A társszervezetünk, a Sanga tagjai készítettek egy új oktatófilmet, amelyet a projekt alapgondolata ihletett. Reméljük, hogy mindenki inspirációt merít belőle, aki érdeklődik az egyszerű életvitel iránt.
A társszervezetünk, a Sanga tagjai készítettek egy új oktatófilmet, amelyet a projekt alapgondolata ihletett. Reméljük, hogy mindenki inspirációt merít belőle, aki érdeklődik az egyszerű életvitel iránt.
Tornácos parasztházunknak van egy fűtetlen része, kis ablakán alig szűrődik be fény. Mire lehet használni egy ilyen helyiséget? Limlomok raktározása mellett például arra, hogy még mielőtt a tőkén fonnyadni kezdene a szőlő, leszedjük, és egy kifeszített madzagra aggatjuk a fürtöket.
Valamikor az ősz elején elvetettük a spenótot fóliasátrunkba. Hurrá, egész télen lesz friss spenótunk! (Tudtad-e? Ha vegyszermentes, nem trágyázott módon termesztették, akkor nyersen, salátaként is fogyasztható a spenót). Jó hír, hogy még mindig nem késő tél alá vetni, illetve szintén nem késő fóliás megoldásokat építeni kertünkbe, köszönhetően az enyhe novemberi időjárásnak.
2016. Somogyvámos, Krisna-völgy. Egy elválasztás alatt álló borjú még szopizik, de már elkezdtük a fejést is. Kisfilmünkhöz katt ide.
A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként eszébe. Jó tudni, hogy hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra. Közülük a vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a zöld háztartásokban nagy népszerűségnek örvendő mosódiónak.
Az Öko-völgy Alapítvány ingyenes kiadványai letölthetők az alábbi linkekről. (Katt a cikk címére!) . . . . .
A nyár végi-őszi padlizsán dömping jó lehetőség arra, hogy feltöltsük a kamránkat ízletes szendvicskrémmel. Megfelelő módon eltéve a következő szezonig eláll. A padlizsánkrém nagyszerű étel egyszerűen kenyérre, pirítósra kenve, de felhasználhatjuk főtt vagy sült ételekbe, szószokba is. Könnyű megszeretni jellegzetes, füstös aromáját.
A mediterrán túrák emlékezetes gasztronómiai élménye volt a paprikakrém, aminek utánozhatatlan ízét évtizedek elteltével sem tudtam elfelejteni.
Az Erasmus+ KA1 Mobilitási Projektek által támogatott “Learn 2 Teach, Teach 2 Learn” elnevezésű felnőttképzési pályázatunk kapcsán a nyár során részt vehettem egy tanári képzésen Rigában, Lettországban. A tanárképző mobilitásra 2016. augusztus 1-e és 7-e között került sor.
Folytatjuk aszalásról szóló cikksorozatunkat. Ezúttal az aszalványok eltartásának módjáról, valamint az „aszalványok királyának”, az aszalt szilvának a készítéséről lesz szó.