egyetemistak-a-fenntarthatosagert1Malatinszky Ákos egyetemi adjunktus (Szent István Egyetem, Gödöllő) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadásának összefoglalója. Az előadás első két része kisfilmen megtekinthető

A GATE Zöld Klub Egyesület az egyik legnagyobb múltú hallgatói szerveződés a hazai felsőoktatásban működő környezetvédő társadalmi szervezetek közül. 1990-ben egyetemisták kezdeményezésére jött létre a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem gödöllői karai). 1995 novemberében bejegyzett társadalmi szervezetté, egyesületté alakult, 1998 januárjában pedig kiemelten közhasznú minősítést kapott.

Fő célunknak tekintjük, hogy különböző módszerek segítségével eljuttassuk a környezet- és természetvédelemmel kapcsolatos legfrissebb információkat az egyetem hallgatóihoz és dolgozóihoz, valamint Gödöllő városa és a környező települések, egyes programok esetében a tágabb régió lakosságához. Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemisták, a jövő szakemberei olyan, az egyetemi képzésben nem szereplő ismeretekkel és készségekkel gazdagodjanak, amelyek gyakorlatias, a fenntarthatóság eszmerendszerét elsajátító szakemberekké, a környezeti nevelés módszereinek ismerőivé, civil ismeretekkel felvértezett környezettudatos állampolgárokká teszik őket. Ismereteik bővítésének, készségeik fejlesztésének egyik leghatékonyabb, és a befoglaló helyi társadalom szempontjából is kedvező módja az élethosszig tartó tanulás, tanítás, szemléletformálás különböző nem-formális, iskolán kívüli módszerekkel. Kreatív kiállításaink, interaktív rendezvényeink, akciónapjaink stb. mind a fenntarthatóságra nevelést (ezen belül elsősorban a környezeti- és egészségnevelést, aktív állampolgárságra, részvételre képesítést) szolgálják. Figyelemmel kísérjük a gödöllői lakosság életét érintő környezeti és fogyasztóvédelmi problémákat. A gödöllői egyetemváros környezettudatos felsőoktatási intézménnyé alakítására törekszünk. Megannyi kifelé irányuló programunk között is megmaradt az egyesület „zöld klub” jellege, önképzőkörrel, előadói estekkel, kirándulásokkal. Mindezek révén egyesületünk a hazai környezet- és természetvédő mozgalom üde, fiatalos lendületű, nagy önkéntes bázissal rendelkező színfoltja.

Környezeti nevelési programjaink közül kiemelkednek a gödöllői általános- és középiskolásoknak szervezett szabadtéri környezet- és természetismereti vetélkedők, akadályversenyek, bemutatók (1999. óta minden évben). Korábbi (1997–2002-ig rendszeres) iskolai természetismereti szakköreinket mára egyedi előadásokkal (hulladékos, fenntarthatósági, fogyasztóvédelmi, természetvédelmi témákban) váltottuk fel. A gödöllői és környékbeli pedagógusok munkáját ötletekkel, szakmai anyagokkal, szakkönyvtárunk használatának lehetőségével segítjük, s e célból 2000 novemberében Gödöllő Város Önkormányzatával közösen létrehoztuk a Kökörcsin Környezetvédelmi Oktatóközpont Alapítványt.
2001 őszén közös környezeti nevelési programot kezdtünk a hollandiai Wageningen hasonló szervezetével együttműködve gödöllői és holland általános iskolások részvételével, amelynek első 3 évében a két város madárvilágának megfigyelése, a különbségek okainak feltárása volt a programok célja. A Tavasz- és Parkfigyelő programok (2005-2009) során iskolások kis csoportjai figyelték a tavasz beköszöntének jeleit (növényeket és állatokat), vizsgálták a parkok látogatottságát Gödöllő (4 iskola) és Wageningen parkjaiban. 2007-ben a Természettörténeti (ember és természet viszonya a különböző korokban), 2008-2009-ben a GreenLine Program (ökologikus építészet, szelektív hulladékgyűjtés témái) keretében folyt a terepmunka és Interneten keresztül történő, illetve a személyes tapasztalatcsere. Többször fogadtunk holland iskolásokat, és többször szerveztük gödöllői gyerekek wageningeni útját.

A minden korosztálynak szóló programjaink közül kiemelkednek a kreatív, formabontó kiállítások, amelyeket kezdetben az egyetemvárosban (Víz Hete, Mobilitás Hete stb.), 2005 óta pedig a gödöllői Művészetek Háza aulájában rendezzük meg: „Erdők Hete 2005” (a város parkjainak és a környék erdeinek illegális hulladéklerakóin készült fényképekből, hulladékkompozíciókból); „Szélfútta, természet-faragta alkotások 2006” (látványos természeti képződmények – faágak, gyökerek, kövek); „Mindenki Városa 2007” (iskolások makettjei a fenntartható Gödöllőről); „Hulladékból Termék 2008” (újrahasznosított termékek az Öko-Pack Kht. anyagából és iskolások hulladékkompozíciói), „Együtt a fenntartható Gödöllőért 2009” (plakáttervek, aluljárófestés a városközpontban minden járókelő szemléletformálása céljából). Természet és kultúra összekapcsolásaként szerveztük meg a városi könyvtárral közösen a Föld–Víz–Tűz–Levegő interaktív irodalmi felolvasóestet és fotópályázatot.
A térségi Zöld Híd hulladékgazdálkodási program szemléletformáló tevékenységeit egyesületünk önkéntesei végzik, így falunapokon „kuka-showt” tartanak, működtetik a saját fejlesztésű Ökomatánkat (ember működtette környezetvédelmi kérdezz-felelek automata), ötleteket adnak a megelőzéshez és újra használathoz, illetve a szelektív hulladékgyűjtés otthoni szervezéséhez. (folytatjuk)

A kisfilmek letölthetők itt

1. rész

2. rész

Az előadás-anyag letölthető itt

2 thoughts to “Egyetemisták a fenntarthatóságért 1.

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük