Egyetemisták a fenntarthatóságért 2.

egyetemistak-a-fenntarthatosagert2Folytatjuk a nagy múltú GATE Zöld Klub Egyesület elmúlt két évtizedben folytatott tevékenységének ismertetését.
Malatinszky Ákos egyetemi adjunktus (Szent István Egyetem, Gödöllő) a II. Fenntarthatósági konferencián (Siófok-Somogyvámos, 2009-10-15) elhangzott előadása második részének összefoglalója. Az előadás következő részei kisfilmeken megtekinthetők

A Szent István Egyetem gödöllői főépületében eddig hét alkalommal rendeztük meg a Zöld Forgatag környezet- és természetvédelmi rendezvénysorozatot más civil szervezetekkel közösen, ahol délelőttönként általános- és középiskolások, délutántól estig pedig főként egyetemisták, oktatóik és a Gödöllőről, illetve a fővárosból érkezett érdeklődők töltik be a képekkel, ősi gabona és zöldség tájfajtákkal, ásványokkal és ökológiai, fogyasztóvédelmi témájú plakátokkal, kiállításokkal zsúfolásig megtelő termet.

Gödöllő ökotérképe: egyedülálló kezdeményezés hazánkban a település környezeti állapotát, természetvédelemmel és egészséges táplálkozással kapcsolatos információkat tartalmazó, ingyenes térkép. 2000-ben és 2005-ben jelent meg az első két kiadás, 2009-ben pedig jelentősen bővítettük az információkat. A térkép a következő információkat tartalmazza: Gödöllő alapadatai, földhasználata, fészkelő madárfajai, a város és környéke erdeinek állapota, fafajai alapján minősége erdőrészletenként, turistautak, kerékpárutak, kerékpártárolók, kerékpározás szempontjából különösen veszélyes útkereszteződések,  bioboltok, „közvetlenül a termelőtől”-helyek, vízbázis védőterülete, tájvédelmi körzet, fokozottan védett természeti területek, ex lege védett lápterületek, Natura 2000 területek határa, illegális hulladéklerakók helyszínei, felszíni és felszín alatti vizek, talajok jellemzői, állat- és növényvilág, a környezetvédelemben érintett intézmények, hulladékgyűjtési időpontok az egyes városrészekben, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, használt szárazelem gyűjtőpontok, házi komposztálási ismeretek, a települési szilárd hulladék tömegszázalékos összetétele, természetvédelmi területek és helyi civil szervezetek bemutatása, közérdekű telefonszámok és sok más információ. A térképet ingyenes kiadványként juttatjuk el a lakossághoz és az iskolákba (poszter formájában).

A felsorolt tevékenységeket egyesületünk tagjai önkéntes munkával végzik, fizetett alkalmazottunk nincs, a programok költségeit pályázatokból és támogatásokból fedezzük. Tagjaink lelkesedése és elhivatottsága biztosítja a programok alapos előkészítettségét és élvezetes lefolytatását, felsőbb éves hallgató és fiatal oktató tagjaink szakértelme pedig a komolyabb feladatok végzését, tervek készítését, jogi eljárások felvállalását, kutatások koordinálását is lehetővé teszi. Erősségünk az önkéntesek biztos bázisa, lelkesedése és kreativitása, valamint az, hogy egyetemünk tanszékeivel jó kapcsolatot ápolva, szinte minden felmerülő problémára megtaláljuk a választ.
A felsőoktatási intézményekben működő társadalmi szervezetek számára az egyik legnagyobb kihívás az, hogy évről évre képesek legyenek megújulni, a végzett és az egyetemről távozott tagjaik helyét újakkal betölteni, valamint szakmai erősödésük mellett folyamatosan őrizzék meg vidám, egyetemista klubjellegüket is. E nehéz akadályokat mindeddig sikerrel vettük, hétről-hétre szakmai és szervező munkát végző önkénteseink száma 25 körüli. Gyűléseinket az egyetemi oktatás idején, minden szerdán 18 órától tartjuk az egyetemi kollégiumok ’A’ épületének alagsorában. Honlapunk: www.zoldklub.hu.

A beszámoló első része itt olvasható

Az előadás következő részei megtekinthetők itt:
3. rész
4. rész

Az előadás vetített anyaga letölthető itt

Hagyj üzenetet

1%
Az Öko-völgy Alapítvány adószáma:
18786435-1-14

2017-ben 403.431 Ft felajánlás segítette ismeretterjesztő tevékenységünket. Köszönjük!
Tanfolyamaink
Ősszel induló tanfolyamaink listája innen elérhető

Keresés
Webshop
Ökovölgy hírlevél
E-mail cím:*
Név:*
E-mail cím újra:*
Kisfilmek
“Az étel nem a boltból származik.” Film Sivaráma Swamival Rovarpusztító rozsdafarkúak biokertünkben – kisfilm

Kiadványaink
Szakdolgozóink
Az Öko-völgy Alapítvány konzultációs segítségével eddig 53 hallgató védte meg szakdolgozatát vagy doktori értekezését.
Védjegy használati jog
Idézet
"Az emberi tevékenységek kifosztják a Föld természeti tőkéjét, akkora terhet róva a környezetre, hogy a jövő generációk fennmaradása már kérdésessé válik bolygónkon."
1360 tudós a világ minden tájáról (Millennium Assessment)