Az Öko-völgy Alapítvány ingyenes kiadványai letölthetők az alábbi linkekről. (Katt a cikk címére!) . . . . .
Az Öko-völgy Alapítvány ingyenes kiadványai letölthetők az alábbi linkekről. (Katt a cikk címére!) . . . . .
A nyár végi-őszi padlizsán dömping jó lehetőség arra, hogy feltöltsük a kamránkat ízletes szendvicskrémmel. Megfelelő módon eltéve a következő szezonig eláll. A padlizsánkrém nagyszerű étel egyszerűen kenyérre, pirítósra kenve, de felhasználhatjuk főtt vagy sült ételekbe, szószokba is. Könnyű megszeretni jellegzetes, füstös aromáját.
A mediterrán túrák emlékezetes gasztronómiai élménye volt a paprikakrém, aminek utánozhatatlan ízét évtizedek elteltével sem tudtam elfelejteni.
Az Erasmus+ KA1 Mobilitási Projektek által támogatott “Learn 2 Teach, Teach 2 Learn” elnevezésű felnőttképzési pályázatunk kapcsán a nyár során részt vehettem egy tanári képzésen Rigában, Lettországban. A tanárképző mobilitásra 2016. augusztus 1-e és 7-e között került sor.
Folytatjuk aszalásról szóló cikksorozatunkat. Ezúttal az aszalványok eltartásának módjáról, valamint az „aszalványok királyának”, az aszalt szilvának a készítéséről lesz szó.
Az aszalás-szárítás hosszú történelmi múltra tekint vissza, más-más korokban, a technika különböző fejlettségi szintjein eltérő módszereket alkalmaztak. Melyiket válassza a többféle lehetőség közül az, aki ma aszalásra adja a fejét? Mik az előnyei és hátrányai az egyes eljárásoknak?
Az aszalás az egyik legrégebbi, méltatlanul háttérbe szorult tartósítási eljárás. Ma már többféle módja is van annak, hogy akár télen is fogyaszthassunk gyümölcsöt, zöldséget. (Például fagyasztással, hűtéssel, konzerv formájában és különböző kémiai tartósítószerek révén konzerválhatóak az ehető növényi részek.)
Szeptember elején már igencsak időszerű téma az aszalás. Érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségeskertünk roskadozik a terményektől, és felmerül a kérdés, vajon milyen módon tartósítsuk a fölösleget, tároljuk el a vitaminszegény téli időszakra? Milyen formában legjobb ezt megtenni környezet- és egészségtudatos, fenntartható módon? A válasz adja magát: Aszaljunk!
A főkertész segítségével, színes poszter formátumban összegyűjtöttük a Krisna-völgyi biokertészet néhány jellegzetes módszerét.
„Az aratófesztiválra bennünket, bocikat nem szoktak kivinni, mert állítólag túúúúlságosan szertelenek vagyunk. Te Szent Tehén! Csak mert szeretünk futkározni, az már szertelen?” Kövesd Bhúmit a Facebook-on! https://www.facebook.com/csodaboci/