Klímadiagram – 2015

2015_100A korábbi évekhez hasonlóan Krisna-völgy szomszédságában, Somogyvámoson 2015-ben is nyomon követtük a csapadék- és hőmérséklet-értékek alakulását. Adataink alapján elkészítettük a 2015-ös év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk területén – éves szinten tekintve – átlagos mennyiségű csapadék hullott, azonban a csapadékosabb időszakokat több aszályveszélyes és aszályos periódus szakította meg. Ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

 

A Walter-Lieth klímadiagram egy-egy mérőhely átlagos hőmérsékleti és csapadékviszonyait mutatja egyszerű, mégis szemléletes ábrázolásban. Kiválóan felhasználható adott terület klímájának hosszabb-rövidebb időszakra vonatkozó jellemzésére, de akár egy évre is elkészíthető. Az Öko-völgy Alapítvány közreműködésével készülő szakdolgozatok, kutatások ugyancsak igénylik a környezeti adatok ilyetén kiértékelését.

A következő ábrán látható, hogy a feketével jelzett csapadék-görbe három helyen is metszi (április, június és augusztus hónapokban) a pirossal jelölt hőmérsékleti görbét. Ezek voltak Somogyvámos állomás környékén 2015-ben az aszályos periódusok. A csapadékgörbe csúcsain sötétkékkel jelzett területet csak októberben látunk, vagyis 2015-ben csak a tenyészidőszak végén volt ún. szuperhumid időszak.

2015_Walter_Lieth diagram

Akit a diagram kiértékelése bővebben érdekel, az a következőket is leolvashatja az ábráról:
– Aszályhajlamos időszakot látunk (a hőmérsékleti görbe a csapadék görbe 2/3-a felett) jelölő területek (piros pontok és ezeket összekötő kék vonalak) 2015-ben március-áprilisban, illetve júniustól szeptemberig – július kivételével -, valamint a november-decemberi időszakban. Az ilyen hosszú aszályhajlamos periódus Somogyban még nyáron is ritka.
– Fagyos (a havi középhőmérséklet 0°C alatt) és fagyveszélyes (a fagyos hónap szomszéd hónapja, vagy 10°C alatti havi középhőmérséklet, vagy a tárgyhónap és valamely szomszédos hónap átlaga 10 °C alatt) hónapok jelzése. Fagyos hónap 2015-ben Somogyvámoson nem volt.
– A havi adatok alapján éves átlaghőmérséklet és átlagos csapadékösszeg feltüntetése. A csapadék éves összege 2015-ben Somogyvámoson 690,5 mm.

A korábbi évek klímadiagramjai a következő linkekre kattintva érhetők el:
A 2012-es év diagramja
A 2013-as év diagramja
A 2014-es év diagramja

Az értékelést segíti egy általános minta-diagram is, a színezett területek szokásos jelöléseivel:

Abra ertelmezese
A diagramot a zivatar.hu-n elérhető programmal készítettük.

Kun András
Öko-völgy Alapítvány

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Véges rendszerben végtelen növekedést csak az őrültek és egyes közgazdászok képzelnek el."
Kenneth E. Boulding (filozófus, közgazdász)