A cserépkályha építésről szóló korábbi cikkeink („A cserépkályha-építés fortélyai” és „Egy szívmelengető lehetőség”) nagy népszerűségén felbuzdulva most újabb, több részes sorozattal jelentkezünk. Ezúttal a cserépkályha javításáról, újra-építéséről lesz szó – sok-sok képpel illusztrálva.

A történet úgy kezdődött, hogy a közelmúltban vásároltunk egy házat Somogyvámoson, Krisna-völgy szomszédságában. A kályhákat átvizsgálva kiderült, hogy a kályhák ajtaja „kotyog”, a tűztérbe agyag- és samott-darabok potyognak, és néhány kályhacsempe egészen meglazult, mozog. Ez az a helyzet, amikor kályhás szaktekintélyek szerint elérkezett a cserépkályha átrakásának ideje!

Hogyha megfelelően fűtöttek a kályhában, akkor erre egy évtizedben egyszer kerül sor, azonban ha valaki nem megfelelő ütemben, és nem kellő mértéktartással rakja a fát a kályhába („szétégeti” a kályhát), akkor hamarabb is eljöhet ez a pillanat. Halogatni ekkor már nagy hiba lenne, hiszen a meglazult samott-téglák, kihullott agyagdarabok nem szigetelnek megfelelően, és az ilyen cserépkályha külső csempéi hamar tönkremennek. Ha ez megtörténik, az már tényleg sokba kerül, mert a kályhacsempe az anyagköltség legborsosabb része.

Kályhánk az átrakás megkezdése előtt

Az átrakási folyamat számos kellemetlen velejárója mellett (leginkább a hihetetlen mennyiségű és finomságú szálló porra gondolok, ami átjut minden ajtón, szigetelésen, és ellepi az egész házat), mi próbáltunk vidám arcot vágni a dologhoz, és a jó oldalát nézni. Igen, végre megpillanthatjuk a cserépkályhánkat belülről is, és tanúi lehetünk a cserépkályha építés csodálatos alkotófolyamatának!

Az előkészületek: a járólapokat és a parkettát gondosan letakarták szőnyeggel és nylonnal, lecsavarozták a fal és a kályha közötti díszítőelemeket (esetünkben gipszkarton lemezeket)

Még valami a fotóriport megkezdése előtt: Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy megfelelő szakismeret hiányában soha ne vágjunk a cserépkályha építésébe, bízzuk azt szakemberre! A kontár munka ez esetben nem csupán a fűtés során okozhat nehézségeket, többlet-költségeket, de a nem megfelelő szellőzés következtében életveszélyessé is válhat!

A bontás folyamata – kalapáccsal leverik a belső agyag-rétegeket, kiszedik a csempéket összetartó drótozást, fugázást

Feltárulnak a füstjáratok…

… és az elkormolódott  kéménybelső

A lebontott kályha csempéi – nagy érték, erre nagyon kell vigyázni! A mesterek gondosan, soronként rakták le a csempéket, úgy, hogy mindegyik ugyanarra a helyre kerülhessen majd vissza, ahonnan kibontották

A kályha szétégett belsejéből szinte semmit nem lehetett felhasználni

Az első nap eredménye. A kályha alsó részét nem kellett elbontani. A tűztér ajtaját kivették, a kályha megmaradt belső részét alaposan kitakarították

A fotóriportot készítette: Kun András
A fotóriportnak a somogyvámosi Gesztenyés vendégház adott otthont.

26 thoughts to “A cserépkályha átrakás titkai

 • Lipták Gábor

  Gouranga!Nagyon örülök,hogy foglalkoztok ezzel a témával.Van nekem is egy bontott kályhám,remélem,már most tanultam egy-két fontos infót.Ha egyszer összerakásra kerül a sor…várm a folytatást!Haribol!

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Gábor!
   Köszönjük a visszajelzést, a biztatást! A sorozatot hamarosan folytatjuk. Ha az újra-építés során lesznek kérdéseid, bátran írj nekünk.
   Üdvözlettel: Kun András

   Válasz
 • Devossa Sándor

  Tisztelt Kun András!
  A tanácsára lenne szükségem.
  Csempekályhámat 4 éve építették.A tűztér faláról néhány helyen levált az agyagréteg,és az ajtó felett kiesett egy kis darab samott is.Agyag,samottpor keverékével szeretném a hibákat kijavítani.A kérdésem az lenne,hogy ki kell-e “égetnem” a kályhát,vagy elég ha egész nyáron magától kiszárad.Várom válaszát.
  Üdvözlettel: Devossa Sándor

  Válasz
  • kunandras

   Tisztelt Devossa Sándor!
   Köszönöm az érdeklődését!
   Ahogy a cikkben is jeleztem, csupán megfigyelőként, érdeklődő laikusként voltam jelen az átrakásnál, ezért válaszom semmiképpen nem tekinthető szakmailag biztosnak.
   Amennyire én tudom, az megfelelő, ha a nyár folyamán a javított részt hagyja kiszáradni. Ám az első néhány begyújtásnál akkor is kicsi tüzet kell rakni, hogy a megszáradt agyag lassan éghessen ki, és legyen tartós a javítás. Vagyis amikor először begyújt, néhány vékony ágat, lécdarabot tüzeljen el. Ezt még néhányszor, egyre nagyobb mennyiségekkel megismételve szépen kiég a javított rész, és utána már lehet rendesen pakolni, fűteni.

   Üdvözlettel: Kun András

   Válasz
 • Maszek94

  Le a kalappal!
  Végre egy oldal ami foglalkozik a cserépkályhák “titkaival”!-és teljesen “természetes” anyagokkal!
  Nekem tavaly építettek egyet,és azt mondta a kályhásom hogy legközelebb már én is megtudom csinálni!Hát most szeretnék élni a lehetőséggel,és építeni még egyet!Csak egy kis gondom van vele:ennek nincs rostélya,de az újnak lesz,hamuajtóval!És azt nem tudom hogy álljak neki!/hogy tudom belerakni a samottba a rostélyt,hogy a samott ne törjön el!,valamint alulról mi tartja a nagy samottlapot hogy a hamutér is szabad lenne!/
  Ha tudsz,segítenél ebben?/magyarázat,vagy képek/?
  Sok sikert a téma folytatásához,remélem lesz még több hír is!
  Üdvözlet:Maszek94

  Válasz
  • kunandras

   Kedves Maszek94!

   Magam is lelkes híve vagyok a cserépkályháknak, és mindig örülök, amikor láthatom, hogyan készülnek. Ezért is fotóztam végig a kályhánk felújítását. Bár láttam már néhány építést-javítást, egyelőre csak kinti, kerti tűzhelyet mernék építeni. Ha minden összejön, még az ősszel rakok egyet a kertünkben.
   A kérdésedre inkább nem kockáztatom meg a választ. Nem értek hozzá eléggé, és egy rosszul rakott kályha veszélyes is lehet! Szerintem kérdezd meg egy profi kályhástól, de lehet, hogy itt a Hozzászólók között van, aki tudja a választ.

   Köszi a lelkesítést! Még befejezem az “újrarakós” sorozatot, aztán ha lesz itt a környéken újabb kályha építés, arról is teszek fel valamit.

   Üdvözöl: András

   Válasz
 • Maszek94

  Köszönöm a választ!
  Már megtaláltam a megoldást!
  Már csak annyit kéne megtudnom,hogy milyen járat legyen a kályhámban!-olvastam olyat hogy a vízszintes járatok a lassított járatok,a függők pedig a gyorsított járatok!-kíváncsi lennék,igazak-e ezek az állítások!
  Üdvözlettel:maszek94

  Válasz
 • Pingback: A cserépkályha átrakás titkai – harmadik rész

 • Felsmann Kristóf

  Na itt is. A kályhát talapzatig kell lebontani. A tűztér csempéiben nem égett ki az anyag? Ahol a legnagyobb a hőingadozás nem ott lenne a legindokoltabb szétszedni és összerakni az anyagokat? A drót szétégve, a bélések porhanyóssá sülve. Amúgy a kormos oldalfalra kiválóan ragad a friss agyaghabarcs gratulálok.

  Válasz
  • Jacklyn

   A simple and itnleilgent point, well made. Thanks!

   Válasz
 • Gavallér István

  Tisztelt Kun András
  Lenne önhöz egy kérdésem lehet e a cserépkályhát vízteresre csinálni központi fűtés céljából.Egy 5-ös kazán lemezből csinált tartályt bele lehet építeni.

  A válasszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Gavallér István

  Válasz
 • Pingback: A cserépkályha átrakás titkai – második rész

 • szitási béláné

  Üdv érdeklödöm héragáz fütéses kályhát raknak. Át kellene épiteni mert 10 éves.Ha igen Mi az ára 7×2,5es csempe méretü.Vűlaszát várom elöre is köszönöm üdv. szitásiné

  Válasz
 • Leskóné Julika

  Tudna valaki segíteni? Bontott cserépkályhát rakattam újra és most a külsejéről pereg a “máz”. Mi lehet ennek az oka és mivel tudnám kijavítani?

  Előre is köszönöm segítséget!

  Válasz
 • Horváth Zoltán

  Tisztelt Julika!
  A máz pergés oka valószínű,hogy a túlzott vízüveg adagolás amit javítani csak a csempék cseréjével lehet.Nem akarok ítélkezni de milyen kályhás lehetett?

  Válasz
 • Tamás

  Jók a képek!Nagyon tetszenek!Olvasom a hozzászólásokat és látom sokat kedvet éreznek házi javításokhoz, építésekhez.Azonban hozzá kell tenni, hogy ez azért nem olyan egyszerű dolog ,mint ahogy a képeken látszik.Az anyagok ismerete,és több éves építési rutin nagyon fontos.

  Válasz
 • Bandi

  Jo napot én olyan felöl szeretnék érdeklödni h olyan kandarlo betétet be e lehet ültetni cserépkályhába ,és hogyan? elöre is köszönöm.

  Válasz
 • Benedek Tímea

  Szép jó estét!
  Én azt szeretném kérdezni,hogy cserépkályhán az ajtót kellene pótolni,ugyanis betörtek a házba és vasból volt,így kiszedték és ellopták:Tehát hogy szükséges visszabontani vagy elég ha körbe béleljük és úgy rakjuk a helyére az új ajtót??? Csak mert mondtak,olyat hogy vissza kell bontani a kályhát,de szerintem ez butaság,mert a belseje tökéletes,csak a vas kellett a betörőnek 🙁

  Előre is köszönöm a segítséget 🙂

  Válasz
 • raposa lajosne

  Jonapot kivanok, szeretnem megkerdezni, hogyha viztartalyt akarok
  beepittetni a cserepkalyhamba, akkor allandoan kell fütenem?Esetleg
  elegendö az is, ha naponta 7-8 oran at rakom lassan?
  Azt hallottam, hogy nem ei meg, mert csak akkor van meleg, ha 24 oran
  at rakva van.
  Nagyon kerem sziveskedjen valaszolni kerdesemre.
  Eköre is köszönöm, üdvözlettel raposane

  Válasz
 • Pingback: Gesztenyés vendégház | Zöldülő Falu

 • Szarvák Sándor

  Sziasztok!!

  Kérdésem az ,hogy az agyagot,sarat,nem-e kell keverni pl buzapélvával,vagy valami hasonlóval az agyag megrepedezése megelözése miatt

  Válasz
  • Molnár Imre

   Cserépkályha teteje megrepedezett. Lekentem agyaggal, ismét megrepedezett. Kell-e homokot és mennyit, vagy műs adalékanyagot hozzátenni a homokhoz?
   Tisztelettel: Imre

   Válasz
 • József

  Sziasztok!
  Tud valaki Dunaújváros környékén megbízható cserépkályhást, illetve eladó cserépkályhát?
  [email protected]-ra írjatok. Köszi.

  Válasz
 • Lovas Sándorné

  Kérdésem lenne a szakemberhez!

  4éve rakták a kályhát eddig semmi baj nem volt most szerettem volna begyújtani de visszajött a füst az ajtón mindenhol koromtalanítottunk csak azt a kéményt nem tudtuk hogy lehet ami a kályhából megy a kéménybe! segítséget kérnénk hogy lehet ha itt a gond??????

  Köszönöm Lovasné Dabasról!

  Válasz
 • Kollar Szilard

  Kedves Lovasne

  kerem hivjon fel

  06 70 330 14 83

  Kollar Szilard

  Válasz
 • szél Nagy Pál

  Szép napokat mindenkinek!

  Vettem egy szép kis kályhát, de nekem kel elbontani !
  szeretnék kérni tanácsokat, milyen technikával álljak neki? el

  Köszönettel; Pál

  Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük