Alapítványunk munkatársai az idén is jelen vannak a Klímacsúcson, amely jelenleg zajlik Mexikóban, Cancun városában. Az immár 16. alkalommal, az UNFCCC égisze alatt megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáról olvashatunk helyszíni beszámolót az Öko-völgy Alapítvány titkárától, Kirs Györgytől. Az első részben a klímacsúcs helyszíneit, a körülményeket ismerhetjük meg.

A rendezvény házigazdája, a mexikói kormány mindent meg is tett, hogy az ideérkező résztvevők hasznosan, eredményesen és kellemesen töltsék az idejüket. Egyrészt Cancun az a paradicsomi üdülőövezet, ahol szabadidejében biztos mindenki megtalálja azt a szórakozási lehetőséget, amire vágyik a konferencia széleskörű programja mellett. Másrészt a szervezők is mindent elkövetnek, hogy eredményes legyen az itt tartózkodás. A főbb események négy helyszínen zajlanak.

A Moon Palace Hotel komplexum ad otthont a különféle kormányok és kormányzati szervek plenáris ülései számára, valamint az ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységekhez, interjúk készítéséhez, sajtóközleményekhez, stb. Még egy meditációs kertet („Meditation Garden”) is biztosítanak a résztvevők számára a hotelhez tartozó pazar tengerpart mentén, ahol mindenki jól átgondolhatja, mit mondott, illetve hallott az üléseken és milyen tetteket foganatosít majd ezek után, hogy enyhítse az éghajlatváltozást.

A konferencia második helyszíne a Cancunmesse nevű vásárcsarnok, ahol elsősorban a nem kormányzati szervezetek és néhány állam, illetőleg állami szerv kiállításai kaptak helyet. A jelenlevők listája hosszú, ezért felsorolásukra nem vállalkozunk, reméljük olvasóink elhiszik nekünk, hogy mindenki itt van, aki él és mozog; vagy aki számít a környezetvédelem világában. A kiállítók mellett a hatalmas csarnokban kaptak helyet azok a pavilonok is, ahol különféle előadásoknak, bemutatóknak lehetünk szem- és fültanúi, amelyek valamiféle módon mind kapcsolódnak az éghajlatváltozás sürgető kérdéseihez.

Az előadások mellett megtekinthetjük az amazoni őserdőről szóló remek fotókiállítást, részt vehetünk a NASA szakemberei által tartott – és interaktív bemutatóval tarkított – előadáson, magunkba szippantva a globális felmelegedést alátámasztó adatok, képek és videóanyagok tömkelegét, de ha ez sem elég, akkor beugorhatunk a mexikói pavilonba egy kis spanyol nyelvleckére, vagy kedvünkre vásárolgathatunk a helyi kultúrát és termékeket bemutató rendkívül széleskörű választékú piacon.

A harmadik helyszín az „Éghajlatváltozás falva” (azaz, a hitelesség kedvéért: a Villa de Cambio Climático), ami elsősorban a hazai kiállítók számára biztosít helyet. Itt is láthatunk állandó kiállításokat, előadásokat, sőt koncerteket is, hiszen a kis- és nagyszínpadon lépnek fel az elsősorban mexikói illetőségű zenekarok, együttesek és egyéni előadók. Megnézhetjük Willy Sousa fényképtárlatát, amely Mexikót, az itteni sokszínű kultúrát és embereket hívatott bemutatni. Pompás fotókiállításának i-betűjére egy nemzetépítő és a kulturális hagyományok megőrzésére buzdító nagyszerű kisfilm teszi fel a pontot.

A negyedik helyszín a Klímafórum nevű rendezvény, amely Puerto Morilloban került megrendezésre – körülbelül 75 km-re Cancun városától, illetve 15 km-re a Cancunmesse helyszínétől –, és ahová még nem sikerült eljutnunk a közlekedési viszontagságok miatt. Amúgy az első három helyszín is igen messze van egymástól, általában több kilométerre, de szerencsére a kiváló szervezésnek köszönhetően ezek könnyen megközelíthetők a rendszeres buszjáratokkal, amelyek a konferencia helyszínei és a hotelek között közlekednek.

Összefoglalva az első hét eseményeit leszögezhetjük, hogy egy jól szervezett konferenciának lehetünk a résztvevői, amely reméljük az eredményesség szempontjából tekintve is teljesíti a hozzá fűzött reményeket a globális felmelegedés megfékezésére, illetve enyhítésére irányuló törekvésekben, valamint őszintén reméljük a kormányok és kormányzati szervek is eredményesen zárják a konferenciát a CO2 kibocsátást szabályozó (és más környezetvédelmi) egyezmény(ek) elfogadásával és ratifikálásával.

De ahhoz, hogy végső választ kapjunk erre a reményteli kérdésre, legalább még egy hetet várni kell…

Kirs György
Öko-völgy Alapítvány

One thought to “Öko-völgy a mexikói COP16 konferencián”

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük