Az Öko-völgy Alapítvány Koppenhágában

cbKoppenhágán a világ szeme…

December második hetében kezdődik a Klímacsúcs. 2012-ben ugyanis lejárnak a Kiotói Jegyzőkönyvben foglalt megállapodások, ideje hát a folytatásról tárgyalni.

Yvo de Boer, az ENSZ éghajlatváltozásról szóló keretegyezményének (UNFCCC) elnöke szerint azonban nem biztos, hogy a koppenhágai konferencián minden részletre kiterjedő, új globális klímaegyezmény születhet (Erről korábban írtunk: http://okovolgy.hu/koppenhagan-a-vilag-szeme/).
A tekintélyes vezető egyáltalán nincs egyedül finoman megfogalmazott pesszimista véleményével. Az idei dániai találkozót ugyanis számos előkészítő tárgyalás előzte meg az elmúlt években (pl. Balin, Poznań-ban), és ezek eredménytelensége jó okot ad a borúlátásra.

Egy civil kezdeményezés azonban nem várja meg a Klímacsúcs végét, hanem a helyszínen, azzal egy időben próbálja pozitívan inspirálni a döntéseket.
A „Climate Bottom Meeteng, Windows of hope”, vagyis a „Klímacsúcs Találkozó – a remény ablakai” című rendezvény (http://climatebottom.dk/en) hangsúlyozottan nem a Klímacsúcs ellen szól, hanem annak támogatására hivatott egyfajta személyes jelenléttel, szakmailag színvonalas, komoly súlyt képviselő nyomásgyakorlással.
Összesen ötvenezer (!) embert várnak a világ minden részéről a 14 napos civil konferenciára, a Csúcstalálkozóval egy időben (2009. dec. 5-18.), azzal azonos városban, Koppenhágában.
Az előadásokat neves előadók tartják, mint például Bill McKibben, a 350.org alapítója, vagy Jonathan Dawson, a híres ökofalu, Findhorn képviseletében. Az előadók között szerepel Hosszú Zoltán, az Öko-völgy Alapítvány elnöke is, aki 5 alkalommal tart előadást (december 5., 6., 10., 12., 14.), mindig más-más témakörben. Beszél majd arról, hogy a környezeti (és társadalmi) válságra milyen válaszokat tudnak adni az önfenntartó faluközösségek. Krisna-völgy példájával támasztja alá azt az inspiráló üzenetet, hogy az ökológiailag hosszútávon fenntartható életmód reális célkitűzés, megvalósítható modell. Szintén a somogyvámosi ökofalu mintáján mutat be olyan alternatívákat, amikkel az ökológiai lábnyom a fenntarthatósági értékhatár alá csökkenthető.

A konferencia résztvevői látványos megmozdulással is fel fogják hívni magukra a Klímacsúcs politikusainak figyelmét: minden nap jelképesen eltemetnek valamit. A 14 nap során elbúcsúztatják például a gazdasági növekedést, az iparosított mezőgazdaságot, az elmagányosodást, az egoizmust, a globális szabadkereskedelmet, és az amerikai álmot.

Részvételünkkel talán mi, az Öko-völgy Program képviselői is hozzátehetünk egy cseppet a civil összefogás sikeréhez, és ahhoz, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét: a klímaváltozás mérséklése nem csupán politikai kérdés, hanem minden nemzetet érintő közös érdek, globális küldetés.

Ön mit üzenne a Koppenhágai Klímakonferencia döntéshozóinak?

Kérjük, írja meg a cikk alatti hozzászólás rovatban véleményét, virtuális üzenetét!

Rév Szilvia
Öko-völgy Alapítvány

3 hozzászólás to “Az Öko-völgy Alapítvány Koppenhágában”

 • Matyi:

  Szerintem azt kellene megérteni a Klímacsúcs nagykutyáinak, hogy ha nincs bátorságuk radikális és azonnali intézkedésekre (mert félnek, hogy elvesztik a választóik szavazatait), akkor egyszerűen nem lesz mi felett uralkodniuk. Olyan vész tör az emberiségre, hogy (nyugati, lineáris történelemszemlélettel szólva) visszacsúszunk a kőkorszakba, de nem ám évszázadok vagy évtizedek alatt, hanem évek alatt!

  Ne hivatástudatból, hanem sima önzésből tegyék meg:

  1. Tiltsák be a húsevést és a halászatot, AZONNAL!
  2. Szabjanak határt (árufajtánként és földrajzi területenként változó mértékben) az árufuvarozásnak. Az északi féltekén nem kell karácsonykor feltétlenül cseresznyét enni. Ott az alma.
  3. Állítsák vissza a vízi és a vasúti szállítás primátusát, korlátozzák be a közúti szállítást.
  4. Korlátozzák a személyautó közlekedést.
  5. Az adózás módosításával fizettessék meg a meg nem újítható energiaforrások, a környezetszennyező fogyasztás teljes társadalmi költségét, és támogassák ebből a fenntartható folyamatokat.

  Most egyelőre ennyit, ha még eszembe jut valami, jelentkezem.

 • Bognár Béla:

  Egy kis kiemelés:
  “A Worldwatch Institute, az USA környezetvédelmi agytröszt nemrég a következő kérdést tette fel folyóirata, a World Watch Magazine 2009 november/decemberi számának borítóján: „Megöli-e az állattartás kibocsátása a bolygót?” Dr. Robert Goodland, a Világbank Csoport nyugdíjas vezető környezetvédelmi tanácsadója, és Jeff Anhang, a Csoport Nemzetközi Pénzügyi Vállalat osztályának kutató hivatalnoka és környezetvédelmi szakértője válasza egyértelmű „igen” volt, amint arra a következtetésre jutottak, hogy az állattartás termelési ciklusa és ellátási lánca az ember-okozta, globális üvegházgáz kibocsátások legalább 51%-át állítja elő.”

  “A Holland Környezetvizsgáló Hivatal tanulmánya alapján három forgatókönyvet vett figyelembe, hogy meghatározza 2050-ig a globális felmelegedés mérséklésének költség megtakarításait. A Hivatal kutatói arra következtettek, hogy ha a Föld népessége elfogad egy növényi alapú étrendet, a klímaváltozás megfékezésének költsége 80%-kal csökkenne.”

  “Ha a következő 20 évben hatást akarsz gyakorolni a klímára, azt a rövid életidejű gázokkal kell megtenned, amelyek közül a legfontosabb a metán. Tehát a következő 20 év kibocsátásából, a teljes melegedésnek csak kb. 40%-át fogja adni az idei CO2 kibocsátás. A másik 60%, vagy több, az a rövidebb életidejű gázokból fog származni, melyek közül legfontosabb a metán. A Science magazin 2009. októberi számában közölt kutatás szerint a metánnak még a korábban gondoltnál is nagyobb a globális melegítő képessége.”
  Bognár Béla

 • Balogh Judit Anikó:

  Kedves Koppenhágába utazó Környezetvédő Barátaink!

  Kérünk Benneteket, hogy hozzatok választ arra a kérdésünkre,hogy a világszerte egyre gyakoribb IDŐJÁRÁS BEFOLYÁSOLÓ TECHNIKÁK alkalmazásának globális és helyi hatásáról van-e/ lesz-e ENSZ vagy más vizsgálat, illetve szabályozás? Utalok itt pl. a kínai Időjárás Befolyásoló Hivatal működésének figyelemmel kísérésére és pl. a legújabb ún. eső-bomba jelenség összefüggéseire… (Ha van! Már pedig miért ne lenne!?)
  SIKERES KONFERENCIÁT KÍVÁNUNK!
  Üdvözlettel: Balogh Judit Anikó elnök/ Fauna Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"A szentségétől megfosztott világ egy hódításra serkentő akadály sorsára ítéltetett,  puszta tárggyá válik. Mint egy lélektelennek tartott állat vagy rabszolga, az ember alatti dologgá silányul, melyet munkára fognak, felhasználnak és kizsákmányolnak."
Theodor Roszak