Krisna-völgy és az Öko-völgy Alapítvány oktatási-kutatási együttműködésének keretében a közelmúltban meteorológiai központot állítottunk fel a somogyvámosi biokertészet szomszédságában. Régi álmunk vált ezzel valósággá, hiszen a mérőállomás egyszerre segíti a kertészek munkáját, és látja el adatokkal a kutatókat, szakdolgozókat.

A mérőállomás beszerzését egyik kedves támogatónk adománya tette lehetővé.

A műszer kültéri mérőállomásból, valamint egy beltéri báziskészülékből áll (WH-2080 típusú). A jelek továbbítása a kül- és beltéri műszerek között vezeték nélkül, rádióhullámok segítségével történik.

A kültéri egységen található szélsebesség- és szélirány érzékelő, csapadékmérő, valamint hő- és légnyomásmérő is. A műszer – beállítástól függően – akár óránként rögzíti az adatokat.

Bemutató az adatokból: külső hőmérséklet alakulása Krisna-völgyben 2011. november 1. és 17.-e között (óránkénti leolvasással)

Az időjárási adatsorok felhasználhatók lesznek majd a kertészet tevékenységeinek tervezésében – hiszen a termés mennyisége és minősége, valamint az időjárási tényezők között összefüggések számolhatók. Reményeink szerint nagy segítséget nyújt majd a Krisna-völgyben folyó ökológiai és mezőgazdasági kutatások során, valamint a készülő szakdolgozatok eredményeinek objektívebb értékelésében is.

– KA –

2 thoughts to “Meteorológiai központ Krisna-völgyben

 • Sándor Kati

  Nagyon jól működik az állomás? Ilyet kellene beszereznem cégemnek, de nem tudom hol lehet ezeket megvenni. Ha tud valaki ebben segíteni, kérem segítsen! Köszönöm szépen, üdv: SKati

  Válasz
  • Szilvia

   Jól működnek.
   Bp-en a Király utcában van egy bolt, amit ajánlunk. Lombik kft.

   Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük