Univerzális házi tisztítószerünk – a hamulúg

Zöldháztartás sorozatunk e heti részében – a mosás témakörét folytatva – a mosószóda erősebb „testvére”, a hamulúg kerül bemutatásra. Azok számára, akik fával fűtenek kézenfekvő lehet a bőven rendelkezésre álló fahamu tisztítószerként való alkalmazása. A hamulúg a mosószódához hasonlóan szintén univerzális készítmény. Kiváló zsíroldó hatású, alkalmazható általános tisztítószerként, áztató- vagy akár mosószerként is.  

Tovább
Öko rejtvény-pályázat általános iskolásoknak

A Krisna-völgyi általános iskola vezetősége az elkövetkező hetekben egy 4 fordulóból álló öko rejtvény-pályázatot hirdet meg általános iskolások részére. A hétről-hétre közzétett rejtvényeket és a játékban való részvétel feltételeit a Krisna-völgyi védikus oktatás honlapjáról lehet letölteni. Emellett a négy rejtvény megfejtéseinek felhasználásával egy maximum 10 mondatnyi, rövid környezettudatos történetet kell majd összeállítani.  

Tovább
Növényalkalmazás a klímaváltozás idején (10.) – Nagymagvútiszafák

A nagymagvútiszafák többsége eredeti élőhelyén kis-, vagy közepes termetű fa, hazánkban inkább bokorfákká fejlődnek. Fiatalon fagyérzékenyek lehetnek, de megfelelő környezetben a bemutatott fajok mindegyike biztonságban telepíthető. Hazánkban főként a nemzetség leginkább fagytűrő faja, a Japán- (Torreya nucifera), továbbá a Kaliforniai nagymagvútiszafa (T. californica) ismert. Utóbbinak szép, idős példánya látható a Folly Arborétumban. E két faj […]

Tovább
A 2012-es aszályos év klímadiagramja

Krisna-völgy szomszédságában, somogyvámosi kertünkben felállított mérőállomás adatai alapján elkészítettem a 2012-es év Walter-Lieth-féle klímadiagramját. Tavaly hazánk minden táját kisebb-nagyobb mértékben aszály sújtotta, és ez alól Somogy megye sem volt kivétel.

Tovább
Házi tisztítószerek – A mosószóda és a mosószappan

Ma már nem kérdés, miért érdemes a kemény (szintetikus) vegyszereket zöld (természetes) tisztítószerekre cserélni, illetve a bolti kozmetikumok és tisztálkodószerek helyett házi készítésű kencéket használni. Környezetünk és egészségünk védelme mellett pénztárcánk kímélése jelenti azokat a leggyakoribb okokat, amiért egyre többen úgy döntünk, ezentúl felhagyunk a korábbi környezet- és egészségkárosító anyagok használatával és élvezzük a zöld […]

Tovább
Fedezzük fel a tarlórépát!

A tarlórépa a legrégebben termesztett zöldségeink közé tartozik, mely sokféleképpen elkészíthető, fogyasztható. Neve arra utal, hogy a gabonák lekerülése után a tarlóba vetették. Hajdani elterjedtségének oka, hogy termesztése rendkívül egyszerű, rövid tenyészideje miatt pedig elő-, és utóveteményként is szóba jöhet. Négy-hat héttel a vetés után már szedhető, fogyasztható.

Tovább
Friss zöldség egész télen át

Tévhit, hogy a zord téli napokon nélkülöznünk kell a kertből, erkélyládából származó friss zöldségeket. Persze, a nagy tápanyagtartalmú, tápláló gumók és gyökerek nagyobb részét a tenyészidőszakban kell megtermelnünk, a télen szedhető zöldségek inkább kiegészítésként, vitamin-pótlásként jöhetnek szóba.

Tovább