Kutatási eredmények szerint a Krisna-völgyi nádgyökérzónás szennyvíztisztító kiváló hatásfokkal működik. Együttműködés keretében végzett kísérleteinkben azt találtuk, hogy mikroorganizmus-készítmény alkalmazása tovább javította a tisztítás hatékonyságát a kezelt ágyban. A kutatásról készített beszámoló letölthető

A somogyvámosi Krisna-völgy közössége 2008. folyamán kezdett hozzá a központi  nádgyökérteres (nádgyökérzónás) tisztítómű kialakításához. A műtárgyak 2009 augusztusára készültek el, és a tisztító – sikeres próbaüzem után – azóta is kiválóan szolgálja az ökofalu lakóit.

A nádgyökérzónás szennyvíztisztítási technológia Krisna-völgyben alkalmazott folyamata a következő: A gravitációs módon beérkező kommunális szennyvizet először mechanikai tisztításnak vetik alá egy kétszintes ülepítő medencében, majd innen kerül a természetközeli biológiai szennyvíztisztítás helyszínére, a nád-gyökérteres medencékbe.


A megtisztított szennyvíz tározótóba kerül. A víz a tározótóból természetes párolgás és kiöntözés révén távozik. A kiöntözés – lévén a műtárgy a Balaton vízgyűjtő területén – a környezetétől elzárt területre, egy nemesnyár-bambusz energiaültetvénybe történik.

Az Öko-völgy Alapítvány szervezésében 2008-2009 folyamán kezdődött el Krisna-völgy és a Greenman Kft. együttműködése, a Greenman Purus probiotikus készítmény szennyvízkezelésre gyakorolt hatásának vizsgálata. Ez a készítmény számos, egymás lebontó tevékenységét segítő mikroorganizmus-fajból álló keverék, amely a legkülönfélébb eredetű szerves és egyéb anyagok lebontásának gyorsítására alkalmas.

A mikroorganizmus-kezelés jelentősen javítja a tisztítás hatásfokát

A vizsgálati eredmények szerint a probiotikus kezelés a vizsgált paraméterek (KOI, BOI, összes lebegő anyag, összes N, összes P) mindegyikében jelentősen – mintegy két-háromszorosára – növeli a tisztítás hatásfokát a nádgyökérzónás szennyvíztisztítóban.
A nádágyak mindegyikének kezelése és esetlegesen az utótározó tó kezelése esetén további minőség-javulás várható.

Kun András

A kutatás eredményét részletesen elemző tanulmány letölthető innen (.pdf, 121 Kbyte)

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük