elteves_1Bodzaszörp, zöldbab, meggybefőtt. Egyszerű és egészséges befőzési ötletek Krisna-völgyből

Bodzaszörp

Feldolgozásra csak a bokorról szedett bodzavirágzat használható.
Keverjünk össze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirágot (ha szép tiszta nem kell mosni), 2 db szeletekre vágott citromot. 2 napig hagyjuk állni, hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva, hogy tudjon szellőzni, közben többször kevergessük meg, végül szűrjük le sűrű szitán. Ezután főzzük össze 2 kg cukorral, és 50 g citromsavval, majd töltsük üvegekbe, és jól zárjuk le.

Zöldbab tartósításaelteves_2

Szálkamentes, fiatalon szedett fajtákat használjunk.
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük (akkor kell kivenni, amikor a zöldség már rugalmas tapintású, tehát nem kemény, de nem is puha), majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk. 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük, kb. az üvegek háromnegyedéig, majd a felöntőlevet langyosan a babra öntjük. Az üvegek zárása lapkával nagyon egyszerű. Figyeljünk, hogy az üvegek szája tiszta legyen, miután beletöltöttük a zöldséget és a felöntőlevet. Az üvegek száját letörölhetjük meleg vízbe mártott és kicsavart törlőkendővel.
A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.

Meggy befőzése cukor nélkül

Csak hibátlan gyümölcsöt használjunk.
Ha szükséges, válogassuk át a meggyet, majd alaposan mossuk meg, szedjük le a szárát, magozzuk ki, öblítsük le még egyszer hideg vízzel, majd töltsük a kiforrázott üvegekbe Az üvegeket ezután jól lezárjuk, 15 percig hőkezeljük, s ha kihűlt a víz, kivesszük őket. Hasonló módon kell a sárgabarackot, a szilvát és a paradicsomot is befőzni (ha a paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a héját könnyen lehúzhatjuk).

Boros Eliza

7 thoughts to “Eltevés tartósítószer nélkül

  • sarolta

    Kedves Boros Eliza!
    Köszönöm a hasznos tanácsot, ki fogom próbálni, de lenne egy kérdésem:
    A gyümölcs befőzésnél milyen levet kell ráönteni?

    Üdv
    Budai Sarolta

    Válasz
  • revszilvia

    Megkérdeztük Boros Elizát, aki azt válaszolta, hogy Krisna-völgyben általában egyáltalán nem töltenek plusz folyadékot a befőttes üvegbe. A dunsztolás eredményeképp a natúr zöldség/gyümölcs (pl. meggy, hámozott paradicsom) az üvegben összeesik és levet ereszt, majd ebben, vagyis a saját levében ázva tárolódik. Emellett szokták alkalmazni a hazánkban általánosabban elterjedt módszert is, amikor cukrozott vízzel töltik fel a befőttes üveget.
    Krisna-völgyben egyébként „bolti kristálycukor” (répacukor vagy nádcukor) helyett általában fruktózt használnak főzéshez, édesítéshez, ami a szervezetet kevésbé terheli.
    Sikeres befőzést!
    Üdvözlettel: Rév Szilvia
    Öko-völgy Alapítvány

    Válasz
  • Láng Miklós

    A zöldbabot – enyhe sós vízben – félig megfőzöm, 7.2 dl-es üvegekbe rakom+ 1 kávéskanál ecettel összerázom, + a tetejére késhegyni szalicil, majd forrón dunyhák közé teszem 24órára. Még az öregebb bab is jól elállt. Az üvegeknek nagyon jól kell zárniuk. Ha a dunnából kivéve kézzel könnyen nyitható, akkor ki kell főzni (dunsztolni, 20 percig) és celofánnal tegyük rá a csavaros tetőt.

    Válasz
  • natura

    Kedves Boros Eliza!

    A fent leírt módszerekkel is el lehet tenni zöldségeket, gyümölcsöket ez is egy jó alternatíva ahogy le van írva, TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL, a lényeg. De ennél van egy gyorsabb eltevési mód, a BEFŐZŐAUTOMATA, helyettünk dunszttól csírátlanít, vegyszermentesen garantált minőséget kapunk.
    Már több éve használom és csak ajánlani tudom mindenkinek.

    Üdv. Natura

    Válasz
  • drKisfaludy Zsoltne

    A szalicílt már régen betiltott szerként tartjuk számon,tudniillik

    soha nem ürül ki ,hanem halmozódik a testünkben.Üdv.Judit

    Válasz
  • zsuzsanna

    tisztelt olvasók.
    A gyógyszerek is tartalmaznak szalicíl savat. Azonkívűl úgy tudom a szalicin nevű anyagot a fűzfakéregből nyerik. Tehát természetes anyag.

    Válasz
  • Gitta

    A citromsav egy tartósítószer, aminek rendszeres fogyasztásától kilyukad a gyomor-bélrendszer.

    Válasz

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük