Natúr meggybefőtt készítése

meggy – Válasz olvasónk kérdésére –

„Ma meggyet főztem be cukor nélkül a Beszélgetések az önellátásról című könyvük 1. kötetének 97.  oldalán írottak szerint. A magozott meggyet kiforrázott üvegekbe tettem, és nem tettem hozzá semmilyen folyadékot (csak nagyon kevés meggylevet, ami magozás közben keletkezett). Első kérdésem, hogy kell-e ebben a fázisban forró, vagy hideg vizet hozzá adni, hogy ellepje a meggyet?

A végeredményről küldtem ezt a fényképet:
P1010041

Látható, hogy képződött némi meggylé, és az üvegek kb. egy negyedet vesztettek a töltöttségükből, de a lé még mindig nem lepi el a meggyet. Az lenne még a kérdésem, hogy ez így elég tartós lesz-e? Előre is köszönöm a választ!”

 

Válaszok:
„A módszert helyesen követte, de a magozott meggyel színültig kell tölteni az üveget, és többször meg is kell tömöríteni kézzel, óvatosan, akkor nem esik majd ennyire össze. Valamennyi légréteg akkor is képződik, de csak 1-2 ujjnyi. A saját levén kívül nem kell hozzáadni sem felöntőlevet, sem vizet. Ha néhány szem meggy a befőzés után kiáll a levéből, az nem befolyásolja a tárolhatóságot. Nekem is szokott lenni a spájzban 3 éves meggyem, tökéletes állapotban.
A küldött képen lévő meggybefőttek is el fognak állni (ha megvolt a min. 7 perces vizes dunsztolás), de lehet, hogy csak 1-2 évig, másrészt nem túl helytakarékos a megoldás.
Fekete ribizlinél is ilyen eredmény szokott adódni, mivel azt nem lehet tömöríteni, csak színültig tenni az üveget. Az sem szokott megromlani (ugyancsak voltak már belőle belőle 3 éves befőttjeim).

Sok sikert a következő befőzéshez is!

Üdvözlettel: Pártha dász, Krisna-völgy”

 

 

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
Önfenntartó ruházat – 2. rész Kertészeti innovációink

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi közösségek együttműködő, egymást segítő, szeretetteljes világát kell újra felfedeznünk. Ehhez újra el kell sajátítani a 150 évvel ezelőtt még jól működő lokálisan önellátó életmód legfontosabb elemeit."
Vida Gábor