Friss zöldség egész télen át

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

A homokban eltett répa, krumpli, cékla és társaik a tárolás közben hétről-hétre sokat veszítenek beltartalmi értékükből, ezért is kaphatnak fontos szerepet a télen szedhető zöldségek – vitamintartalmuk ugyanis szinte változatlan. A télen szedhető zöldségek vad változatai szinte kizárólag úgynevezett téli egy- vagy kétéves növények, amelyek az őszi esők hatására csíráznak ki, leveleket hoznak, így tavasszal hamar képesek virágot fejleszteni. Vannak közöttük évelő fajok is – például a sóska -, amelyeknek azt a tulajdonságát hasznosítjuk, hogy leveleik a hideg időszakban is megmaradnak, fogyaszthatóak.

A rukkola téli zöldségként is kiváló. A belső, fiatalabb leveleket szedjük

Veteményes kertünkben az elmúlt években kiválóan bevált télen szedhető zöldség a rukkola, a mangold, a petrezselyem és a sárgarépa. Tavaly nem szándékos vetésből – a magfogás során véletlenül elpotyogtatott magokból – kikelt a veteményesben a spenót, a koriander és a kapor is. A spenót mint téli zöldség jól ismert, ám a koriander és a kapor számunkra is meglepetés volt.

A koriandernek legtöbben a magját ismerik fűszerként, azonban levelei is kiváló ízűek

Ha nem hagyatkozunk a véletlenre, akkor érdemes fajtól függően már nyár végétől kezdve vetni a télire szánt zöldségeket. Ősszel, pláne késő ősszel már általában nem jelent problémát a csapadékhiány, többnyire elég egyszer alaposan beöntözni a friss veteményt. Ha jól számítottuk ki a vetésterületet, akkor a tél folyamán – akár még a hó alól is – mindvégig szedhetjük a friss terményeket.

A spenót az egyik legismertebb, egész télen szedhető levélzöldség

 A piacon vásárolt, vagy a kertből kiásott petrezselyemgyökér is meghajtatható. Ha az ép gyökereket cserépbe ültetjük, és az ablakba állítjuk, tavaszig szedhetjük róluk a rendkívül magas C-vitamin tartalmú, ízletes leveleket.

A fodros petrezselyem levelei nemcsak ízletesek, hanem az ablak vagy a kert téli díszei is lehetnek

Szintén aktuális lehetőség a magvak csíráztatása étkezési célra. Feltétlenül biotermelésből származó, csiráztatásra való magokat vásároljunk (a vetőmagok növényvédő szerrel kezeltek lehetnek)! Nálunk kiválóan beváltak a szaküzletekben kapható csíráztató tálak. A családtagok körében legnagyobb sikert eddig a lucerna-, a retek- és a zsázsacsíra fogyasztása aratta. A reggeli vajas kenyérhez fogyasztva egész nap érezhető energetizáló-vitalizáló hatásuk.

Ide kattintva letölthető az a táblázat, amit Hadnagy Árpád és Tuza Sándor (Téli zöldségek c.) könyve alapján állítottam össze. Azok a télen is szedhető zöldségek szerepelnek benne, amit magunk is kipróbáltunk már. – Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás
 

6 hozzászólás to “Friss zöldség egész télen át”

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink

Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor