Egy szívmelengető lehetőség

A fenntarthatóság szempontjából igen lényeges kérdés a fűtés ökologikus megoldása. Ennek Krisna-völgyi módjáról bhakta Antal Balázs cserépkályhást és hulladékgazdálkodási technikust kérdeztük.

Milyen módon fűtitek Krisna-völgyben a házakat?

Ma gyakorlatilag minden háztartásban cserépkályhával történik a fűtés. Újdonság lesz, hogy a jelenleg épülő (speciális tégla-szalma falú) házaknál téglakályhák állnak majd. Ezek a cserépkályhától annyiban térnek el, hogy kívülről nem csempével, hanem vakolattal vannak borítva. Emiatt nagyon hasonlítanak egy hagyományos kemencére. Jelenleg azonban minden házban cserépkályha szolgáltatja a meleget.

Mi a cserépkályha előnye? Miért ezt választották az élőfalu létrehozásakor, és miért ezt alkalmazzátok ma is?

A cserépkályha az egyik leggazdaságosabb fűtési eszköz. Ami számunkra különösen fontos, hogy egyúttal ökologikus is. Belső szerkezete úgy van kialakítva, hogy a füst keringjen benne. A kályha járataiban lassan lehűlő füst sok hőt hátrahagy, s mivel a kályha falát vastag agyagrétegek alkotják, hosszú ideig kiválóan megtartja a meleget. (A kályhacsempe csak külső borítás, mögötte agyag-, cserép- és samott-rétegek találhatók.)
Fontos még a fenntarthatóság szempontjából, hogy ezek a kályhák helyben (némi szakértelemmel gyakorlatilag házilag) elkészíthetők. A cserépkályha nagyon egyszerű anyagokból áll, legfőképpen agyagból, ami Magyarországon szinte mindenütt hozzáférhető akár a falu határában, vagy éppen a házunk mellett is. A díszes külső kályhacsempék ugyancsak viszonylag egyszerűen elkészíthetők – egy fazekas számára ez rutin feladat. Elsőre talán nagyobb kihívásnak tűnhet a tűztér belső burkolatát adó samott tégla előállítása. Ám, ha jobban megvizsgáljuk, akkor ez is csak agyagból van. Igaz, kétszer kiégetett agyagból.
Mindenképpen meg kell említenem, hogy a cserépkályha szinte „örök életű”. A régi kályha óvatos lebontása után ugyanis a csempék újra használhatók. Ha közvetlenül nem érintkeznek tűzzel és füsttel, illetve óvatosan kezelik őket, akkor korlátlan ideig.
Egyáltalán nem mellékes szempont, hogy egy szakszerűen, igényesen elkészített cserépkályha  – s talán nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel – a szoba igazi dísze. Télen a ház legmelegebb pontja, az otthonunk szíve.

Mit kell tudni az ilyen kályhák fűtéséről? Vannak-e fogások, amit minden szerencsés cserépkályha-tulajdonosnak alkalmaznia kellene?

Mindenképpen fával, mégpedig tömör és jól kiszárított fával fűtsünk. A szén azért nem megfelelő fűtőanyag, mert gyorsan, és magas hőfokra hevíti fel a kályhát, s ez kárt tehet benne. A tűzifának teljesen száraznak kell lennie – legalább egy nyáron át, de inkább egy évig száradjon. Fontos, hogy a tüzelőt száraz helyen tartsuk: tároljuk zárt, vagy legalább fedett helyen.
A fűtés során ügyeljünk arra, hogy a begyújtáskor elegendő levegőt kapjon a tűztér – az alsó ajtó legyen nyitva. Csak akkor hajtsuk – de ne zárjuk – be, amikor már jól meggyulladt az aprófa. Ha már erős parazsunk van, akkor kerülhetnek rá a nagyobb tűzifa-darabok. Ezután már kevesebb levegő is elég, de a légrést ekkor sem szabad teljesen elzárni, mert túlságosan felhevül, „szétég” a kályha. Ha a kályha gyakran van túlhevítve, akkor rövid időn belül tönkremegy. Az alsó ajtó légrését csak akkor zárjuk le teljesen, amikor már befejeződik a fűtés és már csak parázs van a kályhában.
Már említettem, hogy a tüzelő tömör fa legyen, nem kerülhet a kályhába műanyag, gyantás és vizes fa. Ezektől kátrányos, vizes lesz a kályha, a vas alkatrészek rozsdásodnak, a kályhabelső, de még a csempe is tönkremegy. Fontos, megszívlelendő elv, hogy a kályha nem hulladékégető, ne fűtsük mindennel, amit el lehet égetni!

A cikk folytatása itt olvasható

Az interjút készítette: Kun András

7 hozzászólás to “Egy szívmelengető lehetőség”

 • Öko-völgy » A cserépkályha építés fortélyai:

  […] program « Egy szívmelengető lehetőség […]

 • Hamza István:

  Kiesett egy tégla a hordozható cserépkályhámból és annak a pontos le írására lenne szükségem,hogy mivel tudnám vissza ragasztani.hogy ne essen ki?Köszönettel:István

 • Moldván Zsolt:

  István!

  Nem olyan egyszerű az.

 • Kun András:

  Tisztelt Érdeklődők!

  Az imént újabb cserépkályhás cikket publikáltam a honlapon.
  A kis cikk egy várhatóan három részes sorozat első része.

  A cikksorozat első részének linkje:
  https://okovolgy.hu/a-cserepkalyha-atrakas-titkai/

  Üdvözlettel:
  Kun András

 • Antal Csaba:

  Tisztelt Kun András!
  Örömmel fedeztem fel honlapjukon foglalkozó cserépkályhás fortélyokat,és vele együtt hasonló szaklapokat,ill portálokat!
  Nagyon régóta érdekel ezen megoldások praktikussága és és eredetisége,de nem volt módom még sajnos saját kivitelben megtapasztalni,és saját birtokban használni,mert nem egy olcsó dolog.Villanyszerelő lévén sok oldalúnak igyekszem megfelelni az építő iparban,de evvel a mesterséggel még nem volt szerencsém foglalkozni,de szívesen elsajátítanám ezt a szakmát!
  Érdeklődném,hogy hol oktatnak ilyen szakmát,mert hiszem hogy ezen “szép”szakma,hiány szakmának minősül,nagyon sok más mesterséggel együtt véve a mai oktatások keretében.
  Honlapjuk tartalmas szerkesztéséhez további sikereket kívánok!
  Üdvözlettel:Antal Csaba.

 • A cserépkályha átrakás titkai:

  […] építésről szóló korábbi cikkeink („A cserépkályha-építés fortélyai” és „Egy szívmelengető lehetőség”) nagy népszerűségén felbuzdulva most újabb, több részes sorozattal jelentkezünk. […]

 • Zsófi:

  Szuper az oldal,a cikkek,és nagyon jó tudni ezeket, nekünk is most készül a kályhánk és szeretnénk,ha hosszan jó lehetne a családnak!

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az a hit és meggyőződés, hogy a sok gyötrődés és munka árán létrehozott civilizáció egyszerűen nem pusztulhat el... nem más, mint naiv és antropocentrikus nyafogás."
Leslie A. White (antropológus)