A cserépkályha az egyik legősibb, és egyúttal ökologikus fűtési megoldás. Építésének fortélyairól bhakta Antal Balázs cserépkályhást és hulladékgazdálkodási technikust, a Krisna-völgyi közösség tagját kérdeztük.

Elöljáróban elmondanád, hogy milyen anyagokból készül a cserépkályha?

Külső rétegét mázas csempe alkotja, amely végtelen szín- és formaválasztékban kapható. A tűzteret, a kályhabelsőt samott téglával rakjuk ki, ami szintén agyag, kétszer kiégetett tégla. Jellemzője a rendkívül nagy hőállóság és hőtartó képesség.
A csempe és a samott tégla közötti bélésanyagot régi típusú, lapos hódfarkú cserépből, illetve tapasztott agyagból készítjük. A csempék, téglák és cserepek közeit pedig lágy agyaggal tapasztjuk ki. Ha az agyag túl „zsíros” (túlságosan nagy az agyagásvány-tartalma, ami miatt kiszáradva megrepedezne), akkor homokot is teszünk bele. Egyesek kevés sót is adnak az agyagpéphez, hogy csökkentsék a repedési hajlamot.
Kályhatapasztáshoz használható agyagok sokfelé találhatók. Híresen tiszta, szép sárga színű kályhás-agyag van például Dombóvár mellett. Itt, a somogyi Krisna-völgyben, de a szomszédos Zalában is gyakoriak a vöröses színű jó minőségű agyagok.
A cserépkályha ajtói öntöttvasból készülnek, egyeseknek vasból készült keretük van. Legjobb a normálméretű kisajtó, ez ugyanis kisebb hő-veszteséget okoz, mint a látványos, de nem ökologikus nagy kályhaajtók.
Ma használnak másfajta kályha-építőanyagokat is, például cementet és sokféle műanyagot. Probléma ezekkel egyrészt, hogy nem természetesek és egyáltalán nem ökologikusak. Másrészt, elemeik annyira erősen kötnek egymáshoz, hogy szétszedés után használhatatlanok. Gyakran még a külső csempék is széttörnek.

Hogyan készül a cserépkályha?

Először az alapot alakítjuk ki, körbeépítjük lábazati csempékkel, és nedves homokkal feltöltjük. Az alap tetejét kirakjuk tetőcseréppel és agyaggal simára tapasztjuk. Ezt követően feltehetjük az első csempesort, előbb mindig a sarkokat. A sarokcsempéket felállítjuk, majd tetőcserép-darabkákkal kiékeljük. A közöket belülről kitöltjük lágy agyaggal.
Általános elv, hogy beépítés előtt minden agyagból készült elemet alaposan be kell áztatni, vizezni. Ezzel elérjük, hogy ne legyenek porosak, szárazak, vagyis jól egymáshoz kössenek. Így később nem reped meg a kályha.
A jól beáztatott közép-csempéket a sarokcsempék mellé illesztjük. A vízszintességet egy léccel folyamatosan ellenőrizzük. A csempéket cserépdarabokkal kiékeljük, közeiket kitöltjük agyaggal és lesimítjuk. Amikor az első csempesorral körbeértünk, kis ideig várunk, hogy meghúzzon az agyag. Ezután a csempéket hátulról egymáshoz drótozzuk (páronként két helyen). A rugalmas, erős acéldrót meggátolja a tágulást, a csempék szétfeszülését. Miután a csempéket rögzítettük, homorú hátoldalukat lágy agyaggal kibéleljük, tetőcserép-darabokkal kirakjuk, majd egybefüggő agyagréteggé dolgozzuk és lesimítjuk.
Általában naponta két sort szabad ily módon felrakni, hogy legyen idő a száradásra. Többnyire már az első alkalommal behelyezzük az ajtót is. Ahogyan napról-napra haladunk felfelé, fokozatosan kiépítjük a tűzteret, kialakítjuk a belső füstjáratokat. Azokat a részeket, amelyek tűzzel közvetlenül érintkeznek, samott téglával is ki kell bélelni. A felső füstjáratokat tömör, normál kisméretű téglából is meg lehet építeni.
Ha a kályhatest elkészült, a tetejét tetőcserepekkel és agyagrétegekkel zárjuk le. Ide legalább két cserépréteg beépítése szükséges. Végezetül helyezzük fel a párkánycsempéket. Az utolsó munkafázisok a csempék közeinek kifugázása, illetve az ajtó körüli részek elmunkálása. Végül szép tisztára mossuk a kályhát.

Mikor fűthetünk be először az új kályhába?

Ez még kissé odébb van. Amikor megraktuk a cserépkályhát, elvégezzük az első tűzpróbát – megnézzük, hogy mekkora a huzat.
Az első nagy befűtésig még legalább egy hét telik el, miközben szárad a kályha. A száradást elősegítjük kevés fával végzett kisebb szárítófűtésekkel. A legmelegebb nyári időben ezek elmaradhatnak, hagyhatjuk magában kiszáradni az új kályhánkat. Csak ezután jöhet az első igazi befűtés.
A cserépkályhákat rendszeresen karban is kell tartani.  A fűtési szezon végeztével az ajtó körül részt általában újra kell fugázni. Az itt keletkező repedések nem fűtési hibák következményei, mert ezeket a fém ajtókeret és az agyag hőtágulásának különbsége okozza. Ha minden évben egy órát rászánunk a javításra (és ha kíméletesen fűtünk, ahogyan azt a múltkori beszélgetésben elmondtam, akkor cserépkályhánk akár több évtizedig is jól szolgálhat.

A cikk első része itt olvasható
További cserépkályhás cikkeink a Mintaterületünk/Megújuló energia rovatban olvashatóak!

Az interjút készítette: Kun András

235 thoughts to “A cserépkályha építés fortélyai

 • Mihály

  Sziasztok!

  Szeretném megkérdezni, hogy ki a szerzője, és mi a címe a könyvnek.
  Ha valaki már megszerezte, akkor nagyon megköszönném, ha elküldené nekem
  is.
  [email protected]

  Válasz
 • Pingback: A cserépkályha átrakás titkai

 • Koller vilmos

  Érdekes ,hogy a cserépkályhánk vagy 20-évig gond nélkül üzemelt,aztán egyszer ,úgy 8-éve kilyukadt,átrakattam,egy szezont sem bírt ki ,ismét kilyukadt?Lebontattam,a csempék kivételével mindent kicseréltettem benne,újra rakattam,ismét kilyukadt ,pedig ugyanúgy lett felépítve,méretben belső elrendezésben egyaránt.Most ismét ott vagyok ahol a part szakad ,hívtam éppen ma egy Kályhást,noha csak kettő csempe repedt el az utolsó felső sorban az egyik sarkán a kályhának,mégis azt javasolta, vegyek másik csempéket,mert ezek már elöregedtek,és Ő épít egy másik kályhát,én arra gondoltam,hogy kisebb cserével,beavatkozással is megoldható a probléma.Nem fűtjük túl a kályhát,botfával tüzelünk,egyszer rakjuk meg egy nap?Sajnos darabonként nem igazán találok Vasmegyében kályhacsempéket?Középbarna normál méretű rücskös csempék.Egyáltalán Vasmegyében kaphatóak valamely kereskedésben cserépkályha csempék?Kőszegen lakom.Amennyiben valaki tudna segíteni ,hálásan megköszönném és én is szívesen megvásárolnám a cserépkályha építés szakkönyvet!

  Válasz
 • meli

  Sziasztok!
  Pont egy olyan kisméretű hordozható cserépkályhát szeretnénk, amilyen a képeken látható. Megvan hozzá a vas alapkeret. Tudna nekünk valaki segíteni egy pontosabb leírással, esetleg képekkel, rajzzal hogy is kell kinézzen belülről? Nagyon köszönjük előre is!

  Válasz
 • Zakar Ferenc

  Üdv ha sütőt (lerni) szeretnék beépíteni azt hogy tudnám megoldani köszi

  Válasz
 • Kristóf

  Sziasztok!
  Olvastam a hozzá szólásokat azt a említett könyvet nekem is elküldené valaki. Élőre is köszönöm. [email protected]

  Válasz
 • Horváth Balázs

  hordozható cserépkályha átépitése 3 sor magas 4sor hosszu őtletet kérek

  Válasz
 • Forróné

  Üdv.! Azt szeretném kérdezni, hogy a hordozható cserépkályha fugái erőteljesen kezdenek kihullani.Lehet- e ezt házilag és mivel lehetne pótolni, mert furcsa füstös szag kezd terjengeni . Nagyon megköszönném, ha válaszolt kaphatnék a problémámra, mivel nyugdíjas vagyok, nem tudok újat venni.

  Válasz
  • Horváth Zoltán -Cserépkályhás

   Tisztelt Forróné!

   A cserépkályha fugáinák kihullása nem befolyásolja a működését csupán esztétikai szerepe van.A tömítést a belső szerkezeti anyagok biztosítják-agyagpép illetve ékelés.Ha a kályha a fugákon keresztül füstöl akkor sürgősen átrakásra szorul.
   Remélem valamennyit sikerült segítenem.

   Válasz
 • andrew

  Üdv!

  Tavaly nyáron újra rakattam a cserépkályhámat és kb.a második fűtési héten elkezdett repedezni a fugákban és még néhány nap múlva a teteje is felpuposodott. Elméletileg szakember rakta. Én rontottam el valamit?

  Válasz
 • Sódar

  Horváth Zoltántól kérdezném.
  Van egy 6 sor magos csempém és úgy tapasztalom,hogy a tűz térben kezd repedezni a tégla.
  Elég lenne esetleg ha samott poros agyaggal és vízüveggel kevert masszával kikenném a tűzteret.

  Válasz
 • Sódar

  Ha tud valaki érdemleges választ adni megköszönném a Horváth úr-hoz intézet kérdésemhez.
  Sódar Zoltán

  Válasz
 • mága istván

  azt szeretném mondani hogy slég ha ugy ahogy leirtad hogy samotporal és voizüvegel kijavitod

  Válasz
 • mága istván

  ja és elég jol értek a cserépkájha javitásában is és az épitésében

  Válasz
 • Kristóf

  Úristen Mága István, a cserépkáLYha szót leírni nem tudja rendesen, egy darab követ nem bíznék magára, nemhogy a cserépkályhámat. Bocs, de ezt muszáj volt! 🙂

  Válasz
 • Kristóf

  Most nézem, cserépkályhához vízüveg????? Mégis hol kellene azt használni???? Sok ember olvassa ezt a fórumot, gondolom, nem kell összezavarni őket.

  Válasz
 • Gyuri

  Megrepedt a csempekályhám teteje. Én úgy néztem, hogy kb. 5mm vastag lehetett. Ez egy régi ház, a tulajok pedánsak voltak és nem gyújtottak be, mert a “tiszta szobába” volt. Nem tudom, hogy be lehet-e házilag tapasztani, mert szakemberre nincs pénzem? (apósom kőműves)

  Válasz
 • József

  Sziasztok!
  Tud valaki Dunaújváros környékén megbízható cserépkályhást, illetve eladó cserépkályhát?
  [email protected]-ra írjatok. Köszi.

  Válasz
 • Kornelia

  Sziasztok,

  Nagyon erdekes cikk!

  Egy cserepkalyhanak a vas ajtajat at lehet helyezi a kalyha masik oldalara? (Ugy hogy a cserepkalyha tovabbra is mukodokepes legyen)

  Ez lehet a kozvetlenul mellette levo, vagy atlosan a masik oldalon levo kalyhafal. (A jelenlegi vasajto az elozo renovalas miatt elerhetetlen helyen van.)

  Koszonom es udvozlettel,
  K

  Válasz
 • Szabó Mihaly

  Sziasztok,nagyon szeretnék építeni én is bár nem vagyok szakember!!Ha valaki el tudná küldeni a könyvet nagyon hálás lennék é[email protected]
  Köszönöm

  Válasz
 • Kiss Ildikó

  Szép napot kívánok! Lelkes amatőrkénk olvasgatjuk férjemmel az oldalt. Szeretnénk elolvasni a könyvet is. El tudná küldeni valaki?

  Válasz
  • Premamoya Das

   A Beszélgetések az önellátásról című könyvre tetszik gondolni?

   Válasz
 • Gorzó László

  Üdv mindenkinek.
  Kérdésem , van ilyen című könyv ” A cserépkályha építés fortélyai”? Ki a szerzője és hol lehet megszerezni? Engem is érdekelne mert van egy bontott cserépkályhám ( aminek a belseje szétégett tehát nem tudom milyen volt)) amit szeretnék újraépíteni, 3 járatos vegyes tüzelésűre.
  Köszönettel . Gorzó László

  Válasz

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük