A magvak előkészítése, a vetés idejének kiválasztása

Egy (félig kezdő) biokertész pár naplója X.

A magvak vetés előtti áztatása egyike az alternatív biokertészeti fogásnak. A Krisna-völgyi kertészek javaslatára a magokat egy-két órára kamilla és kakukkfű langyosra hűlt főzetébe áztattuk vetés előtt. Azt mondják, úgy lett volna az igazi, ha a tökféléket (tök, uborka, dinnye) tejben, a babféléket pedig tejsavóban áztatjuk, s csak az egyéb, kis méretű magvakhoz alkalmazzuk a kamillát és/vagy a kakukkfüvet és/vagy reszelt torma főzetet. De azért így is jó, ellenállóbbak lesznek a növények a kártevőkkel, betegségekkel szemben.

Magvak előáztatása kamilla-kakukkfű főzetben

Az áztatás és a vetés között feltétlenül érdemes a magokat egy rövid időre száradni hagyni (épp csak a felszínük száradjon meg), hogy vetésnél ne tapadjanak a kezünkhöz, hanem peregjenek. Ha ezt nem tesszük, az eléggé megnehezíti – főleg a kisméretű –  magok egyenletes eloszlatását a sorban. (Ahogy ezt mi is megtapasztaltuk… nem baj, majd egyelünk, ahol túl sűrű lett.)

Az előáztatott (“csávázott”) magvak vetése

Noha már március elején elkezdtük a vetést, közben annyi Öko-völgyes programunk volt, hogy csak most tudjuk feltölteni a cikket. Nem baj, hiszen még mindig vetési idő van, sok fajt éppen áprilisban kell elvetni, néhányat pedig még később. Mi az elmúlt héten tettük szabad földbe a céklát és egy késői mángold fajtát. Azonban az sem mindegy, hogy a hónapon belül mit mikor csinálunk…

Mikor vessünk? – Vetési Naptár a mindennapokban

A biokertészeti módszerek közül Krisna-völgyi tanácsadóink második legfontosabb javaslata – a talaj szerves trágyázása után – a Hold és a bolygóállások figyelembe vétele gyakorlatilag minden kerti munkánál.

Tapasztalatok szerint a kozmosz jelentős hatást gyakorol a növények fejlődésére. Például másféle hatások érvényesülnek leszálló és felszálló holdfázis esetén (ez nem azonos a telő és fogyó Holddal!), és a különböző állatövi jegyek szerint. Hogy ez pontosan mit jelent, ahhoz nem értünk, szerencsére azonban rendelkezésünkre áll az ún. „Vetési naptár”, ami jól áttekinthetően, napra lebontva közli, hogy aznap termés-, virág-, levél- vagy gyökér nap van-e, illetve hogy mikor vannak az ültetési időszakok.

Vető barázdák betakarása

Termésnapon például olyan növényeket érdemes vetni és kapálni, gondozni, amelyeknek majd a termése (gyümölcse, hüvelyeseknél a magja, stb.) lesz ehető. Levélnapon foglalkozzunk a leveléért, száráért termesztett növényekkel (mángold, spenót), és így tovább.

A Krisna-völgyi tapasztalatok mellett még egy vonalon ráerősítést kaptunk a Vetési Naptár használatára: az egyik Fenntarthatósági Nyílt Napunkon vendégünk volt a Corvinus Egyetem soroksári bio tangazdaságának vezetőnője. Elmesélte, hogy évek óta végeznek tudományos kísérleteket a Vetési naptárral, és a kísérletek szignifikánsan igazolják a Vetési Naptár helyességét.
A Vetési Naptár megvásárolható a Biokultúra Szövetség irodájában: Budapest, VI. Anker köz 2-4. III/4.
www.biodin.hu
Tel.: 1/200-78-67

Amúgy személyes tapasztalat, hogy a Vetési Naptárhoz való igazodás újabb keretet ad az ember napjainak. Tudatosabb lehetek arról, hogy éppen ma éppen mit csináljak a kertben, és miért pont azt. Mert hát tennivalóból ugye nincs hiány…

Sikeres időbeosztást mindenkinek!

Szilvia

(“Az én biokertem” poszterhez pedig katt ide!)
A veteményes Somogyvámoson, a Gesztenyés vendégház portáján található.

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

3 hozzászólás to “A magvak előkészítése, a vetés idejének kiválasztása”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Ha csak egy ember álmodik, az csak egy álom, ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete."
Hundertwasser