Vetni vagy nem vetni a téli tavaszban? Válasz egy olvasói kérdésre

petr100x100Honlapunk hűséges olvasójának a címben szereplő időszerű, és sokunk számára érdekes kérdésére – úgy gondolom -, érdemes részletesen válaszolni.

 

A teljes kérdés így hangzott: „Ebben a kertbe csábító enyhe időben érdemes elvetni valamit? Spenótot, salátát, más növényeket? Tavaly február elején-közepén volt ehhez hasonló idő, akkor mindent elvetettem, amit kora tavasszal (borsó, saláta, spenót, gyökérzöldségek, hagymafélék stb.) szokás. Nem csak a jó idő miatt, hanem azért is, hogy később, ha zordabbra fordul az idő, ne csússzak el nagyon a korai vetésekkel. Tavaly ez nagyon jól sikerült: minden szépen kikelt, és elkerültem a tavasszal néha gondot okozó szárazságot. Igaz, a vetés után nem sokkal nagy hó esett, ami védte a duzzadó-csírázó magokat, aztán pedig olvadáskor szépen öntözgette őket.”

Válasz:

Nos, az áttelelő zöldségek témájáról már volt szó a honlapon. Katt ide

DSCN3748

 Az erős fagyok beköszöntéig szedhetjük az ősszel vetett spenót…

Az említett cikkben felsorolt zöldségeket ősszel, általában szeptembertől lehet vetni, így télire már megerősödhetnek a növények, és télen, illetve kora tavasztól szedhetők. Itthon is esszük mostanában is a kertből az ősszel vetett rukkolát, tarlórépát, salátát, spenótot, a nyári vetésű, de földben hagyott petrezselymet, mangoldot és gumós édesköményt. Amíg le nem fagyott, fogyasztottuk a kaprot és koriander zöldet is. Ez volt tehát az őszi vetés esete.

DSCN3749

…és rukkola leveleit

Van olyan lehetőség is, hogy a magokat november végétől kezdve – és ha jó az idő akár december közepéig is – vetjük. Ez az ún. tél alá vetés. A lényeg ekkor az, hogy a magok a téli csapadéktól a talajban megduzzadjanak, de ne csírázzanak ki. Tavasz táján, amikor számukra már optimális a hőmérséklet, akkor keljenek ki. Az ilyen növények hatalmas időbeli előnnyel indulnak, hiszen a talajra még épp csak rá tudunk menni, és elvégezni a tavaszi munkákat, vetéseket, de ők már kicsíráznak, növekszenek.
Tél alá vethető fajok: petrezselyem, sárgarépa (bár ezek tél alá vetve nem nevelnek olyan nagy gyökeret, mint tavaszi vetéssel), tavaszi saláta, madársaláta, zöldborsó, spenót, sóska, és a szakirodalom szerint lehet próbálkozni a káposztafélékkel is (ez utóbbit még nem próbáltam).

DSCN3745

A télire kint hagyott petrezselyem zöldje fagyott állapotban is szedhető

Mindez azt jelenti, – és itt következik a válasz a mostani kérdésre – hogy ezek a növények többé-kevésbé fagytűrők, de tudni érdemes, hogy csíranövény állapotukban az erős fagyokat ők sem bírják. Ha tehát a tél folyamán vetünk (ún. téli vetést végzünk), akkor kockáztatunk. Két lehetőség van: 1.) ha enyhe idő következik, a magok kicsíráznak, ám ha ezután erős fagy érkezik, akkor a vetésünk elpusztul. 2.) Ha azonban a rövidebb-hosszabb hideg periódust felmelegedés követi, majd ezt követően enyhe marad az idő, akkor nyertünk több hetet a veteményezéssel, vagyis sokkal korábban indulhat a szedés is. Ez utóbbi szerencsés eset valósult meg tavaly a kérdezőnk kertjében is.

A tél alá vetés és a téli vetés során egyaránt sokat segíthetünk a talajhő fenntartásában, vagyis a fagyhatás csökkentésében, hogyha a sorközöket vékonyan mulcsozzuk (szalma, széna, falevél stb.). Télen ne mulcsozzunk vastagon, mert könnyen kipállanak a növények, és erősen vonzza a pockokat is.

Ha van elegendő vetőmagunk, szerintem érdemes próbálkozni a felsorolt fajok téli vetésével, hiszen nem sokat veszíthetünk, viszont ha sikerül, akkor nagyot nyerünk, ahogy az ismertetett tavalyi példa is mutatta.

Sok sikert kívánok a kertészkedéshez!
– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

5 hozzászólás to “Vetni vagy nem vetni a téli tavaszban? Válasz egy olvasói kérdésre”

 • Judit:

  Kedves András!

  Köszönöm a választ. Vetettem spenótot, fejes salátát és rukolát. Eső már esett rá, hétvégén pedig jön a melengető hó-dunna – most már csak várni kell az eredményt.

  Judit

 • Lalipapa:

  Kedves ,mindenki !Senki sem ismeri a SCHOTT FÉLE PARADICSOMOT ?? ÉS A HARANG PAPRIKÁT -SEM(fás-erős szára van -brutális terméssel,,stb) ?? amit a Schott Péter bá nemesített ki !,,de ne tévesszük össze a TULIPÁN-PAPRIKÁVAL.

 • Lali papa:

  Tudtommal lehet TÉL ALÁ VETÉS is Pl-úl a :SCHOTT fajta paradicsom :www.szabadfold.hu/cikk?3082 és http://nanastv.hu/nanastv/schott-peter-paradicsomtermelo-video_150a42573.html Ha ezt megnézitek ?? tuti,hogy írtok nekem !!vagy Eszes Zoltán Tanár Úrnak Pétervására hunyadi u 12 szám ra !(,mert a Schott Péter bácsi 2013-ban adott utoljára magot,mert sajnos 92 évesen már nem győzné.)

 • András:

  Kedves Judit!

  Közben meg is érkezett a nagy hó. Nálunk – Somogyban – 25 cm is van. Jó hogy a nagy fagy előtt betakarta a téli vetést. Így van remény a sikerre.
  Írd majd meg kérlek, mi lett az eredmény.
  Köszönjük előre is!
  Üdv:
  András

 • Fóliasátor és süllyesztett üvegház építése | Öko-völgy Alapítvány:

  […] években szerzett tapasztalatainkat több cikkben publikáltuk (sok fotóval). Katt ide, és ide. Itt írtunk részletesen az áttelelő és téli zöldségekről is: […]

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)