésére. (Nem jó a vegyszerrel átitatott, bontásból származó fa égéstermékét használni.)
Tapasztalatok szerint, a felhasznált fától is függ a szer tisztító hatása: az akácnak és a bükknek például nagyon jó a hamulúgja, viszont a nyárfáé és a fenyőé gyengébb.

A lúg úgy készül, hogy a tiszta fahamut a térfogatának megfelelő háromszoros mennyiségű forró vízzel felöntjük. Egy-két napos állás után a tetején úszó darabkákat szűrővel leszedjük, a tiszta oldatot pedig merőkanállal vagy kancsóval lemerjük a leülepedett hamuról. Ennek eredményeként  egy enyhén zöldes színű, kissé nyúlós folyadékot kapunk, amit azonnal fel is használhatunk.

lug

Balra a leszűrt hamulúg, jobb oldalon a vízzel felöntött és már leülepedett fahamu

 

Alkalmazását tekintve a hamulúg nagyon hasonlít a mosószódához.
Nagyon elszennyeződött fehér ruhákat ajánlatos fél napra beáztatni, mosásnál pedig önmagában vagy kis mennyiségű környezetbarát mosószerrel elkeverve használhatjuk. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a lúg töménységétől függ. A nem nagyon piszkos ruhák 5 kg-os mosógépi mosásához kb. 2-4 dl oldat szükséges. Ugyanakkor itt is felhívnám a figyelmet a szer fakító hatására, vagyis legjobb, ha csak fehér ruhák esetében alkalmazzuk önmagában az anyagot.

A hamuból készült lúg széles körben alkalmazott mosási célra Krisna-völgyben. Következő kisfilmünkből magad is megtanulhatod, hogyan készíts lúgot egyszerűen házilag. (A videó a sampon és dezodor készítés bemutatása után, a 2. perctől tér rá a hamulúg előállításának és használatának bemutatására.)

 

Egyébként hamulúgból is készíthetünk mosógélt (mosószappan, hamulúg és víz felhasználásával), vagy akár mosószappant (más néven káliszappant, például növényi olajok hozzáadásával). A mosógél készítés iránt érdeklődők további részletekért kattintsanak a következő weboldalakra: antalvali.hu, ordogszappan.blogspot.hu

Figyelem! A hamulúg erősen maró hatású folyadék (akár 12-es is lehet a pH-ja), ezért használata gondos körültekintést igényel. Vigyázni kell, hogy a szer szembe, szájba ne kerüljön. Mosáshoz viseljünk gumikesztyűt, vagy ha nem áll rendelkezésre, akkor közvetlenül mosás után kenjük be krémmel a kezünket. Tárolása gyerekektől elzárt helyen, jól záródó, felcímkézett üvegben ajánlatos.

 

– Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

 

A zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható.

12 hozzászólás to “Univerzális házi tisztítószerünk – a hamulúg”

 • Marcsi:

  Sziasztok,

  én már egy ideje az ez alapján a videó alapján készített sampont és dezodort használom, nagy megelégedéssel. Köszönöm szépen, és ha módom lesz rá, a hamulúgot is ki fogom próbálni!

 • Hari Bea:

  Szia Marcsi!

  Örülünk, hogy hasznosítod a videón látottakat, és főleg, hogy meg vagy elégedve az eredménnyel:) Ha van kedved, írd meg nekünk majd a hamulúggal kapcsolatos tapasztalataidat is. Reméljük, az is elnyeri a tetszésedet:)

  Üdv:
  Bea

 • Anna:

  Sziasztok!

  Engem az érdekelne, ha csak hamulúggal mosnám a színes ruháimat nem veszítik el a színüket egy idő után?

  Üdv.: Anna

 • kunandras:

  Kedves Anna!
  A színes ruhák mosásához, rendszeres mosásához vagy gyenge hamulúgot, de még inkább mosószódát kellene használni.
  Még jobb ezeknél a vadgesztenye vagy mosódió termése – ld. a cikkeinket.
  Mindazonáltal, ha hosszú távon fenntarthatóvá akarjuk tenni a vízhasználatot, akkor bizony a mai ruhák anyaga és színezéke sem lesz megfelelő. Nem véletlen, hogy régen egy jó minőségű vászonruha egy életen át szolgált.
  Üdvözli: András

 • tox77:

  Sziasztok!
  Én arra lennék kíváncsi, hogy hamulúggal mosogatni és kezet mosni milyen módon lehet? Van e tapasztalatotok?
  Nyárfa hamuval készítettem lúgot. Először azt hittem gyenge minőségű lesz, nem is hittem benne.Pár napig hagytam is ázni. A tapasztalatom az volt, hogy majd le marta a bőröm. Viszont nem habzik kézmosásnál egyáltalán. Mást nem mertem eddig még vele kezdeni, mert fogalmam sincs milyen erős. Persze a szappan lenne a végcél. Esetleg van némi tapasztalatotok milyen arányban kell összekeverni állati/növényi zsírral?

 • kunandras:

  Kedves tox77!
  A hamulúg erősen maró anyag.
  Kézmosáshoz nem ajánlom, mosogatáshoz vagy nagyon felhígítva, de helyette inkább mosószódás vizet ajánlanék.
  Szappant lehet készíteni belőle. Ez a káliszappan, amit mosáshoz régóta használnak.
  (Receptjét a neten megtalálod.)

 • tox77:

  Köszi az infót! Majd beszámolok, hogy sikerült e.

 • Zsóka:

  Nem tudom hol rontottam el, leforráztam a hamut állni hagytam 1 napot, leülepedett, a színe nem lett szép sárgás, inkább olyan sötét tea színű. a fa amit használtam hozzá bükk, akác,cser. Köszönöm a válasz előre. Üdv: Zsóka

 • kunandras:

  Kedves Zsóka! Ha a honlapon lévő leírást követte, akkor biztosan jó a hamulúg – feltéve, ha megfelelő minőségű a hamu (tökéletes volt az égés, nem tartalmazott színező- vagy egyéb mesterséges anyagot a fa, nem kerül bele korom stb.) Valószínű, hogy sötét színe ellenére a lúg használható. Próbálja ki pl. sötét textílián vagy egyéb célra, olyan helyen, ahol nem baj, hogy sötét színű. Ha nem megfelelő a minősége sem, mert pl. korom színezte sötétre, készítsen újabb lúgot – tiszta, korommentes hamuból -, előbb-utóbb sikerülni fog. Üdv: András

 • Mivel helyettesíthető a nátronlúg? Válasz olvasónk kérdésére | Öko-völgy Alapítvány:

  […] Jelenlegi ismereteim szerint a legkönnyebben elérhető, házilag könnyen készíthető lúg a hamulúg, amit azoknak mindenképpen tanácsos készíteni, akik cserépkályhával, fatüzelésű kályhával vagy esetleg kemencével rendelkeznek. Valószínűleg a hamulúg nem ismeretlen Ön előtt, de ha mégis, a receptjét megtalálja itt: A hamulúg készítése és használata (Katt ide) […]

 • Barkolcsa:

  Az odaégett tepsiknél és a lekapott tejnél szoktam használni a hamut(lúgot). Egyszerűen csak a hamus lapáttal teszek egy púpot a tepsi közebébe, forróvizet teszek rá, csak annyit hogy pép szerű legyen. Éjszakkára állni hagyom, majd reggelre hihetetlenül könnyen elbánok a lekapott réteggel. Akáccal fűtünk otthon, abból van a hamu.
  Üdv, Brúnó

 • Magyar M:

  Mivel erős lúg, valószínűnek tartom, hogy alkalmas lefolyótisztításra is. Meg tudná ezt erősíteni nekem valaki?

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ne egyél húst, járj biciklivel, és legyél mértékletes vásárló – így segítheted a globális felmelegedés megfékezését."
Rajendra Pachauri (az IPCC Nobel-békedíjas vezetője)