A tavalyi sikeren felbuzdulva az idei év szeptemberében újra megrendeztük a Fenntarthatóság Pillérei című szemináriumot. A kurzus résztvevői több országból érkeztek csakúgy, mint az egy évvel ezelőtt megtartott Felnőtt tanulói műhelyre, amelyet a Tempus Közalapítvány, azaz az Európai Bizottság magyarországi képviselője támogatott. A mostani kurzust hivatalosan is meghirdettük az Európai Bizottság ilyen célból létrehozott adatbázisában és ebből kifolyólag olyan személyek jöttek el, akik támogatást nyertek a Grundtvig pályázati formán belül a “Látogatások és cserék” pályázati kategóriában.

A fő résztvevők a legkülönbözőbb típusú kisközösségekből és több országból érkeztek, így Angliából, Hollandiából és Spanyolországból; illetőleg néhányan  részidőben csatlakoztak a csapathoz, többek között Ausztriából és a távoli Egyesült Arab Emirátusokból.

Terepszemlén

A szeminárium programjában most is a terepszemlék voltak a legnépszerűbbek, amikor a résztvevők gyakorlati tapasztalatot szerezhettek az elméleti előadások során elhangzott ismeretanyagból, maguk is szemügyre vehették a Krisna-völgyi modell-közösség eredményeit. Ezen felül újra osztatlan sikert aratott az Öko-völgy Alapítvány csapata által kidolgozott közösségépítő társasjáték. A több napon át zajló játék-sorozatban mindenki kipróbálhatta, miként alapítható és fejleszthető egy kisközösség a gyakorlatban, és azt is, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni a közösségfejlesztés során. Természetszerűleg kihívó és állásfoglalásra késztető kérdések is sorra kerültek és tartalmas, ötletgazdag párbeszédek alakultak ki.

Utazás ökrök vontatta szénásszekéren

A tehénvédelmi központ meglátogatása

Mindent összevetve leszögezhetjük, hogy idén is sikeres fenntarthatósági szemináriumot tarthattunk a résztvevőknek, akik minden bizonnyal új elképzelésekkel, ismeretekkel gazdagodva tértek vissza otthonaikba, közösségükbe, hogy tovább építsék és fejlesszék azokat.

Terveink szerint szakmai képzéseinket tovább folytatjuk, a soron következőre várhatóan jövő júniusban kerül sor.

Kirs György

Öko-völgy Alapítvány

 

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük