P1090514 copyAz idén La Nouvelle Mayapurban, vagyis Új-Majapurban, a Franciaországi ISKCON farmon került megrendezésre az európai tehénvédelmi és farmgazdálkodási konferencia. Általában minden évben más-más európai farmközösség ad otthont ennek a három napos találkozónak, így az idén a franciaországi közösségre került sor. Krisna-völgyet az idén hárman képviselték: Barsi Attila (Rádha Kanta dász), Kósa Antal (Antardhí dász), valamint Lakatos Attila (Árjadéva dász); továbbá a mi alapítványunkat kollégánk, Kirs György képviselte. A résztvevők most is több európai országból érkeztek, úgy mint Angliából, Olaszországból, Svédországból, és természetesen Franciaországból, illetve Magyarországról.

P1090408

A találkozó első napján bemutatták nekünk a farmközösséget, amit 1974-ben alapítottak az ISKCON tagjai. Tulajdonképpen ez az ISKCON által alapított első farmközösség Európában. A terület, illetve az ott folyó tevékenységek megismerése során természetesen legtöbb időt az ottani tehenészetben, és a kertészetben töltöttünk, hiszen ezek a gazdasági ágazatok kapcsolódnak legszorosabban a konferencia témájához.

P1090429

P1090439

A második napon a különböző farmok résztvevői mutatták be gazdaságukat, és az ottani tevékenységeket, fejlesztéseket. Így bepillantást nyertünk a svédországi Almviksgard, az olaszországi Villa Vrindavana, az angliai Bhaktivedanta Manor és Leicester, valamint a magyarországi Krisna-völgy gazdálkodásába – ezt a rövid, képes bemutatót Barsi Attila tartotta az elmúlt év történéseiről és fejlesztéseiről.

P1090446

A harmadik napon több előadásra is sor került. Krisna-völgy képviselője, Kósa Antal elgodolkodtató előadást tartott arról, hogy miért éri meg ökröket tartani és dolgoztatni. Kollégánk, Kirs György pedig az Öko-völgy nemzetközi munkájáról, pályázati projektjeiről és feladatairól tartott egy rövid előadást.

P1090524

A konferencia két fő szervezője Kádár Gábor (Govindanandana dász), aki az európai Tehénvédelemért felelős vezető, illetve Carlos Queiroz (Kalakantha dász), aki a Fenntartható vaisnava közösségek szervezetének elnöke kifejezték, hogy a konferencia fő célja a farmközösségek és az ISKCON vezetősége közötti együttműködés erőteljesebbé tétele, valamint egy nemzetközi szintű szoros hálózat kialakítása a különböző farmközösségek között.

P1090410

 

Természetesen ez a konferencia is jól sikerült, sok ötletet gyűjtöttünk, és ihletet merítettünk munkánk folytatásához. Segítünk a farmgazdaságok közötti hálózat kiépítésében, és már várjuk a jövő évi találkozót.

 

Lakatos Attila, Kirs György

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük