Vetni vagy nem vetni a téli tavaszban? Válasz egy olvasói kérdésre

petr100x100Honlapunk hűséges olvasójának a címben szereplő időszerű, és sokunk számára érdekes kérdésére – úgy gondolom -, érdemes részletesen válaszolni.

 

A teljes kérdés így hangzott: „Ebben a kertbe csábító enyhe időben érdemes elvetni valamit? Spenótot, salátát, más növényeket? Tavaly február elején-közepén volt ehhez hasonló idő, akkor mindent elvetettem, amit kora tavasszal (borsó, saláta, spenót, gyökérzöldségek, hagymafélék stb.) szokás. Nem csak a jó idő miatt, hanem azért is, hogy később, ha zordabbra fordul az idő, ne csússzak el nagyon a korai vetésekkel. Tavaly ez nagyon jól sikerült: minden szépen kikelt, és elkerültem a tavasszal néha gondot okozó szárazságot. Igaz, a vetés után nem sokkal nagy hó esett, ami védte a duzzadó-csírázó magokat, aztán pedig olvadáskor szépen öntözgette őket.”

Válasz:

Nos, az áttelelő zöldségek témájáról már volt szó a honlapon. Katt ide

DSCN3748

 Az erős fagyok beköszöntéig szedhetjük az ősszel vetett spenót…

Az említett cikkben felsorolt zöldségeket ősszel, általában szeptembertől lehet vetni, így télire már megerősödhetnek a növények, és télen, illetve kora tavasztól szedhetők. Itthon is esszük mostanában is a kertből az ősszel vetett rukkolát, tarlórépát, salátát, spenótot, a nyári vetésű, de földben hagyott petrezselymet, mangoldot és gumós édesköményt. Amíg le nem fagyott, fogyasztottuk a kaprot és koriander zöldet is. Ez volt tehát az őszi vetés esete.

DSCN3749

…és rukkola leveleit

Van olyan lehetőség is, hogy a magokat november végétől kezdve – és ha jó az idő akár december közepéig is – vetjük. Ez az ún. tél alá vetés. A lényeg ekkor az, hogy a magok a téli csapadéktól a talajban megduzzadjanak, de ne csírázzanak ki. Tavasz táján, amikor számukra már optimális a hőmérséklet, akkor keljenek ki. Az ilyen növények hatalmas időbeli előnnyel indulnak, hiszen a talajra még épp csak rá tudunk menni, és elvégezni a tavaszi munkákat, vetéseket, de ők már kicsíráznak, növekszenek.
Tél alá vethető fajok: petrezselyem, sárgarépa (bár ezek tél alá vetve nem nevelnek olyan nagy gyökeret, mint tavaszi vetéssel), tavaszi saláta, madársaláta, zöldborsó, spenót, sóska, és a szakirodalom szerint lehet próbálkozni a káposztafélékkel is (ez utóbbit még nem próbáltam).

DSCN3745

A télire kint hagyott petrezselyem zöldje fagyott állapotban is szedhető

Mindez azt jelenti, – és itt következik a válasz a mostani kérdésre – hogy ezek a növények többé-kevésbé fagytűrők, de tudni érdemes, hogy csíranövény állapotukban az erős fagyokat ők sem bírják. Ha tehát a tél folyamán vetünk (ún. téli vetést végzünk), akkor kockáztatunk. Két lehetőség van: 1.) ha enyhe idő következik, a magok kicsíráznak, ám ha ezután erős fagy érkezik, akkor a vetésünk elpusztul. 2.) Ha azonban a rövidebb-hosszabb hideg periódust felmelegedés követi, majd ezt követően enyhe marad az idő, akkor nyertünk több hetet a veteményezéssel, vagyis sokkal korábban indulhat a szedés is. Ez utóbbi szerencsés eset valósult meg tavaly a kérdezőnk kertjében is.

A tél alá vetés és a téli vetés során egyaránt sokat segíthetünk a talajhő fenntartásában, vagyis a fagyhatás csökkentésében, hogyha a sorközöket vékonyan mulcsozzuk (szalma, széna, falevél stb.). Télen ne mulcsozzunk vastagon, mert könnyen kipállanak a növények, és erősen vonzza a pockokat is.

Ha van elegendő vetőmagunk, szerintem érdemes próbálkozni a felsorolt fajok téli vetésével, hiszen nem sokat veszíthetünk, viszont ha sikerül, akkor nagyot nyerünk, ahogy az ismertetett tavalyi példa is mutatta.

Sok sikert kívánok a kertészkedéshez!
– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

5 hozzászólás to “Vetni vagy nem vetni a téli tavaszban? Válasz egy olvasói kérdésre”

 • Judit:

  Kedves András!

  Köszönöm a választ. Vetettem spenótot, fejes salátát és rukolát. Eső már esett rá, hétvégén pedig jön a melengető hó-dunna – most már csak várni kell az eredményt.

  Judit

 • Lalipapa:

  Kedves ,mindenki !Senki sem ismeri a SCHOTT FÉLE PARADICSOMOT ?? ÉS A HARANG PAPRIKÁT -SEM(fás-erős szára van -brutális terméssel,,stb) ?? amit a Schott Péter bá nemesített ki !,,de ne tévesszük össze a TULIPÁN-PAPRIKÁVAL.

 • Lali papa:

  Tudtommal lehet TÉL ALÁ VETÉS is Pl-úl a :SCHOTT fajta paradicsom :www.szabadfold.hu/cikk?3082 és http://nanastv.hu/nanastv/schott-peter-paradicsomtermelo-video_150a42573.html Ha ezt megnézitek ?? tuti,hogy írtok nekem !!vagy Eszes Zoltán Tanár Úrnak Pétervására hunyadi u 12 szám ra !(,mert a Schott Péter bácsi 2013-ban adott utoljára magot,mert sajnos 92 évesen már nem győzné.)

 • András:

  Kedves Judit!

  Közben meg is érkezett a nagy hó. Nálunk – Somogyban – 25 cm is van. Jó hogy a nagy fagy előtt betakarta a téli vetést. Így van remény a sikerre.
  Írd majd meg kérlek, mi lett az eredmény.
  Köszönjük előre is!
  Üdv:
  András

 • Fóliasátor és süllyesztett üvegház építése | Öko-völgy Alapítvány:

  […] években szerzett tapasztalatainkat több cikkben publikáltuk (sok fotóval). Katt ide, és ide. Itt írtunk részletesen az áttelelő és téli zöldségekről is: […]

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
„ A példamutatás nem az egyik útja a tanításnak, hanem az egyetlen útja.”
Albert Einstein