Eláll a szőlő hónapokig

Tornácos parasztházunknak van egy fűtetlen része, kis ablakán alig szűrődik be fény. Mire lehet használni egy ilyen helyiséget? Limlomok raktározása mellett például arra, hogy még mielőtt a tőkén fonnyadni kezdene a szőlő, leszedjük, és egy kifeszített madzagra aggatjuk a fürtöket.

Tovább
Fóliasátor és süllyesztett üvegház építése

Valamikor az ősz elején elvetettük a spenótot fóliasátrunkba. Hurrá, egész télen lesz friss spenótunk! (Tudtad-e? Ha vegyszermentes, nem trágyázott módon termesztették, akkor nyersen, salátaként is fogyasztható a spenót). Jó hír, hogy még mindig nem késő tél alá vetni, illetve szintén nem késő fóliás megoldásokat építeni kertünkbe, köszönhetően az enyhe novemberi időjárásnak.

Tovább
Már fejjük, még szopizik…

2016. Somogyvámos, Krisna-völgy. Egy elválasztás alatt álló borjú még szopizik, de már elkezdtük a fejést is. Kisfilmünkhöz katt ide.

Tovább
A természet ajándékai – a mosónövények: vadgesztenye, mosódió és társaik

A mosónövények közül sokaknak valószínűleg a mosódió jut elsőként eszébe. Jó tudni, hogy hazánkban is élnek olyan növények, melyek magas szaponin tartalmuk miatt kiválóan alkalmasak mosási célokra.  Közülük a vadgesztenye az, amely méltán válhat vetélytársává a zöld háztartásokban nagy népszerűségnek örvendő mosódiónak.

Tovább
Padlizsánkrém

A nyár végi-őszi padlizsán dömping jó lehetőség arra, hogy feltöltsük a kamránkat ízletes szendvicskrémmel. Megfelelő módon eltéve a következő szezonig eláll. A padlizsánkrém nagyszerű étel egyszerűen kenyérre, pirítósra kenve, de felhasználhatjuk főtt vagy sült ételekbe, szószokba is. Könnyű megszeretni jellegzetes, füstös aromáját.

Tovább
Tanári IKT továbbképzés Rigában

Az Erasmus+ KA1 Mobilitási Projektek által támogatott “Learn 2 Teach, Teach 2 Learn” elnevezésű felnőttképzési pályázatunk kapcsán a nyár során részt vehettem egy tanári képzésen Rigában, Lettországban. A tanárképző mobilitásra 2016. augusztus 1-e és 7-e között került sor.

Tovább