ecet 100x100Ezen a héten folytatjuk a természetes tisztító- és tisztálkodó szereket bemutató sorozatunkat. Ezúttal három környezetbarát, az egészségre sem veszélyes, és olcsón beszerezhető univerzális készítményt ajánlunk Olvasóink figyelmébe, melyeket már nagyanyáink is előszeretettel alkalmaztak otthonaik tisztántartásában. És ha mindez nem lenne elég vonzó, nemcsak öko-tisztítószerként használhatjuk e készítményeket, de egyéb területeken is sikerrel bevethetjük őket. Tehát, melyek is ezek a szerek? Az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav.

A következőkben tippeket szeretnénk adni, hogy melyiket mire és hogyan is lehet használni.

 

Ecet

Eredetét tekintve kétféle ecetről beszélhetünk. Megkülönböztetünk természetes, vagyis biológiai erjesztéssel előállított alma, illetve egyéb gyümölcsből nyert ecetet, és ún. szintetikus (kémiai) eredetűt. A gyümölcsecet nemcsak ecetsavat (CH3COOH) tartalmaz – szemben a szintetikus változattal –, de sok értékes összetevőt is, köztük aminosavakat, fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Érdemes tudni, hogy egyes országokban étkezési célra kizárólag természetes eredetű ecetet lehet forgalomba hozni. A mesterségesen – metanolból és szén-dioxidból – előállított változatot mi is kizárólag takarításhoz, tisztításhoz ajánljuk. A természetes eredetű ecetek további alkalmazási területei: savanyítás, ízesítés és tartósítás, népgyógyászati felhasználás.

 

almaecet femina_hu

Étkezési célra ne használjunk szintetikus ecetet! Az almaecet házi készítésének módjáról hamarosan írunk honlapunkon (Kép: femina.hu)

 

Szódabikarbóna (NaHCO3, nátrium-hidrokarbonát)

Fehér színű, színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten szilárd, meleg vízben jól oldódó kristályos por. Kémhatását tekintve enyhén lúgos anyag. Kétféle módon állítják elő: természetes módon (tronaérc bányászatával), illetve manapság főleg kémiai úton, az ún. Solvay-eljárással, a szódagyártás melléktermékeként. Felhasználási területei: tisztítás, étkezés, kozmetikai és gyógyászati alkalmazás. Mindenre használható, amire a mosószóda, lévén annak enyhén lúgos kémhatású változata.

 

szodabikarbona

 

Citromsav (C6H8O7, oxi-trikarbalilsav)

Vízben jól oldódó, gyenge szerves sav, mely szobahőmérsékleten fehér kristályok formájában fordul elő. Szabad állapotban, továbbá kálium- és kalcium sóinak alakjában számos savanyú gyümölcsben megtalálható különböző koncentrációban. (A citrom esetében 6-7% citromsav tartalomról beszélhetünk.) Kristályos állapotban elsőként Scheele svéd gyógyszerész állította elő a XVIII. század második felében. Eredetileg félig érett citrom levéből gyártották, manapság inkább szintézis útján állítják elő ipari méretekben. Nem toxikus, hiszen annak az energiatermelő anyagcsere folyamatnak a köztes terméke, melyet citromsav-ciklusnak is nevezünk, és amely minden olyan élő sejtet jellemez, amely oxigént használ a sejtlégzés folyamatában.

Alkalmazási területei: tisztítás, élelmiszeripari felhasználás (természetes tartósítószer), a citromsav és sói kozmetikai és gyógyszeripari alapanyagok.

 

citromsav

 

Ecet, szódabikarbóna és citromsav, mint természetes tisztítószerek

Ha megvizsgáljuk, hogy a takarításban, mely területeken bizonyulnak hatásosnak a fent említett szerek, megállapíthatjuk, hogy nagyon hasonló feladatokra használhatjuk a három anyagot. Néhány ötlet az alkalmazásukra vonatkozóan:

– Fertőtlenítő, tisztító és vízkőoldó hatásuk miatt nagyon jó konyhai és fürdőszobai tisztítószerek. Szaniterek (pl. mosdó, vécékagyló), mosogató, csempe, csaptelepek esetében is alkalmazhatjuk mindhárom szert.

– Vízkőoldók: nagyon sok háztartásban az ecetet használják például mosógép, tea-, kávéfőző, illetve vízforraló vízkőmentesítésére. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a citromsav is ugyanolyan hatással bír, előnye viszont az ecettel szemben, hogy nem hagy kellemetlen szagot a készülékben, sőt a tömítéseket sem teszi tönkre.

– Hűtőszekrény, sütő, mikrohullámú sütő tisztítására is alkalmasak. A szódabikarbónát szagtalanításra is használják, így alkalmas nemcsak a hűtőgépben keletkező ételszagok elűzésére, de szeméttároló, macskaalmos doboz, vágódeszka tisztítására, szagtalanítására is. A citromsavat számos gyári készítésű tisztítószerben, illatosítókban is megtaláljuk, mivel a citrusillat kellemes közérzettel és a tisztaság érzésével párosítható, a gyártók is előszeretettel alkalmazzák.

– A szódabikarbóna nagyon jó súrolószer, különböző anyagú felületek (pl. zománc, fém, műanyag), konyhai edények esetében is használható. Leégett ételmaradék, vasaló odaégett talpának tisztításában is hatásosnak bizonyul.

– Folttisztításra, szőnyegtisztításra is alkalmas anyagok. Zsíroldó és vízlágyító hatásuknak köszönhetően mosási célokra is használhatjuk a három szert, a szódabikarbóna és a citromsav pedig fehérítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

– Öblítőszerként semlegesítik a ruhákban maradt lúgos mosószert, puhítják azokat és segítenek a textíliák színének megőrzésében. Emlékeznek még a mosószódáról és a mosószappanról szóló cikkünk almaecetet tartalmazó öblítőreceptjére? Az újbóli megtekintéshez katt ide!

– A szódabikarbóna jó szolgálatot tehet a lefolyó tisztántartásában, sőt az ecet és a szódabikarbóna együttes erejével a kisebb dugulásokat is orvosolhatjuk.

– Az ecet kiváló ablaktisztításra, de használhatjuk kristálytárgyak újjávarázslásához is. A citromsav eltávolítja az üvegről a vízkövet, súrolás nélkül is.

– A szódabikarbóna jól alkalmazható ezüst- és réztárgyak, sőt megsárgult márvány tisztításához is.

 

E rövid összefoglalóhoz táblázat is készült. A táblázat megnyitásához katt ide! Ebben szerenkénti bontásban megtalálható, hogy melyik anyag, milyen tisztítási célra és hogyan használható. (A szerek univerzális jellegének köszönhetően a lista tovább bővíthető.)

A három univerzális „csodaszerről” szóló írásunk ezennel nem ért véget, a befejező résszel hamarosan jelentkezünk.

 

– Hári Beáta –

Öko-völgy Alapítvány

A zöld tisztítószerek alkalmazásának lehetőségeiről számos további információ olvasható „Beszélgetések az önellátásról” című kiadványunkban. A könyv ismertetése ide kattintva olvasható

[gravityform id=”3″ name=”Kérjük, véleményezze ingyenes online kurzusunkat!
Visszajelzését figyelembe vesszük a folytatáshoz. „]

9 thoughts to “Nagyanyáink „zöld” csodaszerei: az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav 1.

 • bejata

  Annyit hozzátennék, hogy lúgsemlegesítőként, öblítőszerként értelemszerűen csak az ecet és a citromsav jön szóba, a szódabikarbóna nem, mivel maga is lúgos.
  Köszönöm a sok jó infót!

  Válasz
 • Pingback: Nagyanyáink „zöld” csodaszerei: az ecet, a szódabikarbóna és a citromsav 2. | Öko-völgy Alapítvány

 • Hári Bea

  Igen, igen. Köszönjük az észrevételt. Ezt nem sikerült sajnos hangsúlyozni az írás második felében.
  Örülünk, hogyha hasznosnak találtad az infókat:)

  Üdv:
  Hári Bea
  Öko-völgy Alapítvány

  Válasz
 • Isty

  Sajnos az arányokat nem találtam, ami ugye „vegyszereknél” fontos, azaz a miből mennyi, mihez! köszi

  Válasz
  • Ica

   A cikk aljan van olyan alahuzott szoveg h ” a tablazat megnyitasahoz katt ide „es ezt megnyitva ott lesz az adagolas .

   Válasz
 • Nagyné Kati

  Hiába kattintottam többször, nem jelent meg a táblázat.Engem nagyon érdekelne.1-2 dologra már most is használom az ecetet és a szódabikarbónát, ezt szeretném bővíteni és a citromsavat is megismerni. Segítségüket előre is köszönöm Nagyné Kati

  Válasz
  • Premamoya Das

   A kattintáskos nekem előugrik egy kérdés, hogy megnyitom-e. Ettől függetlenül elküldtem önnek a táblázatot email-ben csatolva.

   Válasz
 • Marika

  Köszönöm az írást! számomra ez hozta meg az eredményt. Már több éve kísérletezek a réztárgyaim tisztításával, de sajnos eredménytelenül. Nem lehet olyan terméket kapni, mely a sokéves réteget leszedné. Rengeteg pénzt költöttem erre, de úgy éreztem egyre sötétebbek lesznek. Egészen véletlenül rátaláltam az Önök oldalára, és kipróbáltam, az ajánlatot. Csak jelzem ragyog minden!!!! Csodákat éltem át, Én citromleve és a szódabikabóna variát használtam. Szuper lett. Köszönöm szépen az ötletet. Tudtam mindig a szódabikabóna nagyszerűen használható sok mindenre, de így társítva még nem. Nagyon hasznos volt sz Infó.

  Válasz
  • Premamoya Das

   Kedves Marika!
   Nagyon örülünk, hogy segíthettünk és köszönjük a kedves visszajelzését!
   Üdv.:
   Németh Péter

   Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük