Krisna-völgyi tanulmányi kirándulás

A keszhelyi Pannon Egyetemről érkezett hozzánk néhány napja Dr. Jolánkai Péter tanársegéd és hallgatókból álló csapata, hogy folytassák a tavaly ősszel megkezdett kutatást.  Az alábbiakban benyomásaikról, Krisna-völgyi élményeikről olvashatunk beszámolót

A fenntartható mezőgazdasági termelés című tárgy tanulmányi kirándulásának idei célpontja a somogyvámosi Krisna-völgy volt. A tanteremben még húsz hallgató jelezte szándékát, hogy el tud jönni a kirándulásra, de a zárthelyi dolgozatok miatt ez a szám jelentősen lecsökkent.

A Krisna völgy (teljes nevén Krisna-völgy Indiai Kulturális Központ és Biofarm) tizennyolc éve alakult meg Somogyvámoson. Az itt lakók az ősi indiai Védák előírásai szerint élnek. Az egyik legfontosabb irányelvük Isten, a másik ember, állat és a természet tisztelete és szolgálata. Ez az életmód nagyban különbözik az általunk megszokottól. A Krisnások vegetáriánusok, nem esznek húst, az egyetlen állati fehérje beviteli forrásuk a tehéntej, és tejtermékek. Nem élnek élvezeti szerekkel (alkohol, dohányzás, kábítószer, kávé), és naponta több órát töltenek közös imádkozással.

A kirándulás egyik célja az volt, hogy a hallgatók a Krisna völgy példáján keresztül a fenntarthatósággal testközelből is megismerkedjenek. A másik cél pedig a Krisna völgyhöz kötődő tudományos kutatást végző Öko-völgy Alapítvánnyal egy már korábban elkezdett közös kutatás soron következő mérése volt. Az alapítvány a fenntarthatóság gyakorlati kutatásával foglalkozik a társadalomtudományok és a természettudományok területén, tanulmányozzák a régi paraszti gazdálkodást, technológiákat és fajtákat.  Lehetőség van a Krisna völgyben kutatást végezni és anyagot gyűjteni a Georgikon hallgatóinak a diplomadolgozatuk elkészítéséhez.

Dr. Jolánkai Péter a különböző talajművelési módok hatását összehasonlító vizsgálatokhoz használt penetrométerrel

A völgybe érkezve Az Öko-völgy Alapítvány elnöke, Hosszú Zoltán és tudományos vezetője, Kun András fogadott minket. A hallgatókkal ismertették a Krisna völgy célkitűzéseit a fenntartható társadalom, gazdaság és környezet aspektusából. Ezek után megnéztük a templomot, majd útra keltünk a völgyben, hogy elvégezzük a penetrométeres mérést, amiben összehasonlítjuk az ökörfogatos és a gépi szántás minőségét. A munka elvégzése után megtekinthettük a pincét, amiben a zöldséget és gyümölcsöt tárolnak. A kertészetben megnéztük az üvegházakat, és hogy hogyan zajlanak az első tavaszi munkák a veteményeskertben.

A bizonyíték 🙂  itt ökörrel művelték a földet

A Krisna-völgy egyik legérdekesebb része a tehenészet. Az istálló impozáns, és a teheneket, bikákat és ökröket nagyon szép körülmények között tartják.  A kirándulás során sok minden újat láttunk, és érdekes élményekkel lettünk gazdagabbak. A völgy gondozottsága, az ott lakók kedvessége és nyugalma megnyugtatja és jobb kedvre deríti a látogatókat.

A csapat…

A Krisna-völgy meglátogatása felér egy külföldi úttal, mert egy alapjaiban más mentalitást és életmódot ismerhetünk meg, mint amit megszoktunk, mindez itt található a közvetlen közelünkben, a somogyi dombok között.

Az érdeklődő hallgatók figyelmébe ajánlom az októberben tartott Fenntarthatósági Konferenciát, ami szintén a Krisna völgyben kerül megrendezésre!

Dr. Jolánkai Péter
tanársegéd
Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék
Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Forradalmian új, radikális szemléletváltás menthet csak meg minket. Ennek megvalósítása azonban világszerte óriási ellenállásba ütközik tévhitek, tájékozatlanság, megszokottság és a rövidtávú ellenérdekeltség miatt."
Vida Gábor