0Ezekben a hetekben érik az egyik legízesebb, nektári finomságú gyümölcsünk, az eper. A veteményes elkülönített részében, sőt akár egy cserépben is sikerrel megtermelhető, hiszen helyigénye nem nagy. Hogyha kora ősszel telepítjük a vásárolt palántákat, vagy az anyatövekről leválasztott erős sarjakat, akkor már következő tavasszal szüretelhetünk az ízletes termésből. Most azonban nem az epertermesztés fortélyait ismeretem, hanem az eltevés háromféle módját mutatom be.

Sokan kérdezik tőlünk, miként főzzük be az epret úgy, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak. Az eperbefőtt vonzó és ízletes étel, a téli időszakban sokféleképpen felhasználható, de akár önmagában is fogyasztható csemege. A befőttkészítés praktikái mellett közreadom az eperszörp és az eperlekvár készítésének Krisna-völgyi módszerét is.

Néhány nappal ezelőtt kisfilmet forgattunk az eper eltevési módjairól (hamarosan látható lesz a honlapunkon!), a filmezés közben készített fényképek segítségével mutatom be a folyamatot. A képeken Krisna-völgyi barátunk, Balamodaka dász (Antal Balázs), a kertészet vezetője látható, az ő közreműködésével haladunk végig a befőzés állomásain. A képriport után olvasható a három recept.

 

1

Az előző nap megtisztított, majd becukrozott eper bőséges levet eresztett. (Vizet nem kell hozzá adni. A cukor súlya az eper egyharmada legyen, mi 12 kg eperre 4 kg cukrot használtunk.)

 

2

Különválasztjuk az eper levét a gyümölcsöktől

 

3

Ezután a levet 10 percig forraljuk, és közben habját leszedjük.
Ha a lé kihűlt, visszaöntjük a gyümölcsre. A következő két napon a műveletet megismételjük. A harmadik napon a lé forralása közben a gyümölcsöt is hozzáadjuk, és néhány percig együtt forraljuk.

4

Ezután a forró befőttet tiszta üvegekbe töltjük, majd szorosan lezárjuk és száraz dunsztba rakjuk. Ha kihűlt, kivesszük a dunsztból, és száraz, hűvös helyre tesszük.

 

5

Hasonlóan készül az eperszörp is. A receptet lásd alább.

6

Három napos munkánk eredménye: az eperbefőtt és eperszörp. Csodás téli csemege, és ajándéknak is kiváló!

 

A Krisna-völgyi eperbefőtt receptje
Alapos mosás után a lecsumázott epret edénybe rakjuk és becukrozzuk. (A cukor súlyra az eper egyharmada legyen, 1 kg eperre 30 dkg cukrot számítsunk). Egy napig állni hagyjuk, majd a levet leszűrjük, és 10 percig forraljuk. Közben a habját eltávolítjuk. Ha kihűlt visszaöntjük az eperre. Következő nap a műveletet megismételjük.
Harmadik napon újra felforraljuk a levet, majd hozzátesszük a gyümölcsöt, és azzal együtt néhány percig forraljuk. Üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

Eperszörp készítése
Az eperbefőtt elkészítése után megmaradó léhez még literenként 20 dkg cukrot teszünk és felforraljuk. Üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba rakjuk.

 

Az eper lekvár receptje
Az epret megtisztítjuk, megmossuk, majd összetörjük. Feltesszük főni, és amikor forr, hozzáadjuk a cukrot. Az eper minden kilójához 40 dkg cukrot számolunk. A forrástól számítva 20-25 percig főzzük, majd üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba téve sterilizáljuk.

 

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány

 

A gyümölcs- és zöldségtermesztés, a tartósítás és tárolás számos műhelytitkát ismerheti meg a „Beszélgetések az önnellátásról” című könyvünkből
További információk ide kattintva olvashatók

[gravityform id=”3″ name=”Kérjük, véleményezze ingyenes online kurzusunkat!
Visszajelzését figyelembe vesszük a folytatáshoz. „]

3 thoughts to “Eper befőzése házilag

Leave a comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük