egy-het-idegenben_kep_2Az Öko-völgy Program mintaterületén végzett egy hetes terepmunka tapasztalatairól számol be az egyik résztvevő egyetemi hallgató.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszéke és az Öko-völgy Alapítvány 2008-ban kötött egy keretszerződést, melynek eredményeként egyetemi hallgatók kaptak lehetőséget arra, hogy a Somogyvámos melletti Krisna-völgyben egy hétig kutathassanak. Ezzel a lehetőséggel 11 diáktársam élt még rajtam kívül. A terepmunka előtt Dr. Farkas Judit tanárnő irányítása alatt alapos elméleti felkészítést kaptunk: tudományos cikkeket elemeztünk, kutatási terveket készítettünk, betekintettünk a völgy életébe, tippeket kaptunk arra is, hogy az interjúk és a résztvevő megfigyelések alatt mire figyeljünk. 2009. március 30. és április 5. között igyekeztünk minél több információt, tanulságot, élményt összegyűjteni, amelyekben nagy segítségünkre volt Rév Szilvia, Kun András és Hosszú Zoltán.

A Krisna-völgyben lakók nagy szeretettel fogadtak minket, készséggel álltak rendelkezésünkre egy interjú készítésére, vagy egyszerűen egy beszélgetésre. Belekóstolhattunk az indiai konyha ízvilágába, az emberek dolgos és rendkívüli módon megszervezett hétköznapjaiba, a Krisna-tudat filozófiájába és gyakorlásába, a fenntarthatóságról és a fogyasztói kultúráról alkotott elképzeléseikbe.dscn1264
Több diáktársammal együtt segédkeztünk a tehenészetben, a kertészetben, a gyümölcsösben. Szabadidőnkben beszélgettünk völgybeliekkel, bejártuk a 230 ha minden egyes zugát. Mivel többségünk először volt egy olyan kultúrában, ami teljesen más, mondhatni „idegen” a mi fogyasztói kultúránktól, nehéz volt megszokni ezt a fajta életmódot, életfilozófiát. Szerencsére a lakók közvetlensége miatt gyorsan leküzdöttük ezeket az akadályokat, úgy gondolom, sikerült jól alkalmazkodnunk a számunkra „idegen” kultúrához. Ebből kifolyólag nagyon sok hasznos és érdekes információt tudtunk meg, rengeteg élménnyel távoztunk az ott eltöltött egy hét után.

Többségünk nyár és ősz folyamán ismét ellátogat  Krisna-völgybe, hogy folytassuk most megkezdett munkáinkat. Bízunk benne, hogy az egy hét alatt kialakult kapcsolatokat tovább tudjuk ápolni, és nem csak tudományos szempontból.

Giczi Barna
4. éves egyetemi hallgató, PTE

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük