2015_100A korábbi évekhez hasonlóan Krisna-völgy szomszédságában, Somogyvámoson 2015-ben is nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Adataink alapján elkészítettük a 2015-ös év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk területén – éves szinten tekintve – átlagos mennyiségű csapadék hullott, azonban a csapadékosabb időszakokat több aszályveszélyes és aszályos periódus szakította meg. Ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

 

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyetén kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe három helyen is metszi (április, június és augusztus hónapokban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét. Ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2015-ben az aszályos periódusok. A csapadékgörbe csúcsain sötétkékkel jelzett területet csak októberben látunk, vagyis 2015-ben csak a tenyészidőszak végén volt ún. szuperhumid időszak.

2015_Walter_Lieth diagram

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot látunk (a hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2015-ben március-áprilisban, illetve júniustól szeptemberig – július kivételével -, valamint a november-decemberi időszakban. Az ilyen hosszú aszályhajlamos periódus Somogyban még nyáron is ritka.
– Fagyos (a havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (a fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2015-ben Somogyvámoson nem volt.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2015-ben Somogyvámoson 690,5 mm.

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Abra ertelmezese
A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük