Borito_2A sorozat második részében folytatjuk a beszélgetéseket Krisna-völgy és más hazai ökofalvak lakóinak két évtizedes biogazdálkodási és életmód-tapasztalatairól.
Ismét kérdések százaira válaszolva adjuk át az interjúalanyok tudásának legjavát. A dialógusokat számos recepttel, gyakorlati útmutatóval egészítettük ki, és olvasmányos formában adjuk közre.

 

A „Beszélgetések az önellátásról 2.”-ben körüljárjuk többek között:
Hogyan készítsünk házilag natúr kozmetikumokat? … Hogyan kell kemencét építeni és kenyeret sütni? … Milyen módon készíthetünk tejtermékeket, sajtokat? … Hogyan lehet előállítani a villamos áramot családi léptékben? … Milyen módszerrel őrizhetjük meg az egészségünket, és milyen módon kezelhetők a betegségek az önellátás körülményei között? …  Hogyan kezdjünk neki a méhészkedésnek, hogyan juthatunk saját mézhez?

15 fejezet, 360 oldal, 117 fénykép és magyarázó rajz, 83 keretes rész és több száz recept.

 

Főbb témakörök:
Egészségmegőrzés, táplálkozás, életmód
Gyógyászat, gyógyítás természetes anyagokkal
Natúr kozmetikumok és háziszerek készítése
Méhészkedés
Tejfeldolgozás, a legkülönbözőbb tejtermékek előállítása, sajtkészítés
Ökrök betanítása és ökrös munka
Építészet – vályogtechnológiák
Kemence építése és kenyérsütés
Energetika – áramtermelés, meleg víz előállítás
Teljes családi gazdaság tervezése, felépítése, működése

 

A KÖNYV JELENLEG AZ ALÁBBI HELYEKEN VÁSÁROLHATÓ MEG:

 

Részletek Dr. Farkas Judit néprajzkutató ajánlásából:

„A Beszélgetések az önellátásról első kötetében bemutatott alapvető szükségletek témakörei a második kötetben újabbakkal egészülnek ki, ugyanakkor szélesedik is a perspektíva: a rendszerben gondolkodás elvei mentén megérthetjük, hogy miért jó, ha minél több növényfajt telepítünk meg a kertünkben, miért fontos és miként érint minket a természetvédelmi kezelések témaköre, a húsfogyasztás kérdései, vagy akár a falu‒város viszony történeti-társadalmi dilemmája.
Ahogyan az első könyvben, úgy itt is találunk olyan témaköröket és javaslatokat, amelyek egyetlen háztartásban is megvalósíthatók, és olyanokat is, amelyek már több háztartás összefogását igénylik, kisebb közösség létét feltételezik.
A könyv bázisát most is Krisna-völgy tapasztalatai adják, de a szerző beszélgetőtársai között olyan szakemberek is szerepelnek, akik más ökofalvakban (Visnyeszéplakon és Gyűrűfűn) élnek, és az adott téma kiváló ismerőiként, illetve a hazai ökofalu-mozgalom szereplőiként saját tapasztalataikkal segítik az érdeklődőket.
A Beszélgetések az önellátásról kötetek nagy erénye, hogy olvasásukat bárhol el lehet kezdeni, és akár fejezeteket kiragadva is meg lehet ismerkedni ezen életmód egyes elemeivel. Mégis úgy vélem, hogy aki elolvassa az egyik fejezetet, az kedvet kap egy következőhöz is, aki elolvassa az egyik könyvet, kíváncsi lesz a másikra is. Így olyan komplex tudáshoz, elméleti és gyakorlati megalapozottsághoz juthat, ami kezdőknek és haladóknak egyaránt hasznára válik.”

Néhány mintaoldal a második kötetből:

1

2 3 4 5 6 7

A „Beszélgetések az önellátásról” ELSŐ kötete ide kattintva érhető el!

A „Beszélgetések az önellátásról” HARMADIK kötete ide kattintva érhető el!

 

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük