lug_100x100Zöldháztartás sorozatunk e heti részében – a mosás témakörét folytatva – a mosószóda erősebb „testvére”, a hamulúg kerül bemutatásra.
Azok számára, akik fával fűtenek kézenfekvő lehet a bőven rendelkezésre álló fahamu tisztítószerként való alkalmazása. A hamulúg a mosószódához hasonlóan szintén univerzális készítmény. Kiváló zsíroldó hatású, alkalmazható általános tisztítószerként, áztató- vagy akár mosószerként is.

 

Az Alpokban hagyományosan faházak, kerítések elszürkülése ellen alkalmazzák, de kiváló cserépkályha és kandalló üvegajtajának tisztítására is. Egy netes oldal hozzászólását idézve, „spricnis flakonba töltve, pár csepp illóolajjal turbózva, akár minden tisztítandó felületre” használható. Előnyei közé tartozik, hogy nagyon egyszerűen elkészíthető és nem romlandó. (A hamu és a mosáshoz készített forrázat hónapokig eláll.)

 hamu

A fahamu káliumtartalma magas, ezért a kertben tápanyagutánpótlásra is használható. A friss hamut a talajra közvetlenül csak vékonyan hintve szabad kijuttatni

 

Hogyan mossunk vele?

Először is lényeges tisztázni azt, hogy csak száraz, festék- és pácmentes keményfa hamuja megfelelő hamulúg készítésére. (Nem jó a vegyszerrel átitatott, bontásból származó fa égéstermékét használni.)
Tapasztalatok szerint, a felhasznált fától is függ a szer tisztító hatása: az akácnak és a bükknek például nagyon jó a hamulúgja, viszont a nyárfáé és a fenyőé gyengébb.

A lúg úgy készül, hogy a tiszta fahamut a térfogatának megfelelő háromszoros mennyiségű forró vízzel felöntjük. Egy-két napos állás után a tetején úszó darabkákat szűrővel leszedjük, a tiszta oldatot pedig merőkanállal vagy kancsóval lemerjük a leülepedett hamuról. Ennek eredményeként  egy enyhén zöldes színű, kissé nyúlós folyadékot kapunk, amit azonnal fel is használhatunk.

lug

Balra a leszűrt hamulúg, jobb oldalon a vízzel felöntött és már leülepedett fahamu

 

Alkalmazását tekintve a hamulúg nagyon hasonlít a mosószódához.
Nagyon elszennyeződött fehér ruhákat ajánlatos fél napra beáztatni, mosásnál pedig önmagában vagy kis mennyiségű környezetbarát mosószerrel elkeverve használhatjuk. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a lúg töménységétől függ. A nem nagyon piszkos ruhák 5 kg-os mosógépi mosásához kb. 2-4 dl oldat szükséges. Ugyanakkor itt is felhívnám a figyelmet a szer fakító hatására, vagyis legjobb, ha csak fehér ruhák esetében alkalmazzuk önmagában az anyagot.

A hamuból készült lúg széles körben alkalmazott mosási célra Krisna-völgyben. Következő kisfilmünkből magad is megtanulhatod, hogyan készíts lúgot egyszerűen házilag. (A videó a sampon és dezodor készítés bemutatása után, a 2. perctől tér rá a hamulúg előállításának és használatának bemutatására.)

 

Egyébként hamulúgból is készíthetünk mosógélt (mosószappan, hamulúg és víz felhasználásával), vagy akár mosószappant (más néven káliszappant, például növényi olajok hozzáadásával). A mosógél készítés iránt érdeklődők további részletekért kattintsanak a következő weboldalakra: antalvali.hu, ordogszappan.blogspot.hu

Figyelem! A hamulúg erősen maró hatású folyadék (akár 12-es is lehet a pH-ja), ezért használata gondos körültekintést igényel. Vigyázni kell, hogy a szer szembe, szájba ne kerüljön. Mosáshoz viseljünk gumikesztyűt, vagy ha nem áll rendelkezésre, akkor közvetlenül mosás után kenjük be krémmel a kezünket. Tárolása gyerekektől elzárt helyen, jól záródó, felcímkézett üvegben ajánlatos.

 

– Hári Beáta –
Öko-völgy Alapítvány

 

A zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható.

[gravityform id=”3″ name=”Questionnaire”]

14 thoughts to “Univerzális házi tisztítószerünk – a hamulúg

 • Marcsi

  Sziasztok,

  én már egy ideje az ez alapján a videó alapján készített sampont és dezodort használom, nagy megelégedéssel. Köszönöm szépen, és ha módom lesz rá, a hamulúgot is ki fogom próbálni!

  Válasz
 • Hari Bea

  Szia Marcsi!

  Örülünk, hogy hasznosítod a videón látottakat, és főleg, hogy meg vagy elégedve az eredménnyel:) Ha van kedved, írd meg nekünk majd a hamulúggal kapcsolatos tapasztalataidat is. Reméljük, az is elnyeri a tetszésedet:)

  Üdv:
  Bea

  Válasz
 • Anna

  Sziasztok!

  Engem az érdekelne, ha csak hamulúggal mosnám a színes ruháimat nem veszítik el a színüket egy idő után?

  Üdv.: Anna

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Anna!
   A színes ruhák mosásához, rendszeres mosásához vagy gyenge hamulúgot, de még inkább mosószódát kellene használni.
   Még jobb ezeknél a vadgesztenye vagy mosódió termése – ld. a cikkeinket.
   Mindazonáltal, ha hosszú távon fenntarthatóvá akarjuk tenni a vízhasználatot, akkor bizony a mai ruhák anyaga és színezéke sem lesz megfelelő. Nem véletlen, hogy régen egy jó minőségű vászonruha egy életen át szolgált.
   Üdvözli: András

   Válasz
 • tox77

  Sziasztok!
  Én arra lennék kíváncsi, hogy hamulúggal mosogatni és kezet mosni milyen módon lehet? Van e tapasztalatotok?
  Nyárfa hamuval készítettem lúgot. Először azt hittem gyenge minőségű lesz, nem is hittem benne.Pár napig hagytam is ázni. A tapasztalatom az volt, hogy majd le marta a bőröm. Viszont nem habzik kézmosásnál egyáltalán. Mást nem mertem eddig még vele kezdeni, mert fogalmam sincs milyen erős. Persze a szappan lenne a végcél. Esetleg van némi tapasztalatotok milyen arányban kell összekeverni állati/növényi zsírral?

  Válasz
  • kunandras

   Kedves tox77!
   A hamulúg erősen maró anyag.
   Kézmosáshoz nem ajánlom, mosogatáshoz vagy nagyon felhígítva, de helyette inkább mosószódás vizet ajánlanék.
   Szappant lehet készíteni belőle. Ez a káliszappan, amit mosáshoz régóta használnak.
   (Receptjét a neten megtalálod.)

   Válasz
 • tox77

  Köszi az infót! Majd beszámolok, hogy sikerült e.

  Válasz
 • Zsóka

  Nem tudom hol rontottam el, leforráztam a hamut állni hagytam 1 napot, leülepedett, a színe nem lett szép sárgás, inkább olyan sötét tea színű. a fa amit használtam hozzá bükk, akác,cser. Köszönöm a válasz előre. Üdv: Zsóka

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Zsóka! Ha a honlapon lévő leírást követte, akkor biztosan jó a hamulúg – feltéve, ha megfelelő minőségű a hamu (tökéletes volt az égés, nem tartalmazott színező- vagy egyéb mesterséges anyagot a fa, nem kerül bele korom stb.) Valószínű, hogy sötét színe ellenére a lúg használható. Próbálja ki pl. sötét textílián vagy egyéb célra, olyan helyen, ahol nem baj, hogy sötét színű. Ha nem megfelelő a minősége sem, mert pl. korom színezte sötétre, készítsen újabb lúgot – tiszta, korommentes hamuból -, előbb-utóbb sikerülni fog. Üdv: András

   Válasz
 • Pingback: Mivel helyettesíthető a nátronlúg? Válasz olvasónk kérdésére | Öko-völgy Alapítvány

 • Barkolcsa

  Az odaégett tepsiknél és a lekapott tejnél szoktam használni a hamut(lúgot). Egyszerűen csak a hamus lapáttal teszek egy púpot a tepsi közebébe, forróvizet teszek rá, csak annyit hogy pép szerű legyen. Éjszakkára állni hagyom, majd reggelre hihetetlenül könnyen elbánok a lekapott réteggel. Akáccal fűtünk otthon, abból van a hamu.
  Üdv, Brúnó

  Válasz
 • Magyar M

  Mivel erős lúg, valószínűnek tartom, hogy alkalmas lefolyótisztításra is. Meg tudná ezt erősíteni nekem valaki?

  Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük