p1190133_kTornácos parasztházunknak van egy fűtetlen része, kis ablakán alig szűrődik be fény. Mire lehet használni egy ilyen helyiséget? Limlomok raktározása mellett például arra, hogy még mielőtt a tőkén fonnyadni kezdene a szőlő, leszedjük, és egy kifeszített madzagra aggatjuk a fürtöket.

 

Úgy helyezzük el, hogy ne érjenek össze egymással a fürtök. A szemek nagyon lassan indulnak fonnyadásnak. Sok héten át úgy ehető a saját szőlő, mintha friss lenne. Végül is tényleg friss 🙂

p1190130

p1190133

 

Ezek a fürtök a Pölöskei muskotály fajtanévre hallgató tőkéről származnak. A tőkéről a fürtökkel azonos időben készült fotókon látszik, hogy már erősen benne vagyunk az őszben, sőt, nyakunkon a tél.

 

p1190145

Ez a szőlőtárolási mód nagyon régi, nagyanyáink idejében még általános volt. December közepéig biztosan eláll, de megfelelő tárolóhelységben (hűvös, fagymentes, nem túl párás) február végéig is. Ami önellátási szempontból igazán lelkesítő. Az eltarthatóság idejét azzal is hosszabbíthatjuk, ha egy darabka vesszővel együtt vágjuk le a fürtöket. Ja, és fontos, hogy téli tároláshoz teljes érésben és száraz időben kell leszedni!

Nem túl helyigényes ez a tárolási módszer?

Ha helyszűkében vagyunk, legyünk találékonyak. Például használjunk egy fregolit madzagok helyett. Olyan fregolik is vannak, amiket eleve plafonra felhúzósak, ez aztán végképp nem foglal helyet.

Milyen fajták tárolhatók ezzel a módszerrel?

Legjobbak a vastagabb héjú, ropogós fajták. A fent említett Pölöskei muskotályon kívül ilyen például a Zala gyöngye vagy a Teréz.

Ti miért pont a Pölöskei muskotályt ültettétek?

Mert nem, vagy alig kell permetezni, és az ellenálló fajtákon belül ez az egyik legjobb ízű.  Bár kissé vastag a héja, és némileg savas is, de emellett elég magas a cukortartalma, és van egy finom (nagyon finom!) muskotályos ízvilága. A vastag héj hozzájárul az ellenállósághoz és a tárolhatósághoz.

Fontos, hogy ennek a fajtának a levele és a termése is rezisztens. 2016 például itt Somogyvámoson kifejezetten perenoszpórás volt. Eszter és Néró fajtanevű szőlőtőkéinkről például leszáradtak a levele, termést nem tudtak hozni. Ugyanakkor a Pölöskei gyönyörű volt, mind a levelei, mind a termése, pedig egyik sem kapott egy csepp gombaölő szert sem.

 

– Kun András –

Szeretne többet tudni az önellátás gyakorlatáról?

Keresse könyvsorozatunkat!

Önellátás

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük