Elfeledett praktikák

elfeledett-praktikak_1A somogyvámosi Krisna-völgyben élő családok az egyszerű életmód, az önfenntartás elveit követik. Három rövid interjú révén nyerhetünk bepillantást mindennapi életükbe.


Sraddhá deví dásí és férje, Sundara-gopála dása nagy elkötelezettjei az egyszerű életmódnak. A háziasszony kiváló szakács, de nemcsak a főztjével, hanem kézügyességével is jeleskedik a közösségben, férje pedig a biogazdálkodás minden csínját-bínját ismerő kertész.

Sraddhá deví dásí: — Ha nem élnénk Krisna-völgyben, akkor is önfenntartó, egyszerű életmódot foelfeledett-praktikak_5lytatnánk. Férjem erdélyi származású, a földművelés, kertészkedés a vérében van. Az önfenntartó életmód rendkívül takarékos is. Manapság egy családját fenntartani kívánó ember általában sokat van távol a munkája miatt, kevés időt tud velük tölteni. A mi életmódunk ezzel szemben családcentrikus is.

Sundara-gopála dása: — A házunk megtervezésénél az egyik legfontosabb dolog a vízrendszer kialakítása volt. Kutat ásattunk, aminek nagyon jó a vize. A kút fél méterrel magasabban áll, mint a ház. Egy tartályba öntöm a felhúzott vizet, amit a föld alatt egy szigetelt cső köt össze a fürdőszobával és a konyhával. Ezzel a nagyon egyszerű elven működő közlekedőedénnyel oldottuk meg, hogy befolyjon a házba a víz. A fürdőszobai vízmelegítőnket csináltattuk, a kutas vízrendszerre épül a működése. Az előnye, hogy bár a vizet bele kell öntögetni, nagyon jól tartja a meleget a szigetelésénél fogva, és mivel a füstcsöve elég nagy, a fürdőt is felfűti.

A háziasszonyi teendőkről Sraddhá mesél tovább: — Sparhelten főzök, ami egyben melegít is. Egyébként cserépkályhával fűtünk, de amikor hazaérkezünk és begyújtunk, a cserépkályhának még kell egy kis idő, amíg felfűti a lakást. A sparheltbe főképpen fahánccsal szoktunk begyújtani, tüzelni, mert akkor gyorsan meleg lesz. Azt szeretem ezekben az egyszerű eszközökben, hogy nincs, ami elromoljon bennük.

Nálatok hogyan vigyáz az egészségére egy kismama?
— Várandós vagyok, de már nem szedem a vitamintablettákat, vaskészítményeket, ehelyett természetes úton viszem be a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A tyúkhúr, a pitypanglevél és a csalán ingyen van, és itt szinte mindenhol megterem, és a kora tavaszi időszakban egészséges és finom saláta nyerhető belőlük. Gyógyszereket csak legvégső esetben szedünk, inkább természetes módon igyekszünk helyettesíteni őket, pl. elfeledett-praktikak_3gyógyteákkal, mézzel, virágporral. A virágpor nagyon sok olyan vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a kismamák részére. Tavaly kísérleteztem tinktúrák és gyógynövényes olajak készítésével is. Készítettem orbáncfűolajat, amelyet sebekre, égési sérülésekre lehet használni; én főleg a szülés idejére tartogatom, mert nagyon hatásos az igénybevett bőrfelületek kezelésében. A tinktúrák alkoholosak, ezért csak külső használatra alkalmazzuk őket. A körömvirág-tinktúra a zsíros arcbőr kiváló kezelője szárító hatása miatt, a csalán-tinktúra pedig hajöblítésre, hajhullás kezelésére nagyon jó.

A házimunkáknál milyen természetes vagy hagyományos eszközöket, szereket használsz?
— A tisztálkodás és a háztartás területén is próbálok egyszerű, természetes módszerekhez nyúlni. Főleg mosószappant használok, amely forró vízzel társítva mindenféle erős szennyeződést kiszed a ruhákból. Kipróbáltam már a hamuból nyerhető lúgot is. elfeledett-praktikak_2Utóbbi elkészítése némi időt kíván, és inkább ruhaáztatáshoz ajánlatos. Öblítésre nagyon jó illóolajat vagy rózsaszirom-kivonatot csepegtetni az öblítővízbe. (Rózsakivonat a rózsaszirmok félnapi áztatásával készíthető.) Én mindig az udvarra teregetek, mert ha a ruhák kint száradnak, nagyon finom illatuk lesz. Még télen is kint teregetek, és amikor a ruhák már épp csak nyirkosak, a melegben már gyorsan megszáradnak. Egy kerámia mosóállványon mosok, ami bordázott felületű, így megmarad rajta a ruha, és nagyon kényelmesen tudok súrolni rajta. Olyan magasra építettük, ami nekem pont kényelmes, megfelelő, ezért hajlonganom sem kell.

Prema-moya dása a helyi általános iskolában tanít, de főiskolai tanár is egyben. Mindezek mellett családfő és apa: kisfia, Kavirája, óvodáskorú.
Milyen egy gyermekes család élete Krisna-völgyben? Melyek azok a dolgok, amelyek eltérnek a manapság általánosnak mondható családi élettől, gyermekneveléstől?
— Ha az egyszerű élet szemszögéből nézzük, akkor eleve nincsen villany, ezen kívül kútvizet használunk, ami az egész család életére kihat. Mivel a gyerek is ilyen közegben nő fel, teljesen természetes számára ez a dolog, és ha ezt gyermekkorban megszokja, később már nem lesz neki furcsa, nem fog számára lemondásnak tűnni ez az életmód. Természetes módon tanulja meg a házkörüli teendőket: hogyan kell fát vágni vagy vizet húzni, kertet gondozni. Mivel időnként elmegyünk a tehenészetbe, megtanul állatokkal is foglalkozni, ahogy itt gyakorlatilag mindenki.elfeledett-praktikak_4

Hogy néz ki egy családi délután, amikor vége van az óvodai foglalkozásnak és az egész család otthon van? A tévénézés helyett mivel tölti a család az időt?
— Mikor Kavirája megjön az oviból, általában a feleségem, Vrindávaní hozza haza, vagy ritkábban én. Vrindávaní nekilát a házi teendőknek, én pedig addigra megpróbálom a vízhúzást vagy télen a befűtést elrendezni és Kavirájával együtt lenni. Ha jó idő van, akkor sokat vagyunk a kertben, a ház körül találunk valami munkát. Télen meg a hideg miatt inkább a házban foglaljuk el magunkat valamilyen játékkal, házi teendővel vagy mesével.

Mennyire érzi egy gyerek természetesnek a házimunkát, illetve mennyire tekinti azt nyűgnek vagy játéknak?
— Ez attól függ, hogyan adjuk át neki. Ha lelkesen mutatjuk be a dolgot, akkor ő is játéknak fogja tekinteni. Még ha látja is benne a kötelességet, akkor sem nyűgnek, hanem természetesnek fogadja el. Vagyis nevelés kérdése az egész.

Candra deví dasí

3 hozzászólás to “Elfeledett praktikák”

 • Bartha Janos:

  Gratulalni tudok es nagyon tetszik nekem is ez az eletmod, mar regota almodozok, hogy egyszer en is igy fogok elni de sajnos a felesegem nem akarja o nem ez a beallitottsagu.

 • AGATA:

  Igen, ez az az élet, amit az emberiségnek élnie kellene /kellett volna eddig is/ és nem tartanánk “itt”, ahol tartunk. Természetes életmód, tiszta lelkiség= test-lélek-szellem harmóniája. Sok sok “Krisna-völgyre” lenne szükségünk, hogy mindenki megtanulhassa, hogyan is érdemes élni.

 • Lord:

  Tetszik nekem is ez a hozzáállás. Tisztelem a krisnásokat. Amelyikükkel találkoztam mindegyiküknek tiszta volt a tekintete és szerintem a lelke is.
  Hozzátennék annyit (Remélem nem köveznek meg érte!), hogy ha a Föld jövőéért és a természetért tenni akarunk, erőteljesen csökkenteni kell az emberiség létszámát.
  Körülbelül a tizedére.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A kiút megtalálásához lélekbeli változás szükséges, amelynek során rájövünk, hogy az igazi értéket nem lehet pénzben kifejezni, és az élet megannyi formáját nem lehet áruba bocsátani."
Az Egyházak Világtanácsának nyilatkozata (2000, Genf)