A növényi alapú étrendi irányzatok népszerűsége egyre nagyobb teret hódít étkezési kultúránkban. Az irányzatok követőinek motivációjában számos tényező megjelenik, leggyakoribb a fenntarthatóság, környezetvédelem, egészségmegőrzés, vagy a vallási meggyőződés. Az irányzatok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Nézzük meg ezeket!

A növényi alapú étrendeknek számos változata ismert. Összességében elmondhatjuk, hogy a változatoknak az alapja a növényi eredetű élelmiszerek túlsúlya, azonban eltérő mennyiségben tartalmazhatnak állati eredetű élelmiszereket is.

  • Flexitariánus étrend

A flexitariánus étrendet követők túlnyomórészt növényi eredetű élelmiszereket fogyasztanak, például zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyeseket és olajos magvakat, de az állati eredetű élelmiszerek, mint a hús, hal, tojás és tejtermékek fogyasztása sem tiltott, ezek mértékkel szerepelhetnek az étrendben. Egy megfelelően összeállított flexitariánus étrend nem csak könnyen betartható, de egy egészséges étrendi irányzat lehet, ami még környezetvédelmi szempontból is előnyökkel jár.

  • Peszkateriánus étrend

A peszkateriánus étrendbe beilleszthetők az állati eredetű élelmiszerek közül a tejtermékek, tojás, halak és tenger gyümölcsei, de a húsok fogyasztása kerülendő. Ez a fajta étrendi irányzat a mediterrán étrendhez hasonlít, amelynek számos bizonyítottan pozitív hatása van az egészségre nézve.

  • Pollotariánus étrend

A pollotariánus étrend során a tejtermékek és a tojás mellett a szárnyas húsok fogyasztása engedélyezett, azonban a vörös húsok (pl. marha, sertés) és a halak, illetve tenger gyümölcsei fogyasztását kizárja az étrend.

  • Lakto-ovovegetáriánus étrend

A lakto-ovovegetáriánus étrendet követők számára fogyaszthatók a tejtermékek és a tojás, miközben a különféle húsoknak, halaknak és tenger gyümölcseinek a kerülése jellemző. Egyes betegségek kezelésében, mint például a köszvény is, alkalmazható ez a fajta étrendi irányzat.

  • Laktovegetáriánus étrend

A laktovegetáriánus étrendet követők tejtermékeket fogyasztanak, de húsféléket, halakat, tenger gyümölcseit és tojást nem.

  • Ovovegetáriánus étrend

Az ovovegetáriánus étrend esetén pedig a tojás fogyasztása megengedett, azonban a tejtermékeknek, húsféléknek, halaknak és a tenger gyümölcseinek a fogyasztása nem.

  • Vegán étrend

A vegán étrend teljes mértékben kizárja az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, így az étrend nem tartalmaz húsféléket, halakat, tenger gyümölcseit, tojást, tejtermékeket, sőt még mézet, zselatint sem. A veganizmus nem csak egy táplálkozási forma lehet, hanem egy életmód is. Ebben az esetben kerülendők az állati alapanyagokat (pl. bőr) tartalmazó ruházatok és az olyan kozmetikumok, melyek fejlesztéséhez állatkísérleteket folytatnak.

  • Teljes értékű növényi étrend (TÉNÉ)

A vegán étrendi irányzathoz nagyon hasonló, azonban ez az étrend hangsúlyt fektet arra is, hogy minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek kerüljenek a tányérra, nem csak az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárását tartja fontosnak. Ennek fényében kerülendők a finomított lisztek, az asztali cukor, és a növényi olajok sem fogyaszthatók.

  • Nyers vegán étrend

A vegán étrend egyik ágazata, mely korlátozza az élelmiszerek hőkezelését is.

Egy fontos segítség az élelmiszerek vásárlásában vagy az éttermi menüválasztásban!

A Vegán védjegy jelentős segítséget nyújt a vásárlás során, mivel egyértelmű tájékoztatást ad a termék összetevőiről és gyártási folyamatairól.

Garantálja, hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, és nem végeztek vele állati tesztelést. Ezáltal a vásárlók gyorsan megtalálhatják a számukra megfelelő termékeket, anélkül hogy hosszasan kellene vizsgálódniuk az összetevők listáján vagy kutatniuk a gyártási folyamatok után.

Független, hiteles tanúsítvány, amely biztosítja a vásárlót arról, hogy a termék valóban megfelel a vegán életmód követelményeinek.

  [email protected]     +36 30 845 6637    Vegán védjegy

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük