Elfeledett praktikák

elfeledett-praktikak_1A somogyvámosi Krisna-völgyben élő családok az egyszerű életmód, az önfenntartás elveit követik. Három rövid interjú révén nyerhetünk bepillantást mindennapi életükbe.


Sraddhá deví dásí és férje, Sundara-gopála dása nagy elkötelezettjei az egyszerű életmódnak. A háziasszony kiváló szakács, de nemcsak a főztjével, hanem kézügyességével is jeleskedik a közösségben, férje pedig a biogazdálkodás minden csínját-bínját ismerő kertész.

Sraddhá deví dásí: — Ha nem élnénk Krisna-völgyben, akkor is önfenntartó, egyszerű életmódot foelfeledett-praktikak_5lytatnánk. Férjem erdélyi származású, a földművelés, kertészkedés a vérében van. Az önfenntartó életmód rendkívül takarékos is. Manapság egy családját fenntartani kívánó ember általában sokat van távol a munkája miatt, kevés időt tud velük tölteni. A mi életmódunk ezzel szemben családcentrikus is.

Sundara-gopála dása: — A házunk megtervezésénél az egyik legfontosabb dolog a vízrendszer kialakítása volt. Kutat ásattunk, aminek nagyon jó a vize. A kút fél méterrel magasabban áll, mint a ház. Egy tartályba öntöm a felhúzott vizet, amit a föld alatt egy szigetelt cső köt össze a fürdőszobával és a konyhával. Ezzel a nagyon egyszerű elven működő közlekedőedénnyel oldottuk meg, hogy befolyjon a házba a víz. A fürdőszobai vízmelegítőnket csináltattuk, a kutas vízrendszerre épül a működése. Az előnye, hogy bár a vizet bele kell öntögetni, nagyon jól tartja a meleget a szigetelésénél fogva, és mivel a füstcsöve elég nagy, a fürdőt is felfűti.

A háziasszonyi teendőkről Sraddhá mesél tovább: — Sparhelten főzök, ami egyben melegít is. Egyébként cserépkályhával fűtünk, de amikor hazaérkezünk és begyújtunk, a cserépkályhának még kell egy kis idő, amíg felfűti a lakást. A sparheltbe főképpen fahánccsal szoktunk begyújtani, tüzelni, mert akkor gyorsan meleg lesz. Azt szeretem ezekben az egyszerű eszközökben, hogy nincs, ami elromoljon bennük.

Nálatok hogyan vigyáz az egészségére egy kismama?
— Várandós vagyok, de már nem szedem a vitamintablettákat, vaskészítményeket, ehelyett természetes úton viszem be a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A tyúkhúr, a pitypanglevél és a csalán ingyen van, és itt szinte mindenhol megterem, és a kora tavaszi időszakban egészséges és finom saláta nyerhető belőlük. Gyógyszereket csak legvégső esetben szedünk, inkább természetes módon igyekszünk helyettesíteni őket, pl. elfeledett-praktikak_3gyógyteákkal, mézzel, virágporral. A virágpor nagyon sok olyan vitamint tartalmaz, amely elengedhetetlen a kismamák részére. Tavaly kísérleteztem tinktúrák és gyógynövényes olajak készítésével is. Készítettem orbáncfűolajat, amelyet sebekre, égési sérülésekre lehet használni; én főleg a szülés idejére tartogatom, mert nagyon hatásos az igénybevett bőrfelületek kezelésében. A tinktúrák alkoholosak, ezért csak külső használatra alkalmazzuk őket. A körömvirág-tinktúra a zsíros arcbőr kiváló kezelője szárító hatása miatt, a csalán-tinktúra pedig hajöblítésre, hajhullás kezelésére nagyon jó.

A házimunkáknál milyen természetes vagy hagyományos eszközöket, szereket használsz?
— A tisztálkodás és a háztartás területén is próbálok egyszerű, természetes módszerekhez nyúlni. Főleg mosószappant használok, amely forró vízzel társítva mindenféle erős szennyeződést kiszed a ruhákból. Kipróbáltam már a hamuból nyerhető lúgot is. elfeledett-praktikak_2Utóbbi elkészítése némi időt kíván, és inkább ruhaáztatáshoz ajánlatos. Öblítésre nagyon jó illóolajat vagy rózsaszirom-kivonatot csepegtetni az öblítővízbe. (Rózsakivonat a rózsaszirmok félnapi áztatásával készíthető.) Én mindig az udvarra teregetek, mert ha a ruhák kint száradnak, nagyon finom illatuk lesz. Még télen is kint teregetek, és amikor a ruhák már épp csak nyirkosak, a melegben már gyorsan megszáradnak. Egy kerámia mosóállványon mosok, ami bordázott felületű, így megmarad rajta a ruha, és nagyon kényelmesen tudok súrolni rajta. Olyan magasra építettük, ami nekem pont kényelmes, megfelelő, ezért hajlonganom sem kell.

Prema-moya dása a helyi általános iskolában tanít, de főiskolai tanár is egyben. Mindezek mellett családfő és apa: kisfia, Kavirája, óvodáskorú.
Milyen egy gyermekes család élete Krisna-völgyben? Melyek azok a dolgok, amelyek eltérnek a manapság általánosnak mondható családi élettől, gyermekneveléstől?
— Ha az egyszerű élet szemszögéből nézzük, akkor eleve nincsen villany, ezen kívül kútvizet használunk, ami az egész család életére kihat. Mivel a gyerek is ilyen közegben nő fel, teljesen természetes számára ez a dolog, és ha ezt gyermekkorban megszokja, később már nem lesz neki furcsa, nem fog számára lemondásnak tűnni ez az életmód. Természetes módon tanulja meg a házkörüli teendőket: hogyan kell fát vágni vagy vizet húzni, kertet gondozni. Mivel időnként elmegyünk a tehenészetbe, megtanul állatokkal is foglalkozni, ahogy itt gyakorlatilag mindenki.elfeledett-praktikak_4

Hogy néz ki egy családi délután, amikor vége van az óvodai foglalkozásnak és az egész család otthon van? A tévénézés helyett mivel tölti a család az időt?
— Mikor Kavirája megjön az oviból, általában a feleségem, Vrindávaní hozza haza, vagy ritkábban én. Vrindávaní nekilát a házi teendőknek, én pedig addigra megpróbálom a vízhúzást vagy télen a befűtést elrendezni és Kavirájával együtt lenni. Ha jó idő van, akkor sokat vagyunk a kertben, a ház körül találunk valami munkát. Télen meg a hideg miatt inkább a házban foglaljuk el magunkat valamilyen játékkal, házi teendővel vagy mesével.

Mennyire érzi egy gyerek természetesnek a házimunkát, illetve mennyire tekinti azt nyűgnek vagy játéknak?
— Ez attól függ, hogyan adjuk át neki. Ha lelkesen mutatjuk be a dolgot, akkor ő is játéknak fogja tekinteni. Még ha látja is benne a kötelességet, akkor sem nyűgnek, hanem természetesnek fogadja el. Vagyis nevelés kérdése az egész.

Candra deví dasí

3 hozzászólás to “Elfeledett praktikák”

 • Bartha Janos:

  Gratulalni tudok es nagyon tetszik nekem is ez az eletmod, mar regota almodozok, hogy egyszer en is igy fogok elni de sajnos a felesegem nem akarja o nem ez a beallitottsagu.

 • AGATA:

  Igen, ez az az élet, amit az emberiségnek élnie kellene /kellett volna eddig is/ és nem tartanánk “itt”, ahol tartunk. Természetes életmód, tiszta lelkiség= test-lélek-szellem harmóniája. Sok sok “Krisna-völgyre” lenne szükségünk, hogy mindenki megtanulhassa, hogyan is érdemes élni.

 • Lord:

  Tetszik nekem is ez a hozzáállás. Tisztelem a krisnásokat. Amelyikükkel találkoztam mindegyiküknek tiszta volt a tekintete és szerintem a lelke is.
  Hozzátennék annyit (Remélem nem köveznek meg érte!), hogy ha a Föld jövőéért és a természetért tenni akarunk, erőteljesen csökkenteni kell az emberiség létszámát.
  Körülbelül a tizedére.

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A globalizáció, a nemzetközi kereskedelem, a sugárhajtású repülőgépek és az internet következtében minden ország függ mások erőforrásaitól, és kölcsönösen hatással van egymásra, pontosan, mint a Húsvét-sziget klánjai. Az ő hazájuk éppúgy magában áll a Csendes-óceánban, mint a mi Földünk a világűrben..."
Jared Diamond